12.01.2012. / 12:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Pupovac:

Povlačenje tužbi "više nego realno"

"Nema sumnje da bi to predstavljalo i veliku političku korist i financijsku uštedu za obje zemlje. Malo je onih koji cijene zemlje koje nisu u stanju na drugačiji način izaći na kraj sa svojom poviješću i koje nastavljaju igru s politikom genocida", rekao je potpredsjenik SDSS-a

Photo: Davor Puklavec/24sata (arhiva)Photo: Davor Puklavec/24sata (arhiva)Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac za beogradski list "Danas" od četvrtka ocijenio je "više nego realnom" mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ), ustvrdivši kako bi to donijelo veliku političku korist i financijsku uštedu i Hrvatskoj i Srbiji.

"Nema sumnje da bi to predstavljalo i veliku političku korist i financijsku uštedu za obje zemlje. Malo je onih koji cijene zemlje koje nisu u stanju na drugačiji način izaći na kraj sa svojom poviješću i koje nastavljaju igru s politikom genocida. Malo je onih u zemlji koji bi, kad bi im se objasnilo, pristali da se golemim državnim novcima plaća takva igra u kojoj bi obje strane prije mogle izgubiti nego li dobiti", rekao je potpredsjednik SDSS-a.

Pupovac u razgovoru za taj beogradski dnevnik ističe kako bi dogovor o povlačenju tužbi bio najbolje rješenje za obje strane jer bi, kako kaže, predstavljao kraj politike rata s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina.

"Mogućnost povlačenja tužbi realnija je danas nego što je bila jučer. U Hrvatskoj više nema razlika u stajalištu vlade i predsjednika u svezi s time. Osim toga, interes je Hrvatske da to pitanje ne stoji neriješeno u godini kad se treba ratificirati sporazum o članstvu u Uniji", istakao je Pupovac.

Dodao je kako bi razgovore o povlačenju tužbi trebalo što prije obnoviti i da ohrabruju najave na tu temu, te podsjeća kako su razgovori sa sličnim najavama započeli prije koju godinu, pa su onda zbog političkih okolnosti u Hrvatskoj i u susjednim zemljama prekinuti.

Postoje, kaže Pupovac, dvije skupine uvjeta za to da se ta realna mogućnost o povlačenju tužbi i ostvari.

"Prvo, potreban je dodatan napredak u utvrđivanju sudbine nestalih, suradnji u suđenju za ratne zločine i dogovor o povratu kulturnog blaga. Ovaj prvi uvjet nije meritum tužbe, ali se može koristiti kao argument o suvišnosti tužbi. Drugo, potreban je politički kontinuitet u svezi s ovim pitanjem i ukupnoj suradnji između dvije zemlje. Predstojeći izbori u Srbiji mogu biti poticaj za taj sporazum, a mogu biti i obeshrabrenje", tvrdi on.

Dogovorom bi se, smatra Pupovac, međusobne tenzije dvije države ne samo smanjile, već se ne bi ni obnovile. "Osim toga, povlačenjem bi se lakše moglo nastaviti sa suočavanjem s ratom u devedesetim. A što se desničarskih reakcija tiče, njih će biti i ovako i onako. Ako bi tužbe ostale, njihove bi reakcije bile još jače", objasnio je.

Povlačenju tužbi morao bi, po njegovim riječima, prethoditi ozbiljan razgovor predstavnika obje države, "jer uvjek postoji mogućnost za novim uvjetima koje neka od strana može postaviti".

List dodaje kako Pupovac podupire stajališta onih pravnika koji upozoravaju da termin za izvansudski dogovor ističe i da bi problem trebalo rješiti izvan suda, jer tvrdi da ne postoje jasna uporišta koja bi podržala tezu da je genocida u Hrvatskoj bilo.

Pupovac tvrdi kako nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji. Postoji, kako tvrdi, obilje činjenica koje govore u prilog tome da su počinjena tri dominantna tipa zločina: zločin protiv mira, zločini etničkog čišćenja i prisilnog preseljavanja stanovništva i različiti oblici ratnih zločina.

"Za to, mogu reći i na osnovi vlastitih saznanja, ima mnogo dokaza. No smisao ovih tužbi i jest u tome da se te činjenice i na njima zasnovani dokazi ne vide i da se u tu svrhu, kao što je to činjeno krajem osamdesetih i tijekom devedesetih, zloupotrebljava zločin genocida. Iskreno, bio bih najsretniji kad bi se takva politika zloupotrebe zločina genocida sankcionirala i kad bi hrvatska i srpska javnost ustale protiv njih. Kao predstavnik Srba iz Hrvatske mislim da imam pravo to jasno kazati", rekao je Pupovac.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 12.01.12. 12:47

Reče Pupovac, koji je 90-ih lamentirao o 10 000 pokrštene srpske dece, da je u "financijskom" interesu obje zemlje povući tužbu. Baš, kriza je tolika da se ima za svašta, pa i za njegove Novosti i četnički totem u Srbu, ali se treba štedjeti na tužbi za genocid protiv njegove matične zemlje.

Da se nazovi hrvatski političari toliko zalažu za interese Hrvatske koliko se Pupovac, kao predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj zalaže za Srbiju i srpske interese, iako su povijesno osuđeni kao agresor na sve susjedne države, nitko tko imalo promišlja o nacionalnim interesima ne bi imao što zamjeriti aktualnima na vlasti. NO, s ovakvim sastavom Pantovčaka i Banskih Dvora Hrvatskoj vanjski neprijatelji nisu ni potrebni.

Srbija je prva zemlja u povijesti međunarodnog prava koja je u primjeru BiH tužbe za genocid osuđena za kršenje konvencije o genocidu. Iako nezadovoljni BiH političari, jer je genocid sužen samo na prostor Srebrenice, njihova tužba je imala puno teži zadatak dokazivanja Srbiji genocida nego Hrvatska. Razlog je postojanje Republike Srpske i Karađića.

U Hrvatskom primjeru je to puno lakše jer postoje brojniji dokumenti, kao i logori po Srbiji za Vukovarce. Mnogi toj tužbi daju male šanse, što ne vidim da je razlog za odustajanje, jer, iako pod pretpostavkom da se i ne dokaže genocid, OBRAZLOŽENJE presude će konstatirati mnoge činjenice koje do danas nije Haški sud. Poput konteksta, agresije, raznih ratnih zločina, kulturocida i slično.

Vesna Pusić i Ivo Josipović, kao neprikriveni jugofilski nastrojeni političari, drže ovaj proces kao smetnju i kamen spoticanja daljnjoj integraciji ex-jugoslavenskog prostora, možda čak i preprekom koja bi to zauvijek onemogućila, ovisno o presudi, te su spremni izbjeći taj rizik i po cijenu povlačenja tužbe.

Niti je Ivo Josipović dobio a niti kukurikavci mandat na povlačenju tužbe, jer su šutjeli o tome, pa bi onda bilo najispravnije upitati narod na referendumu za njegovo mišljenje! Čin je to veleizdaje!


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.01.12. 13:48

U tom slučaju dajem naš zadnji Rapen da do toga ne dodje!!!
Domicilni Hrvati jednostavno od sile drveća ne vide šumu!!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.01.12. 14:23

Koliko je ovaj zahtjev sulud, ne bi čudilo, da sutra Vesna Pusić i Ivo Josipović, smisle zahtjev oštete prema Srbije za sve uništene tenkove, transportere, zrakoplove, ljudstvo, metke, granate i logistiku.

Zar ne? Čine se logičnim!

Pa kad smo mogli platiti obnovu, dati svim tim četnicima aboliciju, danas rade po policijama i carinama, mirovine i konvalidirati staž, pa što im ne i platiti vojnu odštetu?

Veći problem od činjenice da ovi ljudi podnose ovako veleizdajničke zahtjeve je postojanje uopće izbornog tijela koje ih je izabralo!


registracija
30/12/08

csiki, 12.01.12. 14:47

Od ovih tuzikanja samo advokati i sudovi imaju korist jer to kosta i naravno politicari desnicari kao sto je Zvonko,imaju sta zvalit. Mnogi su se obogatili jer obnova vrsena iz para dobijeni od donacije iz inostranstva a ne od para naroda i to se trosilo kralo na veliko zato su obustavljeni prije vremena. Imao sam prilike videti obnove kuce u Vukovaru i Borovo Selo to su ugradjivalo drvenarije od sirovog drveta (plasaticni nestali) posle pitanja gde su plasticni odgovor je bio da su ovi bolji jer to proizvodi se u RH a vlasnik je jedan policar. Prje 2-3 godine posetio sam nekoliko od tih kuca i video sam katastrofu od tih prozora i vrata. Da gosp. Zvonko to se radilo tako mozda ste i Vi izgradili kucu na moru jer mnogi su iskoristili tu priliku


registracija
12/1/11

bozhidar, 12.01.12. 16:46

ali sto nakon sto hr povuce optuzbu za genocid [ili makar za agresiju, te trazila ostetu], seseljevi svijet dodje na vlast u srbiji?
bolje bi bilo zadrzati optuznicu--te ako samo zbog toga jer smo mi svi hrvati zaduzeni da stitimo od daljih povrijeda i uvrijeda one hrvate cije rane jos nisu i koje moguce nece ikad biti izlijecene. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 12.01.12. 16:52

da, malo vise pantisokracije; t.j. opceg glasanja za najvaznije korake bilo koje vlade.


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.01.12. 17:41

fluid,
ajd molim te daj svoj sud o ovom povlačenju. Ali budi konkretan, ne uopćen, kako voliš biti!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 12.01.12. 22:11

Zar ima u Hrvatskoj toliko naivnih koji su vjerovali da naša tužba protiv Srbije za genocid može proći? Mislim da to nije bio nikada "strateški" cilj bilo koje hrvatske vlade. Radi se o čistoj taktici! Cilj je bio dobiti vjerodostojno obrazloženje suda u Hagu koji, kad već Srbija neće i nije u stanju, je trebao i koji će dati koliko toliko razumno objašnjenje konteksta za raspad SFRJ i agresije JNA, da to nitko sa istoka ne bi mogao negirati ili što se danas dešava, da se izvrču činjenice i zamjenjuje teze. Mislim da bi sadašnja vlada trebala imati na umu da bez otkrivanja prave istine i priznaja tj pokajanja Srbije za uništavanja dobara i ljudskih života nema šansi za istinsko pomirenje.Sve drugo je čisto politikanstvo i omalovažavanje dugoročnih nacionalnih interesa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika