17.12.2011. / 13:41

Autor: Totalsport

FIFA zaprijetila Švicarcima suspenzijom na klupskoj i reprezentativnoj sceni!

U FIFA-i smatraju da je Sion prekršio nogometna pravila, pokrenuvši niz akcija na građanskim sudovima protiv UEFA-e

Fifa prijeti ŠvicarskojFifa prijeti ŠvicarskojMeđunarodna nogometna federacija (FIFA) zaprijetila je Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom na klupskoj i reprezentativnoj razini ukoliko do 13. siječnja ne riješi ''slučaj Sion'.

Međunarodni sportski sud (CAS) iz Lausanne presudio je sredinom ovog mjeseca u korist Europske nogometne federacije (UEFA) u sporu između nje same i švicarskog prvoligaša Siona. CAS je, saslušavši argumente obiju strana 24. prošlog mjeseca, presudio da je UEFA-ina Disciplinska komisija s pravom isključila švicarski klub iz svog natjecanja (Europa liga) nakon što je Sion u pretkolu nastupio sa šestoricom nogometaša bez prava nastupa.

Kako je švicarski klub izbacio škotski Celtic i plasirao se u fazu natjecanja po skupinama, odlučni je predsjednik Christian Constantin započeo pravnu borbu s UEFA-om izvan uobičajene procedure, tj. građanskim sudskim putovima.

Nakon što je Kantonalni sud u Vaudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom djeluje UEFA, presudio u korist Siona i naredio UEFA-i da ga vrati u natjecanje, slučaj se zakomplicirao do prijetnje totalnog kaosa. CAS-ova presuda dala je za pravo UEFA-i.

U FIFA-i smatraju da je Sion prekršio nogometna pravila, pokrenuvši niz akcija na građanskim sudovima protiv UEFA-e.

''Sion je djelovao na pravno uvredljiv način'', smatraju u FIFA-i.

Sion je u posljednjem pretkolu Europa lige protiv Celtica igrao s igračima koje je doveo minulog ljeta, premda to nije smio učiniti. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogriješio o statute FIFA-e, dovevši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom. FIFA je tada Sionu zabranila transfere, no klub je prošlog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem Kantonalnog suda Vauda.

U subotu je FIFA upozorila Švicarski nogometni savez da provede suspenziju šestorice igrača koje je Sion potpisao tijekom embarga. Švicarski nogometni savez dobio je rok do 13. siječnja da riješi taj slučaj. U protivnom će, najavili su u FIFA-i, biti suspendiran do daljnjega!

Konkretno, to znači da Basel neće dobiti priliku za nastup u osmini finala Lige prvaka protiv Bayerna. Isto tako, reprezentacija Švicarske, koja bi u veljači trebala ugostiti Argentinu, neće moći igrati međunarodne utakmice, pa tako niti spomenutu protiv Argentine…

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika