Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Erol Avdović

Amerika 2012,

Fidel će preživjeti, a za Wall Street se još ne zna

Obama će pokušati ostati u Bijeloj kući, a Amerikanci, koje zanima samo spas gospodarstva, mogli bi prosvjede iz New Yorka preseliti na trgove drugih gradova i tako najaviti 'američko proljeće'

Demonstracije na Wall Streetu podržali su brojni
NewyorčaniDemonstracije na Wall Streetu podržali su brojni NewyorčaniNikoga više ovdje ne zanima je li do kraja 2012. umro Fidel Castro, iako se sve do izbijanja financijske krize 2008. SAD uvelike bavio takvim predviđanjima. U njima trenutačno ima mjesta samo za sirijskog vlastodršca Bashara al- Assada. Amerikanci su uglavnom zaokupljeni time hoće li ove godine preživjeti sanacijski plan za spas njihove ekonomije, jer svaki izostanak rasta od minimalno 2,5 posto bruto društvenog proizvoda - službena je granica za tihi ulazak u burnu recesiju. Čak i pitanje hoće li novi politički život osigurati stari predsjednik ostaje u kontekstu toga koliko će Amerikanci biti ove godine bogatiji, ili, sve češće, siromašniji.

BARACK OBAMA pokušat će ostati u Bijeloj kući do kraja 2016. Političke kladionice uvelike nagađaju hoće li njegov republikanski suparnik biti Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, ili Newt Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa. Ili će se možda za to mjesto izboriti liberalni liječnik Ron Paul, za kojeg se predviđa da će 3. siječnja osvojiti prvu republikansku predizbornu provjeru biračke naklonosti u saveznoj državi Iowa. Ali on ima 76 godina i više je nalik demokratima nego konzervativcima.


KOMENTATOR CNN-a Paul Begala i zbog toga predviđa gotovo laku Obaminu pobjedu, jer republikanci će se teško iščupati iz vlastite političke kakofonije. Lakše će im biti izabrati dopredsjedničkog nego predsjedničkog kandidata. Novinar John Avlon prognozira da će - tko god dobije republikansku nominaciju - dopredsjednički kandidat biti ili mladi i zgodni kongresnik Marco Rubio s Floride ili korpulentni guverner New Jerseyja Chris Christie. Romney bi pak mogao za dopredsjednicu predložiti Suzanu Martinez, guvernerku Novog Meksika. Ona bi mu omogućila da dobije 35 posto glasova Latinoamerikanaca diljem SAD-a. Ove godine republikanci se ipak neće proslaviti. Nedavno je ekonomist i nobelovac, profesor na Harvardu Joseph Stiglitz najavio nove ekonomske i političke crne dane u Americi. U kritikama nije štedio Obamu, ali je za stagnaciju svake vrste istinski optužio republikance: "Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena dobrim starim republikanskim inatom, mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreznih olakšica na plaće, što će milijuni američkih kućanstava osjetiti na svom budžetu", predvidio je Stiglitz.

PARADOKSALNO, drugi predviđaju, da bi na gospodarskom planu moglo doći barem do privremene relaksacije, upravo zbog kroničnih zategnutosti: tenzije će natjerati Obamu u izbornoj godini na još više kompromisa, samo da dokaže svoj socijalni senzibilitet. Na ljeto bi Obamina administracija trebala "natak nuti" po 225.000 poslova mjesečno, kako bi na jesen, uoči izbora u studenome, nezaposlenost pala na 8 posto sa sadašnjih nešto manje od 10 posto. Prema prognozama, 2012. bit će još gora od 2011. A to što se Europljanima ne piše dobro samo dodatno pogađa Amerikance. Predvidjevši da ovo može biti "posljednja godina eura", Stiglitz je upozorio da bi europska kriza mogla dokrajčiti Obamine političke planove, jer je SAD eurocentristička zemlja.

STIGLITZ JE TO NAZVAO "danima konačne naplate". Eurozona bi se ipak "mogla raspasti", tvrdi on. Stiglitz je potvrdio da će se tihi rat između dolara i eura i ove godine nastaviti. Sve više Amerikanaca smatra da se euro već sada održava samo zahvaljujući "infuziji" - intervenciji Europske centralne banke. Stiglitz je upro prstom u pogrešne poteze europskih lidera, zbog čega bi mogao propasti Obamin plan da se povećavanjem američkog izvoza krizi napokon pogleda u leđa. Nepovjerenje Amerikanaca prema Europi ove bi se godine moglo uvećati. "Europski prvaci stalno tvrde da su posvećeni spašavanju eura, ali uporno rade sve da do toga ne dođe", rekao je Stiglitz u intervjuu za katarski dnevnik Gulf Times. Nedavno su se pojavile i analize kako će ove godine, iako se o tome poodavno nagađa, SAD ostaviti na cjedilu Britaniju. London će se morati prilagoditi mjerama koje su EU i Angela Merkel inaugurirali novom fiskalnom politikom. Amerikanci uviđaju da su ponovo aktualne Delorsove ideje o centru i periferiji Europe. Da bi ova godina mogla biti fatalna za tradicionalno američko-britansko savezništvo, vidjelo se i za nedavnog Obamina posjeta Australiji. Tada je američki predsjednik naznačio da se globalna politička i gospodarska savezništva mijenjaju i da je Amerika - i pacifička zemlja. "Njegove već ionako bliske veze s australskom premijerkom Juliom Gillard još su više učvršćene sporazumom o stacioniranju američkih snaga na sjeveru ove zemlje, što bi trebala biti protuteža sve većem kineskom utjecaju na tom području", podsjeća njemački novinar Robert Mudge. Analitičari ističu da Australija nudi Americi ono što Britanija više ne može: mogućnost geostrateškog partnerstva u sve važnijem dijelu svijeta.

AMERIKA NEMA VREMENA čekati na Britance i zbog toga što je na domaćem političkom terenu čekaju neke presudne izborne razmirice upravo zbog nedovršenih ekonomskih poslova koji se tiču svakog Amerikanca. Dakako, najviše posla imat će Obama. Na naplatu stižu i međunarodne političke dionice u koje je investirao George W. Bush, ponajviše na Bliskom istoku. Nastavak "Arapskog proljeća" mogao bi ubrzati realizaciju scenarija po kojem bi pobunjeni dijelovi sirijske vojske već u ožujku trebali svrgnuti Assada. No te bi demokratske promjene, kao i u Libiji i Egiptu, prostor prema vlasti otvorile raznim političkim frakcijama islamista, uključujući i Amerikancima nemio Hezbollah.

REPUBLIKANCI ĆE u izbornoj kampanji sigurno kritizirati Obamu i zbog "preranog" napuštanja Iraka i "ostavljanja te zemlje u kaosu". A valja očekivati i prozivke zbog Pakistana i Afganistana. Da nema internih proračuna rizika velikih kompanija poput jedne od najvećih američkih banaka, Chase JP Morgan, neki bi još mogli i bez ikakve rezerve povjerovati političkoj retorici u razmjeni iranskoameričkih prijetnji oko sankcija Teheranu ili zatvaranja Hormuškog tjesnaca. Jer tuda prolazi 40 posto svih svjetskih naftnih tankera. Ipak, novi rat na Bliskom istoku bilo bi vrlo teško financirati. Američkim ekonomistima očito nije strana kalkulacija o cijeni nafte iznad 200 dolara po barelu ako izbiju vatrene čarke s Iranom u ovoj izbornoj godini.

OVO NIPOŠTO neće biti "godina Bika", u kojoj burze bilježe rast, nego sasvim izvjesno "godina Medvjeda", u kojoj je moguća nova nizbrdica na Wall Streetu. Što se prosvjednika iz pokreta "Okupiraj Wall Street" tiče, oni bi se za koji mjesec mogli nastaniti na nekim drugim američkim trgovima, najavljujući "Američko proljeće". Prema predviđanjima, "treća politička opcija" mogla bi ove jeseni oteti čak 7 posto biračkih glasova republikancima i Obami.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika