21.12.2011. / 19:15

Autor: Hina

Stručnjaci umiruju: Prijetnja od ptičje gripe nije tako velika

Voditelj nizozemskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog istraživanja "nije tako velika kako što se misli u svijetu".

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVoditelj nizozemskog istraživačkog tima koji je otkrio smrtonosni soj virusa ptičje gripe u srijedu je ustvrdio da opasnost od moguće objave tog istraživanja "nije tako velika kako što se misli u svijetu".

"Prijetnja za biosigurnost nije tako velika kao što svi misle, jer stvaranje tog virusa nije jednostavan postupak i za njega morate imati visokokvalificirano i vrlo brojno osoblje te odgovarajuće radne uvjete", rekao je za AFP Ron Fouchier.

Nizozemski laboratorij sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu pod Fouchierovim vodstvom u rujnu je objavio da je uspio stvoriti mutirani soj virusa H5N1 koji prvi put ima potencijal jednostavnog prijenosa zrakom među sisavcima, pa tako i s čovjeka na čovjeka. Virus H5N1 se zasad među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom.

Američko Nacionalno znanstveno savjetodavno vijeće za biosigurnost (NSABB) krajem studenog je od američkog znanstvenog časopisa Science, koji je trebao objaviti rezultate nizozemskog istraživanja, zatražio da iz članka izostavi načine i metode korištene u istraživanju.

U utorak je list The Independent objavio kako je otkriće izazvalo bojazni u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje. U utorak je Science objavio da je NSABB inzistirao na "nužnosti sprečavanja mogućnosti da detalji istraživanja padnu u pogrešne ruke".

"Te informacije moraju dobiti zemlje u kojima virus H5N1 izaziva epidemije, kako bi bile pripravne za slučaj da se pojavi ta mutacije virusa", rekao je Fouchier, ali i dodao da poštuje preporuke NSABB-a i da je već poslao pročišćenu verziju rezultata istraživanja.

Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine milijune ptica otkako se pojavio 1996. godine i do sada zarazio samo 600 ljudi koji su došli u izravan dodir s peradi, ali uz smrtnost od 60 posto. Znanstvenici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci milijuna ljudi.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika