19.12.2011. / 12:45

Autor: Hina

Čović: Moguća korekcija cijena ZET-a i vodoopskrbe

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga (ZH) Ivo Čović ustvrdio je danas da predloženi iznosi u gradskom proračunu za 2012. neće biti dovoljni za pokrivanje troškova javnog prijevoza pa će biti potrebne korekcije cijena, a razmišlja se, kaže, i o promjenama vezanima uz cijene vodoopskrbe i odvodnje.

Ivo ČovićIvo ČovićPredsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga (ZH) Ivo Čović ustvrdio je danas da predloženi iznosi u gradskom proračunu za 2012. neće biti dovoljni za pokrivanje troškova javnog prijevoza pa će biti potrebne korekcije cijena, a razmišlja se, kaže, i o promjenama vezanima uz cijene vodoopskrbe i odvodnje.

Čović je to najavio tijekom aktualnog sata na sjednici zagrebačke Gradske skupštine odgovarajući na pitanja SDP-ove i HDZ-ove zastupnice Ivane Mlinar Horvat i Margarete Mađerić koje su se zanimale hoće li u 2012. doći do novog udara na standard Zagrepčana.

"Poskupljenje komunalija čestitka je Zagrepčanima za Božić i zahvala što su glasali za Kukuriku koaliciju", kazala je zastupnica Božica Šolić (HDZ). Na pitanje kakva je budućnost Holdinga, Čović joj je odgovorio da na to gleda s optimizmom.

Napomenuo je da neće doći do korekcija drugih cijena komunalnih usluga, a hoće li poskupjeti javni prijevoz i vodoopskrba i odvodnja, ovisit će o tome prolazi li gradski proračun i u kom obliku.

"Trošak javnog prijevoza je jednu milijardu i 400 milijuna kuna (1,4 mlrd), a prihodi od karata 300 milijuna pa nam je jedino rješenje subvencija iz gradskog proračuna", naveo je Čović i dodao kako su tražili 900 milijuna, a dobili 530 milijuna uvećanih u drugom čitanju za dodatnih 85 milijuna kuna. ZET će, kaže, dobiti još i 20 milijuna za održavanje komunalne infrastrukture.

Čović napominje da bi cijena godišnjeg radničkog pokaza ostala ista, da bi cijene vozne karte za studente, učenike i umirovljenike trebale biti duplo manje od radničkih pokaza, dok bi najpotrebitiji i dalje imali besplatan prijevoz.

"Cijena prijevoza u Zagrebu neće biti veća od cijene u drugim gradovima, a kvaliteta je veća, baš kao i duljina pruga", naveo je Čović.

Napomenuo je i da u Zagrebu režijski troškovi koji su u nadležnosti Grada nisu rasli od 1. siječnja 2008., a rasla je cijena plina, električne energije i grijanja što je u državnoj nadležnosti.

Cijena vodoopskrbe i odvodnje jest u sredini ljestvice hrvatskih gradova, za kućanstva u donjoj polovici, dok je za gospodarstvo najviša pa bi i tu trebali tražiti optimalno rješenje, dodao je Čović.

Na skupštinskoj sjednici danas će se odlučivati o privaćanju proračuna za 2012. koji je u odnosu na prvo čitanje znatno izmijenjen jer je gradonačelnik Milan Bandić uvažio amandmane zastupnika.

U dnevni red skupštinske sjednice po hitnom je postupku, uz ostalo, na početku zasjedanja jednoglasno uvršten Bandićev prijedlog izmjena odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja. Po tom prijedlogu za iduću godinu cijena vrtića i jaslica trebala bi iznositi 300, a produženog boravka u školi 200 kuna, bez obzira na dohotke kućanstava.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika