08.02.2012. / 14:10

Autor: Hina

Rak dojke češće odnosi živote starijih žena

Iako se smatra da je rak dojke smrtonosan za mlađe žene, međunarodno istraživanje pokazalo je da žene iznad 75 godina života imaju veće izglede umrijeti od te bolesti.

Starije žene teže se oporavljaju od raka dojkeStarije žene teže se oporavljaju od raka dojkeIako se smatra da je rak dojke smrtonosan za mlađe žene, međunarodno istraživanje pokazalo je da žene iznad 75 godina života imaju veće izglede umrijeti od te bolesti.

Znanstvenici koji su proučavali tisuće žena utvrdili su da su žene koje su bile starije od 75 godina u trenutku kad im je postavljena dijagnoza raka dojke imale 63 posto veće izglede umrijeti od te bolesti od žena koje su imale manje od 65 godina u trenutku postavljanja dijagnoze.

"Pretpostavljamo da se radi o nedostatnom liječenju. Utvrdili smo da se starije žene manje izlažu zračenju i kemoterapiji", kazao je Stephen Jones, medicinski direktor u US Oncology Research u Texasu i jedan od autora istraživanja.

Istraživanjem objavljenim u časopisu JAMA obuhvaćeno je gotovo 10.000 žena koje su već ušle u menopauzu i kojima je postavljena dijagnoza hormonski ovisnog raka dojke koji je najčešća vrsta raka dojke, raste sporije i reagira na hormonsku terapiju.

U istraživanju znanstvenici su utvrdili da je pet posto žena kojima je dijagnoza postavljena u dobi do 65 godina i šest posto onih kojima je dijagnoza postavljena u dobi od 65 do 74 godine života umrlo unutar pet godina od postavljanja dijagnoze. No, među ženama koje su u trenutku postavljanja dijagnoze bile starije od 75 godina umrlo je osam posto žena.

Gotovo sve žene obuhvaćene istraživanjem bile su operirane no svega polovica onih iznad 75 godina prošle su zračenja i svega pet posto kemoterapiju. Za usporedbu 75 posto žena u dobi do 65 godina zračeno je a polovica je primila kemoterapiju.

Gerrit-Jan Liefers iz nizozemskog sveučilišnog medicinskog centra u Leidenu koji je također sudjelovao u istraživanju kaže kako se vjeruje da kemoterapije ne koriste u tolikoj mjeri starijim osobama te ih one teže podnose, a i same pacijentice oklijevaju kada trebaju odabrati agresivniju terapiju.

Stručnjaci pak upozoravaju da liječnici prilikom razmišljanja o načinu liječenja ne bi trebali razmišljati o kronološkoj dobi osobe nego o funkcionalnoj dobi što znači da bi inače zdravim ženama u 70-im godinama života kemoterapija mogla koristiti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika