12.02.2012. / 20:22

Autor: Nacional.hr

Wolfgang Münchau

Grčka i Portugal trebaju proglasiti bankrot i krenuti ispočetka

To će biti veoma skup posao. No, to ignorirati problem još dvije godine bi bilo pogubno

I Grčka i Portugal su u nezavidnoj situacijiI Grčka i Portugal su u nezavidnoj situacijiDužnička kriza u eurozoni traje već gotovo dvije godine. Tada je naime otkriveno da je Grčka lažirala podatke koje je slala u Bruxelles te da je minus u državnoj blagajni mnogo veći no što se vjerovalo.

U međuvremenu Grčka je i dalje 'rupa bez dna' bez obzira na milijarde eura koje su druge članice eurozone uputile u njenom smjeru. Što je još gore, dužnička se kriza proširila i na druge zemlje eurozone.

Iako se grčka Vlada obvezala na mjere štednje kako bi dobila novu financijsku pomoć iz EU, činjenica je da će Grčkoj trebati mnogo odricanja, štednje i ponajviše vremena kako bi se oporavila. Za to bi joj moglo trebati ne godina ili dvije, već cijelo desetljeće.

Wolfgang Münchau, urednik Financial Timesa u svojoj kolumni upozorava kako bi za eurozonu i Europsku uniju u globalu najbolje bilo kada bi Grčka i Portugal proglasile bankrot.

"Neki kažu kako bi bilo bolje prisiliti Grčku da napusti eurozonu odmah i iskoristiti sredstva za spašavanje Portugala. Ne slažem se. Osobno vjerujem kako bi bilo najbolje prepoznati bezizlazno stanje u kojem se nalaze obje države. Trebalo bi dopustiti objema da proglase bankrot unutar eurozone i potom iskoristiti sredstva za njihovo ponovno postavljanje 'na noge' i zaštitu ostalih članica. To će biti veoma skup posao. No, to ignorirati problem još dvije godine bi bilo pogubno", zapisao je Münchau.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 13.02.12. 02:58

Zelite da spamujete a da vam mail ne zavrsi u junk-u? Zelite da varate ljude a da vas niko u tome ne sprecava?
Postavite komentar na Nacionalovom forumu i nemate brige jer admin to dozvoljava :P


registracija
20/8/10

McCoy, 13.02.12. 17:16

@admin
Hvala :)


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.02.12. 19:03

Vec zbog laziranja i laganja je treba izbaciti iz EU-zone.O ekonomskoj strani ne treba ni spominjati.Grk ostaje pravi balkanski covjek.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika