14.12.2011. / 18:20

Autor: Hina

Komšić u Washingtonu razgovarao s H. Clinton

Predsjednik predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton koja je, po priopćenju objavljenu u srijedu iz predsjedništva BiH, pozvala na što bržu uspostavu vlasti u zemlji te se složila s Komšićem da SAD bolje razumije prilike u toj zemlji nego pojedine europske zemlje.

Željko KomšićŽeljko KomšićPredsjednik predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton koja je, po priopćenju objavljenu u srijedu iz predsjedništva BiH, pozvala na što bržu uspostavu vlasti u zemlji te se složila s Komšićem da SAD bolje razumije prilike u toj zemlji nego pojedine europske zemlje.

Clinton je naglasila da se zastoj među vodećim političarima u BiH mora riješiti jer 14 mjeseci nakon izbora nije izabrano ministarsko vijeće, što sprječava svaki napredak BiH u euroatlantske integracijske procese.

"Onima koji nisu za dogovor i ne žele dogovor i rješenje problema treba dati određen rok i nakon toga, ako ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu prigodu trebaju tražiti na nekim idućim izborima u BiH", rekla je Clinton za susreta s Komšićem, po priopćenju predsjedništva BiH.

Komšić, koji je i član SDP-a, istaknuo je kako su u BiH u sukobu koncepcije utemeljene na etničkim podjelama s koncepcijama koje zagovaraju državu jednakih građana.

Ustvrdio je da "BiH, unatoč tomu što je dio Europe, često nailazi na bolje razumijevanje SAD-a nego nekih europskih zemalja, što je Clinton ocijenila, ne kao kuriozitet, nego kao razumljivu činjenicu, jer su i SAD, kao i BiH, pluralna, multietnička društva".

Komšić i Clinton razgovarali su i o približavanju BiH NATO-u te potezima BiH u okviru nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, za koje je istaknula da su bili osmišljeni i politički zreli.

Za višednevna posjeta SAD-u Komšić se treba susresti s više dužnosnika američke vlade.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika