07.02.2012. / 18:56

Autor: Nacional.hr

Konferencija o posljedicama ulaska u EU na prehrambeni sektor

Treba voditi računa i o učincima izazvanim padom carina pri uvozu prehrambenih proizvoda iz država članica EU u Hrvatsku nakon pristupanja EU

Neven Vranković, Nadan Vidošević i Tihomir JakovinaNeven Vranković, Nadan Vidošević i Tihomir JakovinaKonferencija za medije u povodu sastanka 30 predstavnika prehrambene industrije s ministrom finacija Slavkom Linićem, ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom te predstavnicima Vlade RH i Hrvatske gospodarske komore na temu posljedica ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju s ciljem očuvanja konkurentnosti u ovoj važnoj gospodarskoj djelatnosti održana je u HGK.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK je naglasio da su proizvodi prehrambene industrije kvalitetni i konkurentni pri čemu je riječ o tehnološki naprednom proizvodnom segmentu koji nije u financijskim problemima. Za tu kao i ostale industrijske grane ulaskom u režim jedinstvenog tržišta EU nastaju nove okolnosti što iziskuje odgovarujuće prilagodbe. Određeni bitni elementi te prilagodbe ne nalaze se u sferi djelovanja poduzeća već države pri čemu se radi o izuzetno osjetljivom području. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere usmjerene na očuvanje pozicija prehrambene industrije na domaćem tržištu i tržištima zemalja CEFTA-e mogući gubici bit će veliki. U odnosu samo na tržište BiH mogu dosegnuti oko 100 milijuna eura. Treba voditi računa i o učincima izazvanim padom carina pri uvozu prehrambenih proizvoda iz država članica EU u Hrvatsku nakon pristupanja EU. Nadan Vidošević je upozorio na činjenicu da je domaća prehrambena industrija dominantno u vlasništvu hrvatskoga kapitala. U narednih desetak dana izradit ćemo program sustavnih potpora hrvatskoj prehrambenoj industriji koja će biti predstavljena resornom ministru, poručio je Nadan Vidošević. Koncept potpora ne može biti jednak za sve industrijske grane. Pregovarat ćemo u vezi našeg poslovanja s našim najvažnijim tržištima u okviru CEFTA-e te ćemo inzistirati na potporama tehnološkom razvoju i ostalim segmentima poslovanja. Treba što prije rješiti problem nepoštene konkurencije pri čemu su antidampinški procesi previše spori. Prehrambenu industriju treba štiti i mehanizmima zaštite kvalitete te riješiti probleme u sustavu plaćanja. Svi smo svjesni da probleme iz prošlosti ne možemo odmah rješiti. Vjerovnici će morati dio potraživanje pretvoriti u vlasničke udjele u poduzećima koja imaju perspektivu. Rukovoditelji prehrambene industrije iskazali su iznimnu zrelost te su izradili kvalitetnu platformu za rješavanje bitnih problema što je polazna osnova kvalitetnim rješenjima. To je od iznimne važnosti jer je prehrambena industrija jedan od temelja hrvatskoga gospodarstva. HBOR još u većoj mjeri mora postati glavni operativac u podizanju konkurentnosti prehrambene, ali i ostalih industrija.

Neven Vranković iz Atlantic grupe je rekao kako je većina tvrtki u mogućnosti organizirati proizvodnju izvan Hrvatske ukoliko se uvjeti poslovanja znatnije pogoršaju našim ulaskom u EU. Međutim nedvosmislena je želja vlasnika i menadžmenta da se to ne dogodi. Zbog toga je potrebno koncesije u poslovanju sa zemljama CEFTA-e zadržati i nakon ulaska Hrvatske u EU.

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede poručio je da moramo sustavno analizirati sve moguće posljedice na prehrambenu industriju našim ulaskom u EU. U pregovorima s predstavnicima Europske komisije moramo argumentirano i precizno predočiti stanje naše prehrambene industrije te važnost koju ima za naše nacionalno gospodarstvo. Neophodno je u tom pogledu što učinkovitije iskoristiti dolazak povjerenika za poljoprivredu Europske komisije koji je najavljen za proljeće, istaknuo je Tihomir Jakovina. Nužno je naše inzistiranje na nadzoru sigurnosti i zdravstvene ispravnosti prehrambenih artikala koji se uvoze u Hrvatsku i u tome što veći doprinos moraju dati sve mjerodavne državne službe.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 07.02.12. 23:48

A što nam se uspaničila naša domaća "prehrambena industrija"?!!!

Plaćamo najskuplju hranu u EU za domaću "kvalitetnu" i "konkuretnu " hranu!

Propali dabogda svi ulaskom u EU!!

Nema ništa protiv puno jeftinije "nekvalitetne" i "nekonkurentne" austrijske, francuske ili njemačke hrane!!

Samo neka dođu, što prije i pometu domaće monopoliste!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika