11.12.2011. / 11:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Istraživanje:

Štakori su suosjećajne i empatične životinje

Znanstvenici su ustanovili da štakor pokazuju suosjećanje na način da drugome štakoru pomaže da izađe iz kaveza, unatoč tome što im se nudi čokolada kako bi im se odvukla pozornost

IlustracijaIlustracijaNajnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu pokazalo je da štakori, unatoč tomu što ih prati glas "sebičnih" glodavaca, ne ponašaju uvijek na taj način te iskazuju suosjećanje, razumijevanje i empatiju za svoju prijatelje štakore, prenosi stručni časopis Science.

Znanstvenici su ustanovili da štakor pokazuju suosjećanje na način da drugome štakoru pomaže da izađe iz kaveza, unatoč tome što im se nudi čokolada kako bi im se odvukla pozornost.

U provedenom eksperimentu je 23 od 30 štakora pokušalo otvoriti kavez, nastojeći osloboditi ostale štakore. Prije toga im je ponuđena mogućnost konzumiranja čokolade, no oni su često prvo pomogli drugome štakoru, a tek potom podijelili nagradu s oslobođenim "prijateljem".

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu pokazali su i to da ženke štakora pokazuju više suosjećanja od mužjaka. Sve ženke, uključene u istraživanje (njih šest) oslobodile su svoje partnere iz kaveza, a kod muških štakora to je učinilo njih 17 od 24.

Profesorica psihologije i psihijatrije na Sveučiilištu u Chicagu Jean Decety rekla je kako je vrlo sretna što je novo istraživanje ukazalo na dosadašnje predrasude i pokazalo da društvena empatija nije samo osobina čovjeka i primata, kako se dosad vjerovalo.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 11.12.11. 13:09

Konačno da se o tim preljepim životinjama kaže koje pozitivno mišlenje.Poznati su kao vjerni pratioci čovjeka pa u ovo moderno vrijeme mogu priskočiti u borbi protiv čovjekova otuđenja,samoće i stresa.Te zaćetke antistresnog ućinka štakora na psihu homo sapiesa uvidjelo je gradsko poglavarstvo naše metropole i i dvije godine nije u proračunu grada izdvajalo ni kune za tzv. odštakorivanje.Ali,eto,kak to kod nas biva,ta odlučna i proživotinska frakcija u gradskom poglavarstvu ubrzo je raskrinkana ! Nije to jedina nezamisliva urota protiv štakora na našim prostranstvima.No ima i pozitivnih inicijativa! U Dubrovačkoj Republici jedno je vrijeme bilo zabranjeno držanje i timarenje mačaka.Eto.ima inicijalnih inicijativa dainiciramo sveobuhvatno rehabilitaciju štakora ida ih stavimo na mjesto koje zaslužuju .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika