31.12.2011. / 10:30

Autor: Nacional.hr

2011. u retrovizoru

Od Sanadera do Kim Jong-Ila

Tijekom godine pratili su nas i dobri i loši događaji... Koji su vama ostali u pamćenju?

Posljednji dani 2011. godine kao naručeni su za rezime događaja koji su obilježili ne samo hrvatsku već i svjetsku javnost. Bilo je tu pozitivnih događaja, ali i negativnih, onih koji su donijeli tek usputnu informaciju i onih koji su ostavili trajni trag. No, krenimo od samog početka.

Siječanj

Ivo SanaderIvo SanaderSiječanj je u Hrvatskoj započeo pod dojmom prosinačkog uhićenja Ive Sanadera u Austriji i pokretanju istrage protiv bivšeg premijera. I dok se javnost zabavljala pikanterijama oko Sanadera, aktiviran je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, krenule su ovrhe brojnim građanima, a u stečaj je otišao kultni Radio 101. Otkrivale su se afere u Hrvatskim autocestama, prozivalo ministra prometa Kalmetu, ali i IGH i Juru Radića. Počelo se govoriti o 'crnim fondovima' HDZ-a i o tome tko je primao novac iz tog fonda. Hrvatski branitelj Tihomir Purda i njegovo uhićenje ponovno je pokrenulo pitanje branitelja koje Srbija sumnjiči za ratni zločin. Treba li podsjetiti da smo u siječnju strahovali od poskupljenja benzina kojim bi litra prešla cijenu od 10 kuna? Napadala nas je i svinjska gripa, ostali smo bez Gorana Milića koji je otišao u mirovinu pa na Al Jazeeru, izgorio je Olimpijski centar na Bjelolasici, a istraživanja javnog mnijenja pokazala su da se vladavini HDZ-a sve više bliži kraj. Uveden je e-recept, a najavljeno je uvođenje i e-uputnica koje su trebale olakšati život pacijentima, ali i liječnicima.

U EU se već početkom siječnja osjećala dužnička kriza koja će obilježiti 2011. godinu. U Tunisu jačaju nemiri i prosvjedi, a ono što će poslije postati poznato kao 'arapsko proljeće' polako se širi i na druge zemlje. WikiLeaks je objavljivanjem diplomatskih depeša uzrokovao nemir u međunarodnoj politici, a mnogi su kao glavnog krivca proizvali njegovog osnivača Juliana Assangea. Siječanj diljem svijeta obilježile su i prirodne katastrofe poput poplava u Australiji i Brazilu, ali i potresa u Aziji te snažnog sniježnog nevremena u SAD-u. Svjetsku je javnost uznemirilo izvješće o trgovini organima na Kosovu, ali i ujedinila briga za 30 kolumbijskih rudara koji su nakon eksplozije u rudniku ostali zatočeni pod zemljom.

Veljača


Tomislav Karamarko i Jadranka KosorTomislav Karamarko i Jadranka KosorSanader je, iako se nalazio u austrijskom pritvoru, i dalje bio 'vruća' tema u medijima, ali i među običnim građanima. Koliko je i od koga uzeo i kamo ih je sakrio, pitanja su o kojima se raspravljalo na svakom uglu. Iako je do parlamentarnih izbora ostalo još deset mjeseci, već se počelo nagađati o mogućim koalicijama - hoće li Bandić i Kerum udružiti snage, s kim će ići Ljubo Jurčić i kako će se postaviti HDZ? Najavili su nam datum završetka pregovora s EU, ali i podsjetili da još treba završiti određene poslove poput privatizacije brodogradilišta. Vlada je pokušala pokrenuti tržište nekretnina subvencijama za kupnju prvog stana, no ti pokušaji nisu dali previše rezultata, a Ministarstvo školstva uvjeravalo je građane da će novi Zakon omogućiti besplatan studij za sve. Zanimljivo je da je tadašnji ministar Karamarko izjavio kako ne želi u HDZ, da bi nekoliko mjeseci kasnije ponosno primio člansku iskaznicu stranke. Vlada je zaprijetila bankama da smanje kamate na stambene i druge kredite koje su počele divljati, a koje će kasnije kulminirati divljanjem švicarskog franka. Vladu se prozivalo da skriva podatke o nezaposlenima, a biskupe da usred krize grade 'palaču od oniksa'. Građani su svoje nezadovoljstvo stanjem u državi i gospodarstvu iskazali na nizu prosvjeda i prosvjednih šetnji gradovima diljem Hrvatske, a koji su većinom organizirani putem Facebooka.



Svijet je pak obilježilo jačanje dužničke krize u eurozoni, neredi u Egiptu koji su prerasli u pokušaj svrgavanja Hosnija Mubaraka s vlasti, bezvlašće u Belgiji i BiH, ali i napetosti između Izraela i Palestine. Talijanski premijer Berlusconi morao se pojaviti na sudu zbog optužbi da je plaćao usluge maloljetne prostitutke, ali je po svom dobrom starom običaju odbacio sve optužbe i najavio svoj ostanak na vlasti do kraja mandata. Kosovo je proslavilo 3. godišnjicu neovisnosti iako još uvijek nije u potpunosti međunarodno priznato, a granice mu čuva EULEX. Hrvatski radnici su zbog eskalacije sukoba u Libiji morali biti evakuirani, kao i brojni drugi strani radnici.

Ožujak


Prosvjedovalo se diljem HrvatskeProsvjedovalo se diljem HrvatskeOporba i građani su zahtjeval raspisivanje prijevremenih izbora, no Vlada je iskoristila svoje pravo da ignorira i jedne i druge i posvetila se završavanju pristupnih pregovora sa EU. Hrvatski branitelj Tihomir Purda pušten je iz pritvora u BiH te je vladinim zrakoplovom prevezen u Osijek nakon što je srbijansko odvjetništvo odustalo od daljnjeg gonjenja zbog nedostatka dokaza. No, zato je doktorica Vesna Bosanac iz vukovarske bolnice završila na obavijesnom razgovoru u policiji zbog kaznene prijave iz Srbije zbog ratnog zločina. Propao je pokušaj hrvatskog koncerna Agrokor da kupi slovenski trgovački lanac Mercatora što zbog upletanja politike, što zbog odluke uprave da ne proda četvrtinu dionica tvrtke. USKOK iz dana u dan širi istragu protiv Sanadera koji i dalje sjedi u austrijskom pritvoru. Na ulice su izašli i seljaci, a ribari pokušavaju dogovoriti zaustavljanje rasta cijene plavog dizela. HNB smanjuje razinu obveznih novčanih rezervi i na taj način otpušta milijarde kuna koje su trebale olakšati kreditiranje građanstva. U pokušaju da pokrene gospodarstvo Vlada je predstavila svoje investicijske projekte i najavila posao za stotine građana, no kao što će vrijeme pokazati od toga nije bilo previše koristi. Krajem ožujka u štrajk su stupili i novinari Večernjeg lista koji su zahtjevali bolji kolektivni ugovor. Zbog sumnji da je primao mito uhićen je izvršni direktor Ine Bojan Milković, a HANFA je o sumnjivoj trgovini Ininim dionicama obavijestila DORH.

Stanje u Libiji sve je ozbiljnije, tisuće građana bježi prema zapadnim zemljama, a prosvjedi se šire i na Jemen. NATO priprema misiju 'nadziranja stanja' koja se potom pretvorila u misiju 'rušenja Gadafija'. U Sarajevu pak prosvjeduju zbog uhićenja Jovana Divjaka. I u Sloveniji prijete prosvjedi, sve se češće zaziva odlazak premijera Boruta Pahora, a u Srbiji počinju prvi pregovori između Beograda i Prištine. Svijet je šokirao potres, a potom tsunami koji je pogodio Japan, ubio tisuće, i doveo do ruba nuklearne katastrofe u Fukushimi. To je ujedno ponukalo i europske zemlje na provjeru svojih nuklearnih elektrana, ali i pokrenulo val prosvjeda protiv gradnje novih i produljenja rada starih, poglavito u Njemačkoj. Krajem mjeseca svijet je ostao bez legendarne Elizabeth Taylor.

Travanj


Čekala se presuda generalimaČekala se presuda generalimaS prvim danom travnja započeo je popis stanovništva koji je trajao dva tjedna, a čiji će rezultati biti objavljeni tek sljedeće godine. Vlada je, kako bi zaštitila Inu o MOL-a brzopleto najavila promjene zakona o Ini na što nisu blagonaklono gledali ni u EU ni u Mađarskoj, pa se nakon kritike iz Bruxellesa od takve ideje ipak odustalo. HANFA je međutim DORH-u podnijela kaznenu prijavu zbog manipulacija dionicama Ine i obustavila njihovo trgovanje. Liberalizirano je tržište naftnih derivata pa se cijene mogu mijenjati svaki dan i biti različite ovisno o položaju benzinske postaje. Javnost se zabavljala različitim prijedlozima o prekrajanjima izbornih jedinica od kojih se na kraju odustalo jer je bilo premalo vremena do izbora. I dalje su u javnost 'curile' informacije o Sanaderu i njegovim 'grijesima', a prosvjedi koji su bili masovni u veljači, do travnja su se već razvodnili. Tek su najuporniji nastavili tražiti odlazak vlade - prije svega Ivan Pernar. Prosvjednici su prosvjedovali i protiv gradnje trgovačkog centra Cvjetni trg u Zagrebu i čak su se u jednom trenutku fizički sukobili sa zaštitarima. Privedena je Vinka Cetinski zbog malverzacija zemljištem u Istri. Hrvatska je dočekala i presudu generalima u Haagu. I dok je Ivan Čermak oslobođen, Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na kazne zatvora. Tisuće su prosvjedovale diljem Hrvatske, političari su se zalijetali sa izjavama, ali ništa se nije promijenilo - presuda je donesena. Sredinom travnja umro je Ivica Vidović, poznati hrvatski glumac. Uhićen je Vinko Mladineo zbog milijunske pljačke na povratnoj ambalaži.



Dužnička kriza se širi eurozonom, pa je pomoć MMF-a morao zatražiti i Portugal. Svijet sa strepnjom dočekuje vijesti iz Fukushime. Istjecanje radioaktivne vode i radioaktivnog oblaka zabrinjava ne samo okolne zemlje nego i znanstvenike diljem svijeta. Sukobi u Libiji i dalje odnose brojne žrtve, a analitičari upozoravaju na opasnost od nove financijske krize u europi. Srbi i Kosovari i dalje pregovoraju a da se ništa ne dogovore, umro je Sai Baba, a papa Benedikt je proglasio papu Ivana Pavla II blaženim na veselje mnogih vjernika diljem svijeta. Kraj travnja obilježilo je veliko kraljevsko vjenčanje britanskog princa Williama i Kate Middleton.

Svibanj


Švicarski franak mnogima je zadavao glavoboljeŠvicarski franak mnogima je zadavao glavoboljePolitičari su se prepirali tko je u Haag poslao 'Brijunske transkripte' i da li su oni originalni transkripti ili kopije. Nakon dva mjeseca zavlačenja, Pivovarna Laško i službeno je odbila ponudu Agrokora za kupnju četvrtine Mercatora. Započelo je prikupljanje ponuda za gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb. U Hrvatskoj se zahuktava predizborna kampanja iako je do izbora još više od šest mjeseci. No, sve se češće u polamikama povlači pitanje nesposobnosti HDZ-ove vlade i prijevremenih izbora. Iz Europe pak dolaze ohrabrujuće vijesti o završetku pristupnih pregovora krajem lipnja. Građane pak više muči sve jači švicarski franak u kojem trećina ima stambene ili kredite za automobile. Panika koju je u Europi izazvala zaraza bakterijom E.Coli zahvatila je i Hrvatsku pa su građani izbjegavali kupovati voće i povrće. To je naravno bio dodatan udarac voćarima i povrćarima koji će zbog toga od Vlade tražiti novčanu pomoć.

Ubijen je Bin Laden, američki neprijatelj broj jedan punih deset godina. Glave ga je došla tajna akcija američkih 'tuljana' u Pakistanu gdje se skrivao. I dok je Amerika slavila, drugi su diljem svijeta oprezno komentirali kako će sad uslijediti odmazda Al Kaide. U Grčkoj pak krvavi prosvjedi zbog niza rezova i štednji koje su političari morali uvesti kako bi država dobila kredit MMF-a i tako barem privremeno otplatila dio svojih dugova, a dužnička kriza se polako širi dalje. Šef MMF-a Dominique Strauss-Khan u New Yorku je osumnjičen za seksualno zlostavljanje sobarice u hotelu, priveden i čeka suđenje. Omča oko Gadafija u Libiji se polako steže. NATO sve češće raketira Gadafijeva uporišta, ali stari diktator obećaje da će u Libiji ostati do smrti. Krajem svibnja u Srbiji je uhićen ratni zločinac Ratko Mladić nakon više od 10 godina skrivanja. Diljem Srbije organiziraju se prosvjedi, a europski i svjetski čelnici pozdravljaju srbijansku odluku da surađuje s Haagom.

Lipanj


Papa Benedikt XVI. Papa Benedikt XVI. Hrvatska je ugostila papu Benedikta XVI uz mnogo buke oko pokrivanja troškova njegova boravka. Zagrepčani su ili bili oduševljeni susretom s papom ili su gunđali zbog blokade prometa tijekom papina boravka. I službeno su završeni pristupni pregovori s Europskom unijom, a 1. srpnja 2013. godine određen je kao datum kada će Hrvatska postati punopravna članica EU. Divljanje tijekom Split pridea bacilo je lošu sliku na toleranciju Hrvata, no Zagreb pride i masovna podrška osoba iz javnog života pokazala je svijetu kako Hrvati nisu divljaci, već kako se radilo samo o šačici huligana i nasilnika. Bombastično je najavljivan prvi izravni let iz Zagreba prema SAD-u koji se na kraju zbog problema s prijevoznikom nije ni dogodio. Hrvatska se sprema za turističku sezonu koja bi prema najavama mogla biti jedna od najboljih do sada. Nestanak mlade Drnišanke Antonije Bilić dignuo je na noge ne samo drniški kraj nego i cijelu Hrvatsku. Iz dana u dan tražio se svaki trag, da bi na kraju sumnja pala na vozača kamiona Dragana Paravinju. Njega su nakon nekoliko dana potrage pronašli u BiH gdje je prvo priznao ubojstvo Antonije, da bi ga kasnije porekao. Krajem mjeseca saznali smo i da u Hrvatskoj živi 4,290 milijuna stanovnika, što je gotovo jednako kao prije 10 godina.



Mladić je u Haagu čuo optužnicu i u svom stilu pokušao manipulirati sucem, što mu nije uspjelo. Zaraza bakterijom E.Coli europske je poljoprivrednike dovela na rub očaja, sve dok nije otkriveno da je izvor zaraze zapravo u klicama koje se stavljaju u salatu, a ne u samoj salati. Umro Peter Falk, legendarni inspektor Clusea. Grčka se i dalje bori sa nasilnim prosvjedima zbog mjera štednje i reformi koje je vlada prisiljena provesti kako zemlja ne bi bankrotirala.

Srpanj


Đuro BrodaracĐuro BrodaracPotraga za Antonijom Bilić nastavlja se i dalje, bez obzira na to što Paravinja u pritvoru govorio. Studenti Filozofskog fakulteta krenuli su u štrajk jer je Vlada odbila iz saborske procedure povući nove Zakone o obrazovanju, a protiv kojih se na noge digla akademska zajednica. Krenuo je glavni dio turističke sezone koji je obećavao više turista no godinu ranije. Na relaciji Pantovčak - Banski dvori krenule su prepirke oko toga tko treba potpisati pristupni ugovor, odnosno tko na to ima pravo. Splitski gradonačelnik Željko Kerum zabavio je javnost svojom željom da na Marjanu napravi najvišeg svjetskog Isusa, većeg i od onog u Rio de Jaineru. Ivo Sanader izručen je iz austrijskog pritvora i odveden u zagrebački Remetinec. Zbog problema s nogom odmah je nakon toga odveden na liječničke preglede, a javnost je po prvi put od njegova uhićenja napokon mogla vidjeti kako izgleda bivši premijer. Nedugo nakon uhićenja, umro je Đuro Brodarac, osumnjičen za ratni zločin. I službeno je potpisan ugovor o stvaranju 'Kukuriku koalicije'. U aferi Fimi medija otkrivaju se pikantni detalji o 'crnim fondovima', a Vlada određuje 4. prosinca za parlamentarne izbore. Hrvatska je ostala bez jedne od legendi hrvatskog glumišta Bobija Marottija. Na obali se odmaraju tisuće stranih turista.



Svijet je sa zanimanjem pratio još jedno kraljevsko vjenčanje, ovoga puta monegaškog princa Alberta i Charlene, a na drugoj strani Europe plemstvo je ostalo bez Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrougarskog cara. Danska je ponovno uvela granične kontrole i na taj način započela raspravu u EU o povratku državnih granica. Britaniju je potresao skandal u kojem je tabloid News of the World prisluškivao brojne javne osobe, upadao im u e-mail račune ili ih pak sustavno pratio. Vlasnik NotW-a medijski mogul Rupert Murdoch zbog cijelog je skandala na kraju bio prisiljen zatvoriti novine. Za novu šeficu MMF-a izabrana je Christine Lagarde nakon što je ostavku usred skandala o seksualnom napastovanju podnio Dominique Strauss-Kahn. Nakon gotovo 10 godina SAD je počeo povlačiti svoje vojnike iz Afganistana. Europska unija na izvanrednom summitu pokušava pronaći način kako obuzdati dužničku krizu i spastiti eurozonu. Krajem mjeseca Srbija je uhitila još jednog s popisa haaških osumnjičenika - Gorana Hadžića. Svijet je ostao u šoku kada je nepoznati Norvežanin Anders Behring Breivik prvo postavio bombu u središtu Osla, a potom na otoku Utoya ubio više od 80 većinom mladih ljudi. Nekoliko dana kasnije u svom Londonskom stanu preminula je pjevačica Amy Winehouse. Stanje se pak na granici između Srbije i Kosova dodatno zaoštrilo kada su Srbi postavili barikade i odbili propuštati vozila EULEX-a i KFOR-a.

Kolovoz

Tomo HorvatinčićTomo HorvatinčićAfera Dajla potresla je Hrvatsku. Činjenica da je Vatikan suspendirao hrvatskog biskupa kako bi Španjolac u njegovo ime potpisao povratak imovine hrvatske župe pod talijansku vlast uznemirila je ne samo crkvene već i političke dužnosnike. Nakon puno prepirki stvar je riješena tako da je država ponovno pod svoje ruho uzela crkvenu imovinu i tako stavila točku na cijeli slučaj. Švicarski franak, unatoč potezima Švicarske narodne banke i dalje raste i probija razinu od 7 kuna. Poduzetnik Tomo Horvatinčić našao se na udaru, ovoga puta ne zbog svoje građevine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, već zbog pomorske nesreće koju je izazvao dok je upravljao gliserom, a u kojoj je poginulo dvoje Talijana. Podignuta je prva optužnica protiv Sanadera i to za ratno profiterstvo, prva takva optužnica u hrvatskoj povijesti.

SAD je u posljednji trenutak izbjegao bankrot dogovorom o povećanju visine državnog duga u Kongresu. No, dogovoro je samo odgodio na kratko vrijeme ono neizbježno - otplatu tog duga kojeg u najvećoj mjeri drži Kina. U Londonu kaos - u prosvjedima koji su započeli nakon policijskog ubojstva mladića, a prerasli u sukob prosvjednika i policije, počinjena je ogromna materijalna šteta a deseci su osoba završili u pritvoru. Italija koja se nalazi u nezavidnoj poziciji i na rubu bankrota, uvodi reforme i mjere štednje. Napadi u Libiji ne jenjavaju, traži se Gadafi iako je svima jasno da će ga onog trenutka kad ga nađu ubiti.

Rujan


Pahor je morao otićiPahor je morao otićiNagađalo se hoće li guverner HNB-a Željko Rohatinski izaći na izbore kao nečiji kandidat za premijera ili ne, a u HAC-u je otkrivena nova afera sa zapošljavanjem podobnih ljudi. WikiLeaksovi diplomatski depeši još su jednom otkrili kako su funkcionirali pojedini političari ali i osobe iz javnog života i što se sve radilo daleko od očiju javnosti. Predizborna kampanja u punom je jeku, iako su izbori još daleko. Stanje u hrvatskom gospodarstvu nije ništa bolje nego na početku godine, ali analitičari upozoravaju kako Hrvatska nije Grčka i neće trebati pomoć MMF-a kako bi ostala likvidna. Slučaj Kamensko ponovno je postao aktualan, nakon što je u javnost izašla informacija kako su u cijelom slučaju bili upleteni Miroslav Kutle i Ninoslav Pavić. Vlada je u pokušaju da zaštiti hrvatske branitelje donijela Zakon o ništetnosti koji je naišao na neodobravanje u Europi, ali i u dobrom dijelu domaće javnosti, pa i među samim braniteljima.

Svijet je obilježio 10 godina od terorističkog napada na SAD i rušenja 'blizanaca', a sportski je svijet u šoku zbog pogibije 44 ruska hokejaša u padu zrakoplova. Slovenija je ostala bez Vlade nakon što je Pahoru i njegovim ministrima izglasano nepovjerenje. Raspisani su izvanredni parlamentarni izbori za - 4. prosinca. U Grčkoj i Španjolskoj masovni prosvjedi i štrajkovi zbog mjera štednje, a čelnici eurozone na sve moguće načine pokušavaju naći način kako pomoći posrnulim članicama i zadržati stabilnost eura.

Listopad


Radnici Đakovštine su napravili 'Vladin logor'Radnici Đakovštine su napravili 'Vladin logor'Optužnice protiv branitelja, zakon o ništetnosti i sve češće prozivanje HDZ-a kao stranke koja se financirala iz crnih fondova označavaju zahuktavanje izborne kampanje. Kukuriku koalicija predstavlja svoj 'Plan 21', HDZ tvrdi da se protiv njih vodi medijska kampanja, a svi s nestrpljenjem čekaju početak suđenja za ratno profiterstvo Ivi Sanaderu. Studenti Filozofskog fakulteta blokirali su referadu i prosvjeduju zbog troškova upisa na fakultet iako im je obećano besplatno studiranje. Američka tvrtka CMC odlučila je povući se iz sisačke Željezare i tako bez posla ostaviti stotine Sisčana, čime je grad pretvorila u socijalni slučaj. Svoje je sudjelovanje na izborima najavio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s listom 'Stijena'. Vlada je odlučila isplatiti otpremnine bivšim radnicima Đakovštine čime je postavila presedan. Naime, i ostali radnici čije su tvrtke otišle u stečaj najavili su iste zahtjeve. USKOK je i službeno započeo istragu protiv HDZ-a zbog 'crnih fondova'.

Pokret 'OccupyWallStreet' okupio je tisuće istomišljenika koji su se protivili uvođenju novih poreza u SAD-u, ali i koji su odlučili dići glas protiv tisuća bogatih koji žive na račun siromašnih. Pokret se iz New Yorka proširio diljem SAD-a, ali i dobio svoju inačicu u Hrvatskoj. Za razliku od Europe u kojoj je pokret ubrzo nestao u SAD-u se zadržao sve do kraja godine. Svijet je ostao bez jednog od karizmatičnih ljudi - osnivača Applea Stevea Jobsa. Nakon 42 godine vladavine svrgnut je libijski diktator Moamer Gadafi. Ubijen je u svom rodnom gradu Sirtu. Američki predsjednik Barack Obama i službeno je objavio kraj rata u Iraku i najavio povlačenje američkih vojnika iz te države. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković uključuje se u utrku za premijera Slovenije. Svijet je i službeno dobio 7 milijarditog stanovnika.

Studeni

Josip BoljkovacJosip BoljkovacI službeno su raspisani izbori i prikupljaju se kandidacijske liste. Počinje službena izborna kampanja tijekom koje će glavni akteri obići cijelu Hrvatsku. Dijana Čuljak Šelebaj zbog afere odlazi s HRT-a. Uhićen je Josip Boljkovac zbog zločina starih 50 godina te mu je određen pritvor. Agrokor ponovno pokušava kupiti Mercator, ovoga puta od banaka koje su zbog neplaćenih kredita Pivovarne Laško odlučne u namjeri da prodaju slovenskog trgovca. Počinje suđenje Ivi Sanaderu. HDZ se kao stranka našao na optuženičkoj klupi i pod istragom USKOK-a. Obilježena je 20 godišnjica pada Vukovara. Dragan Paravinja i službeno je optužen za ubojstvo Antonije Bilić za kojom se i dalje traga. Umro je Ante Marković.

Odobreno je izručenje Juliana Assangea Švedskoj, koja ga traži zbog silovanja. Grčki premijer Papandreu odlazi s čela vlade, Berlusconi također odlazi, a Palestina je zatražila međunarodno priznanje. Europski parlament prihvatio je odluku o ulasku Hrvatske u EU. Sukobi prosvjednika pokreta 'OccupyWallStreet' i policije sve su jači. Čelnici gradova u kojima se prosvjedi održavaju odlučni su u namjeri da prosvjednike koji kampiraju na ulicama otjeraju kućama. Srbija i Kosovo i dalje pregovaraju pod paskom Bruxellesa o normalizaciji stanja na sjeveru Kosova. Lokalni Srbi su na barikadama i odbijaju popustiti.

Prosinac


Posljednji mjesec u godini obilježili su izbori u Hrvatskoj i Sloveniji. Poraz HDZ-a i pobjeda Kukuriku koalicije, donijela je Hrvatskoj novog premijera i Vladu, ali i brojne promjene u samom načinu funkcioniranja Vlade. Potpisan je pristupni ugovor s EU u Bruxellesu, a najavljen je referendum o pristupanju EU krajem siječnja. Ivo Sanader izašao je iz Remetinca i brani se sa slobode nakon što je Vrhovni sud ukinuo pritvor, a Sanader i prijatelji su uplatili rekordnu jamčevinu. Agrokor i dalje pokušava kupiti slovenski Mercator, no sve su manje šanse da će se to dogoditi. Statistika pokazuje kako ni 2012. neće biti laka za Hrvatsku - smiješi joj se pad kreditnog rejtinga, nova zaduživanja, novi porezi, veći PDV, smanjenje socijalnih prava, ali unatoč tome, Hrvati su optimističniji. Mora biti bolje nego što je bilo.



Slovenija, iako je birala, nije dobila novog premijera u ovoj godini. Tehnička vlada Boruta Pahora i dalje čeka nasljednike, a za to vrijeme Pahor se liječi u ljubljanskoj bolnici. Srbija nije dobila status kandidata za EU. Kosovo je ipak bilo prevelika prepreka da bi ga zemlje EU zanemarile. Rusi su izabrali novi saziv Dume, a potom izašli na prosvjede zbog sumnje da su izbori namješteni u korist Vladimira Putina i njegove Jedinstvene Rusije. Sve se glasnije govori o povratku na nacionalne valute i napuštanju eura, iako se eurozona svim snagama trudi održati zemlje na okupu. Svijet sa strahom promatra gospodarska kretanja jer neki analitičari najavljuju povratak u recesiju. Bliski istok i dalje je žarište prosvjeda, čeka se pad sirijskog režima. Umro je sjevernokorejski diktator Kim Jong Il, naslijedio ga njegov sin Kim Jong Un. Sjevernokorejanci uz histeričan plač i suze ispratili 'dragog vođu' na posljednji počinak.

Vezane vijesti

Dužnička kriza, nuklearna katastrofa, globalna pobuna...

Dužnička kriza, nuklearna katastrofa, globalna pobuna...

Dužnička kriza eurozone, nuklearna katastrofa u Japanu, prosvjedi protiv bankarske pohlepe i Arapsko proljeće obilježili su 2011., i donijeli izazove… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika