28.01.2012. / 13:37

Autor: Deutsche Welle

Srbija ne sluša, a ovisi o tuđem novcu

MMF je odgodio reviziju aranžmana Srbije zbog nepoštivanja dogovora i prevelikog budžetskog deficita. Srbijanske vlasti poručuju da su u pitanju sitne poteškoće, ali stručnjaci kažu da je problem mnogo dublji.

Boris TadićBoris TadićMMF je odgodio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti, jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice. Usvojeni budžet Srbije za 2012. nije u skladu s programom koji je dogovoren s Fondom, poručili su iz MMF. Prema tom programu, minus u blagajni ne bi smio biti veći od 4,25 posto BDP-a, odnosno oko 1,5 milijardu eura.

Međutim, Srbija će samo u toku ove godine za otplatu dugova i pokrivanje minusa morati izdvojiti oko 5,1 milijardi eura, što je čak 14 posto BDP. Glavne primjedbe MMF se prije svega odnose na podatak da se država obavezala na garancije kod poslovnih banaka za nove kredite koje trebaju uzeti javna poduzeća.

Ovako ne valja

"Odgađanjem revizije aranžmana sa MMF pokazujemo da ne želimo obaviti reforme koje su u našem interesu, ali aranžman s tom institucijom nije ugrožen jer obje strane imaju interes da se on nastavi", ocjenjuje za DW Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište. Stevanović kaže da su potpuno opravdane primjedbe MMF na takozvane subvencije javnim poduzećima.

„Poduzeća pod subvencijama nemaju nikakav interes da bolje rade, da se restrukturiraju, pogotovo ako ih vode politički postavljeni činovnici koji glume menadžere. Bolje je imati program izlaska iz subvencioniranja i naći im strateške partnere ili jednostavno vidjeti da li se neka javna poduzeća mogu zatvoriti, da neka druga rade umjesto njih, i da se poslovi potpuno prepuste privatnom sektoru. Ovako kako je - jednostavno ne valja", kaže Stevanović.

Koju igru igraš?

"Vlada je očito u budžet ugradila više zaduživanja nego što to gosodarstvo može podnijeti, i ovo je upozorenje Vladi da se ne kreće u dobrom pravcu", kaže za DW Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja.

„Zemlja zaista može iz predvorja krenuti na glavnu pozornicu, na kojoj svira grčki sirtaki ili argentinski tango. Kako Srbija ne bi zaplesala plesove zemalja, kojima se inače opasno približila, onda je zaista neophodno pokrenuti reformske procese. Što znači da se možete protegnuti koliko vam je pokrivač dugačak, inače vam noge prođu izvan tog pokrivača, i onda se prehladite ili ozbiljno razbolite. I u tom pravcu se upravo kreću i naše gospodarstvo i naše društvo."

Ne troši se pred izbore

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je upozorio da Vlada sve ovo čini kako bi nekontrolirano trošila novac uoči izbora. Aleksandar Stevanović smatra da to nije suština problema, jer je teško nekontrolirano trošiti ono što nemate:

„Riječ je o širokoj potrošnji, koja nije u interesu Srbije ni na kratki, a kamoli na dugi rok, i tu je Jovanović u pravu. S druge strane, on kao političar koji se želi pomaknuti sa pet posto podrške, naravno da će to malo preuveličati, i nastojati uberati neke političke poene. Istina je da će Vlada malo više trošiti pred izbore, ali statistika koju imam pokazuje da zapravo u Srbiji nikada nije dolazilo do naglog trošenja pred izbore, i to su egzaktni podaci, iako u javnosti postoji slika da se uoči izbora troši šakom i kapom."

Trebalo je oštrije

Srpski dužnosnici situaciju sa MMF-om opisuju kao „sitne nesporazume". Saša Đogović kaže da je do tih nesporazuma trebalo doći mnogo ranije da je MMF bio oštriji:

„Očigledno da je bio dosta popustljiv, i u svjetlu svjetske ekonomske krize nije bio dosljedan i surov kakav bi inače bio u nekim drugim godinama. Srbija je jednostavno postala ovisna o tuđim izvorima financiranja, i kao takva ona ne može opstati, i to samo po sebi govori da se nalazi u neokolonijalnom položaju, a zemlje koje se nalaze u takvom položaju imaju vrlo sužen politički manevarski prostor. Tako da smo mi daleko od lidera u regiji, vrlo se teško možemo sami sa sobom nositi, a kamo li da imamo nekakav drugi utjecaj i da ostvarujemo svoj interes", zaključuje Đogović.

Autor: Ivica Petrović, Beograd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
18/2/10

pipo80, 28.01.12. 14:38

Oterati svetske reketaše iz Srbije. Srpska privreda srpskom narodu


registracija
28/3/11

danac, 28.01.12. 14:54

nista novo.na kraju ce zapad kao i prije deset godina otpisati pola duga a vi hrvati popusite.zapad ce raditi za grke ,srbe, i ostale parazite.samo i to ima mjeru.kada se zapadu smrkne, bit ce opet jesti korenje u srbiji.


registracija
20/8/10

McCoy, 28.01.12. 17:38

Blize se izbori, to je ocigledno. Sad svima treba para...

@danac gluplji komentar odavno nisam procitao; kad se to u Srbiji jelo korenje, majke ti? ako racunas Prvi svetski rat, pa tad se korenje jelo na celom Balkanu, niko u tom ratu nije bio srecan...


registracija
4/6/11

VladSerbia, 29.01.12. 17:45

@danac
Zapadne zemlje podrzavaju Srbiju? U cemu to? Uz njihovu saglasnost je 15% teritorije Srbije oteto. Ko kaze da ce Srbiji ista biti oprosteno? Po tome sto Ste napisali, moglo bi se pomisliti da se nesto radi pomoci Srbiji, a na stetu Hrvatske. Na koji nacin?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika