15.01.2012. / 09:37

Autor: Hina

Oko 50 ozlijeđenih u prosvjedima na Kosovu

U sukobu pripadnika pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje' sa pripadnicima kosovske policije u subotu je nedaleko od Podujeva na sjeveroistoku Kosova na putu ka graničnom prijelazu Merdare ozlijeđen 31 policajac i više od 20 prosvjednika, prenose beogradski mediji.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaU sukobu pripadnika pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje' sa pripadnicima kosovske policije u subotu je nedaleko od Podujeva na sjeveroistoku Kosova na putu ka graničnom prijelazu Merdare ozlijeđen 31 policajac i više od 20 prosvjednika, prenose beogradski mediji.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani je izjavio da je ukupno, kod Podujeva i kod prijelaza Bijela zemlja privedeno 146 osoba, a ozlijeđen 31 policajac i više od 20 prosvjednika.

Kosovska policija također je ranije demantirala informaciju koju su danas prenijeli mediji, da je među uhićenima i čelnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti. Kurti nije bio uhićen već je bio ozlijeđen tijekom intervencije kosovske policije te mu je potom ukazana medicinska pomoć, nakon čega se vratio među demonstrante, navodi se.

Prosvjeda je tijekom dana bilo i kod graničnog prijelaza Bijela Zemlja na istoku Kosova na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, gdje nije bilo sukoba. prosvjednici nisu uspjeli doći do graničnog prijelaza jer ih je u tome spriječila policija, navodi se.

U priopćenju objavljenom na službenom portalu ureda kosovskog premijera kosovska vlada izražava žaljenje zbog nasilnih akcija pokreta Samoopredjeljenje usmjerenih protiv pripadnika kosovske policije te poziva čelnike tog pokreta da se suzdrže od nasilja i ne ometaju slobodu kretanja koju, kako se ističe, jamči kosovski Ustav.

Također se izražava snažna potpora vlade kosovskoj policiji "koja s profesionalizmom drži situaciju pod kontrolom".

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović za televiziju B92 ocijenio je kako današnji sukobi na Kosovu neće imati izravnog utjecaja na dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine. Situacija na terenu, kako javljaju mediji, polako se smiruje i već se mogu uočiti pojedina vozila koji pristižu u Podujevo nakon što su prošla granični prijelaz Merdare.

Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana najavljivao za subotu "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju, usvojenu u kosovskom parlamentu u prosincu 2011. godine, koja predviđa "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

Kako se navodi na internet portalu tog pokreta, najavljujući blokadu Kurti je rekao da je reciprocitet vrijednost Europske unije te da se zemlje Unije međusobno priznaju i imaju recipročne odnose. U svijetu, po riječima Kurtija, ne postoji primjer da između dvije zemlje, koje nemaju mirovni sporazum i koje se međusobno ne priznaju, postoji slobodna trgovina. Istaknuo je kako je blokada usmjerena politički protiv Srbije, a nikako protiv Srba općenito, ili protiv Srba na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika