17.02.2012. / 19:37

Autor: Hina

Jakovina: Maknite se s ceste; Rešetar: Nastavljamo prosvjed

Ministarstvo poljoprivrede smatra da su prosvjedi dijela proizvođača mlijeka neutemeljeni, neargumentirani i nelegitimni te nanose velike štete i proizvođačima, prerađivačkoj industriji i cijelom hrvatskom gospodarstvu

Tihomir JakovinaTihomir JakovinaMinistar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je danas proizvođače mlijeka koji prosvjeduju da se maknu sa cesta, da sa svojim udrugama dogovore najpovoljniji model rješenja o kojem će se nastaviti dijalog u ministarstvu o problematici otkupne cijene mlijeka.

"Prosvjedi trebaju prestati, dijalogu i zajedničkom nalaženju rješenja vratit ćemo se onog trena kad se predstavnici udruga, osobito ovih nezadovoljnih, konzultiraju u svojim udrugama i nađu najkvalitetniji prijedlog rješenja", kazao je ministar danas poslije podne u izjavi novinarima vezano uz prosvjede mljekara koji traju već četvrti dan.

Jakovina ističe kako Ministarstvo ne može i neće popustiti pritiscima.

Apeliramo na one koji se nalaze na cestama da odu kući, da zajedno sa svojim udrugama, Hrvatskom poljoprivrednom komorom (HPK), pronađu najpovoljnji model rješenja i o tom ćemo modelu nastaviti dijalog i u ministarstvu, a mislim da je to odličan temelj i za pregovore s prerađivačkom industrijom, mljekarama koje su spremne za kompromisno rješenje, za pronalazak novog modela obračuna cijene mlijeka, rekao je.

Ministarstvo poljoprivrede smatra da su prosvjedi dijela proizvođača mlijeka neutemeljeni, neargumentirani i nelegitimni te nanose velike štete i proizvođačima, prerađivačkoj industriji i cijelom hrvatskom gospodarstvu, kazao je.

Ponovio je kako su u srijedu, na sjednici Savjeta za mlijeko dogovoreni zaključci, koje je prihvatila većina udruga proizvođača mlijeka, te da je to dobro polazište za kompromisno rješenje i pronalaženje novog modela za izračun cijene mlijeka koji će biti obvezujući i za prerađivače i za proizvođače mlijeka.

Trenutna situacija se ne može riješiti na cesti, ne može se riješiti pritiscima, niti parcijalnim zahtjevima pojedinih nezadovoljnih udruga, poručio je ministar poljoprivrede i istaknuo kako rješavanje problema putem intervencija, kako se radilo u prošlom razdoblju, nije održivo i dugoročno nije pravo rješenje.

Jakovina napominje i kako cijeli dan u ministarstvu primaju pozive i mailove velikog dijela proizvođača koji traže da se problemi rješavaju argumetirano, a ne na ulici.

Seljaci i dalje na cesti

Prosvjedi nezadovoljnih proizvođača mlijeka se nastavljaju, kazao je večeras predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar.

Nećemo se maknuti dok se ne ispune naši zahtjevi, a ulazi u mljekare nisu blokirani, rekao je izražavajući nezadovoljstvo što danas nije održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede iako im je ministar to jučer obećao.

Ističe kako proizvođači ne mogu prihvatiti da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada budu samo posrednici u rješavanju problema, već moraju naći način kako da pomognu proizvođačima da smanje troškove i da se riješi situacija sa otkupnom cijenom mlijeka.

Rešetar kaže i kako je za štete koje su nastale zbog neotkupljenog mlijeka kriv Dukat, koji je imao slobodan ulaz u mljekare, a ne kako tvrde, da su bili blokirani.

Ističe kako će proizvođači sa otkupnom cijenom od 2,30 kune po litri, koliko im nudi Dukat, propasti pa bolje onda da to bude sada nego za šest mjeseci.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika