24.02.2012. / 11:27

Autor: Hina

Rusija smanjuje isporuku plina preko Ukrajine

Rusija je počela smanjivati količinu plina koji se preko Ukrajine isporučuje prema europskim zemljama, izvješćuje u petak dnevni list Kommersant, dodajući da Rusija i dalje optužuje Ukrajinu za krađu plina namijenjenog europskim kupcima tijekom posljednjeg vala hladnoće.

Rusija opet smanjuje isporuku plinaRusija opet smanjuje isporuku plinaRusija je počela smanjivati količinu plina koji se preko Ukrajine isporučuje prema europskim zemljama, izvješćuje u petak dnevni list Kommersant, dodajući da Rusija i dalje optužuje Ukrajinu za krađu plina namijenjenog europskim kupcima tijekom posljednjeg vala hladnoće.

"U odnosu na siječanj, isporuka plina preko Ukrajine je već tjedan dana u padu za 17 posto", piše dnevnik pozivajući se na izvore u Gazpromu, energetskom divu koji plin isporučuje i preko plinovoda Sjeverni tok, na Baltičkom moru, i Iamal-Europe koji prolazi Bjelorusijom.

Ukrajina negira zadržavanje plina namijenjenog europskim potrošačima, a ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je u međuvremenu pozvao Gazprom da ubrza radove na plinovodu Južni tok, koji bi europu trebao opskrbljivati plinom preko crnog mora i Balkana, izbjegavajući Ukrajinu.

Četvrtina europskog uvoza plina dolazi iz Rusije, a 80 posto isporuka Europi odvija se preko Ukrajine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika