09.01.2012. / 09:56

Autor: Deutsche Welle

Talijanski luksuz s granice siromaštva

Ako je suditi prema poreznim prijavama, Talijani koji posjeduju Ferrarije, jahte duge 20 metara, pa čak i helikoptere, žive ispod granice siromaštva. Kako im to polazi za rukom?

Jahte su omiljene u ItalijiJahte su omiljene u ItalijiU Italiji su porezni službenici, dan prije Nove Godine, sproveli akciju koja je dovela do nevjerojatnih saznanja: gotovo svaki treći građanin, koji posjeduje luksuzne automobile, u posljednje dvije godine mjesečno je zarađivao 1.800 eura bruto. Naravno da se postavlja pitanje koliko onda godina treba jednom takvom građaninu da „uštedi" za jedan skupocjeni automobil?

U trgovinama, hotelima i restoranima, u kojima su porezni službenici u mondenom skijaškom središtu Cortina d´Ampezzo, dan prije Nove Godinu, zabilježili količinu prodaje, zarada je bitno povećana. Restorani su zabilježili dvostruko veću zaradu od prethodnog dana i trostruko veću od istog dana prošle godine. U luksuznim buticima prodaja je bila čak četiri puta viša. Vlasnici trgovina, hotela i restorana u kojima je sprovedena racija ogorčeni su i govore o „policijskoj državi", a pobunili su se i predstavnici Berlusconijeve stranke. Oni, „gospodarsko čudo", ne žele dovoditi u pitanje. Međutim, stanje koje je na vidjelo iznijela racija, jednaka je situaciji kakva vlada u velikom broju drugih talijanskig gradova.

Siromašni Talijani imaju jahte

Kada bi se o stanju u Italiji sudilo prema procjeni porezkih prijava ispostavilo bi se da veliki broj građana živi ispod granice siromaštva. Tako vlasnici diskoteka, restorana i trgovina nakita ne zarađuju dovoljno za život, ali zato mnogi od njih posjeduju skupocjene jahte, putuju oko svijeta i ručaju u luksuznim restoranima. Ljudi koji godišnje ne zarađuju više od 20.000 eura, posjeduju sveukupno više od 42.000 luksuznih jahti. Prošle godine je u Italiji kupljeno više od 200.000 automobila koji stoje više od 100.000 eura. Tko ih je kupio kada samo, prema statistikama, 72.000 Talijana to sebi može priuštiti?

U ovom računu matematika, očito, ne igra baš veliku ulogu. Kako bi se inače moglo objasniti da svaki četvrti Talijan, koji zarađuje manje od 20.000 eura godišnje, posjeduje helikopter ili čak zrakoplov. Dobro, poneki od vlasnika luksuznih automobila i jahti nisu siromašni nego su samo „zaboravili" da su bogati. Poput zubara iz Firenze koji je „previdjeo" prijaviti oko šest milijuna eura. Ili trgovca iz Bergama koji se nije sjetio da posjeduje pet kuća, kada je zatražio pomoć za školovanje djece, koju država dodjeljuje siromašnim obiteljima. Međutim, je li moguće da je svaki četvrti Talijan ponešto zaboravio prijaviti kada je potpisao da ne posjeduje novac, štednu knjižicu, imovinu...?

Monti želi promijeniti sadašnju situaciju

Novi talijanski premijer Mario Monti namjerava istražiti i promjeniti aktualnu situaciju. Monti vjeruje kako će država dobiti 120 milijardi eura od "zaboravnih" poreznika. To je mnogo novca. S njim bi Italiji bilo potrebno samo nekoliko godina kako bi uklonila sve dugove koje ima.

Doduše, posljedice nove politike će za poneke Talijane biti poprilično drastične. Tako će ubuduće čak i bračni parovi koji se žele razvesti, morati biti u dobrim odnosima. U suprotnom, će njihova imovina biti detaljno istražena i predana poreznoj upravi na ispitivanje. Drugim riječima - očito je moguće kako će opet doći u modu „razvod na talijanski način", u kojem će, kao u Oscarom nagrađenom filmu, na kraju možda doći do upotrebe vatrenog oružja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika