06.01.2012. / 13:27

Autor: Hina

Jovanka Broz boji se da neće doživjeti kraj ostavinske rasprave

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, iznimno je zabrinuta da će se ostavinska rasprava o podjeli Titove imovine toliko razvući da ona neće dočekati završetak rasprave, izjavio je za beogradske Večernje novosti' od petka srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Jovanka BrozJovanka BrozJovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, iznimno je zabrinuta da će se ostavinska rasprava o podjeli Titove imovine toliko razvući da ona neće dočekati završetak rasprave, izjavio je za beogradske Večernje novosti' od petka srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Rekao sam joj da će, ako se to dogodi, predstavljati veliku nepravdu", rekao je Ljajić, koji je, kako kaže, s Jovankom Broz u relativno čestom kontaktu.

Ljajić je, navodi se, nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije među prvima čestitao Novu godinu, pozvonivši joj pred vilom u kojoj živi, dan prije dočeka, s velikom košarom cvijeća u rukama.

"Nije se iznenadila, jer smo relativno često u kontaktu i uvijek je posjetim za novogodišnje praznike", kaže Ljajić te navodi da su razgovarali oko sat i pol, i to uglavnom o ostavinskoj raspravi.

Ostavinska rasprava započela je na zahtjev Titova sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće njemačkih maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ročište, na kojemu je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, održano je krajem prosinca, a uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem listopada nakon stanke duge više od 20 godina.

Nastavak ostavinske rasprave očekuje se sredinom veljače.

Vezane vijesti

Modna romansa predsjedničkog para

Modna romansa predsjedničkog para

Na stubištu kamene terase čekale su tri osobe – maršal Tito, njegova supruga i vrlo visoki uglađeni gospodin. Tito je bio u tamnom sivom flanelskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika