09.02.2012. / 17:30

Autor: Hina

Milanović-Čačić-Holy:

Nema sukoba u vladi

Čačić je rekao da se nije sukobio s ministricom Holy i opovrgnuo pisanje jednog tjednika da joj je na koordinaciji rekao kako "ne treba zamarati svoju pametnu glavicu" tim prijedlogom zakona

ArhivaArhivaPremijer Zoran Milanović, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy opovrgnuli su danas da postoji sukob u vladi vezan uz prijedlog zakona o agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Prijedlog zakona je na sjednici vlade izazvao različita mišljenja prvog potpredsjednika vlade Čačića i ministrice Holy pa ga je premijer odgodio za tjedna dana.

Predloženi je zakon dobro rješenje. Postojanje agencije je dobra stvar, može se razgovarati o detaljima ali ne i o konceptu, kazao je Milanović odgovarajući nakon sjednice na novinarska pitanja.

"Ministarstvo zaštite okoliša ima određeni prigovor, koji doduše nismo čuli na koordinaciji, pa sam kao moderator to na neki način odgodio na tjedan dana", rekao je Milanović na upit o različitim stavovima članova vlade.

Novinare je zanimalo je li ga ministrica Holy izvijestila o navodnim sukobima na koordinaciji koja je pripremala prijedlog zakona, a Milanović je kazao kako nije.

Holy je novinarima samo kratko kazala da s Čačićem dobro surađuje te da je "sve u redu".

Čačić je rekao da se nije sukobio s ministricom Holy i opovrgnuo pisanje jednog tjednika da joj je na koordinaciji rekao kako "ne treba zamarati svoju pametnu glavicu" tim prijedlogom zakona.

"To je doslovno laž, lagao je tko je to rekao", kazao je Čačić novinarima.

Ponovio je svoj stav da prijedlog zakona nije trebalo odgađati, jer što hitnije treba donijeti mjere koje će omogućiti gospodarski rast.

"Cijeli naš projekt i strategija četiri godine pred nama ovise o dinamizaciji gospodarskog rasta", naglasio je Čačić i upozorio kako je sadašnje stanje, nažalost, takvo da je država nefunkcionirajuća.

Upozorio je na pad ulaganja javnih tvrtki, na pad državnih i privatnih ulaganja.

"Zadatak koji je pred nama je zaustaviti pad, koji bi bio 5-6 milijardi kuna i napraviti pomak prema gore za osam milijardi. To vam je 12 do 14 milijardi novog investiranja za koje kapaciteti naših javnih tvrtki i države u cjelini nisu adekvatni", naglašava Čačić.

Poručuje kako su stoga potrebni novi ljudi i sustavi, jasni ciljevi i vođenje te jasni kontrolni mehanizmi.

"I to sve treba napraviti sada. Ako vlada to ne napravi sada, mi sve to u ovoj godini ne možemo realizirati, a ovo je godina u kojoj se potvrđujemo pred međunarodnim financijskim institucijama i pred hrvatskom javnošću. Nije to sto dana, sad se donose te mjere i zato inzistiram da se to napravi", rekao je.

Pojašnjavajući prijedlog izmjena Zakona o stečaju, koje je Vlada danas poslala u hitnu saborsku proceduru, Čačić je kazao kako postoji državna agencija koja isplaćuje plaće radnicima oštećenim u stečajnom postupku

Zakonska osnova za to je pokretanje stečaja u roku 90 dana od kada tvrtka uđe u teškoće, a Čačić pritom upozorava na probleme nefunkcioniranja pravne države te potrebu da ona počne funkcionirati.

"Nije istina da će tvrtka, kad dođe u teškoće, u roku 90 dana završiti u stečaju kao što zakon propisuje pa bi tri plaće bile dovoljne. Nego to je jedan proces polakog umiranja", objašnjava Čačić dodajući kako se time kumuliraju iznosi obveza prema radnicima koji su za to najmanje krivi.

Izmjenama Stečajnog zakona njih se stavlja u prvi red, pa ako tri plaće iz fonda nisu dovoljne onda se uvode još tri plaće, objasnio je.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 09.02.12. 19:50

Gazimir lopina,lopina Gazimir...
Čuvaj se vještice jer ovaj će te gaziti


registracija
27/11/11

Culex, 09.02.12. 21:18

Gosp.Čačiću,vi i gđa Pusić ste izgubili legitimitet pred svojim biračima nakon pokušaja rehabilitacije g.Ferenčaka!Vani se zgražaju nad ministricom i očekuju ostavku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika