16.12.2011. / 11:17

Autor: Hina

Orban:

Mađarska neće sudjelovati u fiskalnom usklađivanju

Zemlje EU-a, osim Velike Britanije, na summitu 8. i 9. prosinca načelno su se dogovorile o proračunskom paktu koji uključuje elemente poreznog usklađivanja, kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni

ArhivaArhivaMađarski premijer Viktor Orban rekao je u četvrtak da njegova zemlja neće sudjelovati ni u kakvom europskom ugovoru koji bi uključivao fiskalno usklađivanje ili bi ugrožavao njezinu neovisnu fiskalnu politiku.

"Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike", kazao je Orban, a prenijela je mađarska novinska agencija MTI, nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti.

Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

Zemlje EU-a, osim Velike Britanije, na summitu 8. i 9. prosinca načelno su se dogovorile o proračunskom paktu koji uključuje elemente poreznog usklađivanja, kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni.

Pošto je u početku bio suzdržan, Viktor Orban je na koncu rekao da će Mađarska sudjelovati u ugovoru ako ga parlament potvrdi.

No, parlament u Budimpešti neće donijeti odluku o poreznim mjerama "sve dok ne budu poznate sve pojedinosti ugovora", istaknuo je u četvrtak mađarski premijer.

"Taj je ugovor kao Jeti: svi o njemu govore, ali nitko ne zna kako izgleda", komentirao je češki premijer.

"Htjeli bismo da se taj novi međunarodni ugovor primjenjuje na zemlje izvan eurozone tek kada uđu u eurozonu", dodao je Nečas, dok se zemlje ne uspijevaju dogovoriti hoće li se ugovor provoditi u svih 27 zemalja EU-a ili u samo 17 zemalja eurozone.

Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika