16.12.2011. / 15:17

Autor: Hina

Erdogan prijeti Sarkozyu

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je Francuskoj "teškim, nepopravljivim" posljedicama ako usvoji nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje armenskog genocida, pozivajući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyada zaustavi usvajanje tog teksta, izvijestila je u petak agencija Anadolija.

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip ErdoganTurski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je Francuskoj "teškim, nepopravljivim" posljedicama ako usvoji nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje armenskog genocida, pozivajući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyada zaustavi usvajanje tog teksta, izvijestila je u petak agencija Anadolija.

"Želim jasno kazati da, ako se provedu ovi zadnji koraci, posljedice po političke, gospodarske, kulturne odnose s Francuskom biti će teške", istaknuo je Erdogan u pismu poslanom francuskom šefu države.

Erdogan, čija zemlja je uvijek odbijala priznati armenski genocid, govori i o nepopravljivom utjecaju na francusko-turske odnose koje bi imalo glasovanje o tom tekstu u francuskom parlamentu, zahtijevajući od Sarkozyja da se usprotivi nacrtu.

"Iskreno želim da se držite obećanja da ćete onemogućiti inicijative tog tipa i spriječiti korake koji bi imali nepopravljive posljedice" po bilateralne odnose, kazao je Erdogan. Pozvao je Francusku da pokaže "zdrav razum" i spriječi da bilateralni odnosi postanu "talac potraživanja treće strane", referirajući se na Armeniju.

Genocidom nad Armencima naziva se niz masovnih ubojstava i raseljavanja armenskog stanovništva početkom 20. stoljeća u kojem je, prema različitim izvorima, ubijeno između 600.000 i 1.500.000 ljudi.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika