31.01.2012. / 16:32

Autor: Hina

Pahorova stranka ne želi osporavati zakon o vladi i kočiti Janšu

Slovenski Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora neće se pridružiti inicijativi osporavanja novog zakona o vladi jer bi to moglo usporiti konstituiranje nove vlade koju sastavlja Janez Janša.

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenski Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora neće se pridružiti inicijativi osporavanja novog zakona o vladi jer bi to moglo usporiti konstituiranje nove vlade koju sastavlja Janez Janša.

"Sada je najvažnije da dobijemo vladu, ne želimo ometati taj proces", izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik zastupničke skupine SD-a Janko Veber.

Veber je dodao da zbog interesa države zato neće podržati inicijativu stranke Pozitivna Slovenija, čiji je predsjednik Zoran Janković, da se zakon o vladi, kojega je u parlamentu prošlog tjedna izglasovala nova većina, ospori na Ustavnom sudu iako i SD na novi zakon ima rezerve.

Uz smanjivanje broja ministarstava, novi zakon o vladi predviđa da se državno odvjetništvo organizacijski i po nadležnosti premjesti iz ministarstva pravosuđa u ministarstvo unutarnjih poslova. Od tog rješenja ogradili su se i stručni krugovi s obzirom na ustavnu definiciju tužiteljstva kao nezavisnog organa, a Janković je najavio da će zbog toga tražiti da novu organizaciju vlade preispita ustavni sud.

Za podnošenje takvog zahtjeva ustavnom sudu potrebno je 30 potpisa zastupnika, a Jankovićeva stranka ih ima 28. To znači da je njegova inicijativa unaprijed osuđena na neuspjeh, jer se svi ostali zastupnici iz stranaka Janšine koalicije ili iz Pahorovih Socijalnih demokrata.

Pahor je pak u Bruxellesu, gdje se kao premijer na odlasku i uz mandat parlamenta složio s jačanjem koordinacije fiskalnih i ekonomskih politika u državama EU-a, rekao da je i zbog sve bržeg odvijanja odluka vezanih uz europski fiskalni pakt potrebno da Slovenija što brže dobije novu vladu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika