23.02.2012. / 16:49

Autor: Nacional.hr

Nepoznata udruga šalje tvrtkama lažne dopise o piratskom softveru

Od listopada prošle godine "Udruga autorska prava" šalje tvrtkama dopise neovlašteno se pozivajući na suradnju s udruženjem Business Software Alliance i Državnim inspektoratom; BSA je protiv nepoznatog počinitelja podnio prekršajnu i kaznenu prijavu

Andrej Matijević (u sredini)Andrej Matijević (u sredini)Od listopada prošle godine, na adrese različitih poslovnih subjekata upućeni su brojni dopisi "Udruge autorska prava" u kojima je lažno najavljivana zajednička akcija navedene udruge, međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance te Državnog inspektorata Republike Hrvatske. U pismu se navodi kako se akcija provodi "zbog provjere korištenja legalnih računalnih programa".

Udruženje BSA i Državni inspektorat nemaju nikakva saznanja o ovoj udruzi, njenom postojanju i djelovanju, a navodi o zajedničkoj akciji su lažni. Slijedom ovih okolnosti, BSA je ozbiljno shvatio ovaj dopis i proslijedio ga nadležnim tijelima. Tako su protiv nepoznatog počinitelja podnijete kaznena i prekršajna prijava s ciljem utvrđenja okolnosti ovog slučaja.

"Uznemiravanje putem lažnog dopisa u kojem se iznose netočne informacije - u ovom slučaju o BSA i Državnom inspektoratu - je zlonamjerno, tendenciozno i opasno. Obzirom da se još utvrđuju okolnosti ovog čina - namjera, broj poslanih dopisa, vremenski raspon distribucije, moguće druge aktivnosti nepoznatog počinitelja i ostalo - ne možemo procijeniti potpune implikacije ovog čina," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj te dodao: "Pozivamo tvrtke na oprez. U slučaju potencijalno sumnjivih aktivnosti, ne oklijevajte kontaktirati BSA ili policiju."

Lažni dopis koji 'udruga' šaljeLažni dopis koji 'udruga' šaljeAndrej Matijević ističe: "Državni inspektorat je neovisno tijelo koje djeluje, i nastavit će djelovati, u skladu sa svojim zakonom propisanim nadležnostima, među koje pripada i nadzor legalnosti računalnih programa koji se koriste u poslovanju različitih subjekata, koji se provodi po službenoj dužnosti ili na temelju drugih zakonom propisanih činjenica,".

BSA kontinuirano provodi edukacije korisnika o upravljanju softverskom imovinom, softverskom piratstvu i zaštiti autorskog prava na softver. U okviru tih edukacijskih napora, BSA povremeno tvrtkama šalje dopise - jedna od takvih edukacijskih kampanja upravo je u tijeku. BSA dopise lako je identificirati po karakterističnom i prepoznatljivom izgledu, a o njima se tvrtke mogu dodatno infomirati putem e-mail adrese infocroatia@bsa.org ili besplatnog telefona 0800 32 32 32. Isto tako, o rezultatima provedene kampanje BSA će izvijestiti javnost, kao što to uobičajeno i čini.

Nadalje, BSA poziva sve tvrtke koje su primile sporni dopis da ga kontaktiraju (e-mailom na adresu infocroatia@bsa.org ili telefonom na besplatni broj BSA podrške 0800 32 32 32) ili isti izravno proslijede policiji.

Vezane vijesti

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Business Software Alliance (BSA) danas se pridružuje vladama, tvrtkama, školama i drugim interesnim udruženjima diljem svijeta u obilježavanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika