27.02.2012. / 15:57

Autor: Hina

Postignut dogovor

Srbiji kandidatski status?

"Danas je postignut dogovor, više nema nikakvih primjedbi" da se Srbiji dodjeli kandidatski status. "Danas nije bilo primjedbi u vezi s tim", rekao je Juppe, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

IlustracijaIlustracijaFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je Europska unija postigla dogovor o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji.

"Danas je postignut dogovor, više nema nikakvih primjedbi" da se Srbiji dodjeli kandidatski status. "Danas nije bilo primjedbi u vezi s tim", rekao je Juppe, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Vijeće za vanjske poslove u ponedjeljak treba dati političko mišljenje o srbijanskoj kandidaturi, a odluku bi trebalo u utorak donijeti Vijeće za opće poslove. Odluku Vijeća za opće poslove trebali bi potom potvrditi čelnici zemalja članica EU-a koji će se u četvrtak i petak okupiti na summitu u Bruxellesu.

Njemačka je u prosincu prošle godine blokirala odluku da se Srbiji dodijeli kandidatski status i zatražila od Beograda napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom.

Prošli je tjedan u okviru dijaloga Srbija-Kosovo postignut dogovor o sudjelovanju Kosova na regionalnim skupvcima. Po dogovoru, kosovski predstavnici će na regionalnim sastancima sudjelovati pod imenom Kosovo, koje će biti označeno zvjezdicom, dok će u fusnoti stajati objašnjenje da taj naziv ne prejudicira status i uz pozivanje na rezoluciju Vijeća sigurnost 1244 i na mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenjem kosovske neovisnosti nije prekršeno međunarodno pravo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 27.02.12. 22:59

Srecno! Pored svih tih drzava koji su vec clanovi ili koji ce postat i Vi imate mesta u EU samo nemojte zaboraviti nije bas to raj neki ce zeliti da gospodare na Vama neka Vam bude sa srecom


registracija
26/1/08

Rampa, 28.02.12. 22:56

Tješi me samo da Srbiji nije uz kandidatski status dat i datum početka pregovora, što je neuporedivo važnije, jer su C.Gora i Makedonija kandidati već godinama, ali još nisu niti započeli pregovore(što mi je iskreno žao!), jer još nisu dobili datum početka pregovora, pa tako niti Srbija još dugo neće moći početi pregovore sa EU(što mi je iskreno jako drago!).


registracija
20/8/10

McCoy, 29.02.12. 17:42

@Rampa
Pa ti si pre neki dan, ako se ne varam, tvrdio da Srbija nece dobiti ni kandidatski status. Toliko o tvom poznavanju stanja stvari u EU. Inace, ja sam euroskeptik i nadam se da Srbija nece postati clan EU bar dok se ne sredi ovaj haos u istoj.


registracija
26/1/08

Rampa, 29.02.12. 19:09

@Mccoy

I neće dobiti!!

Jer će je Rumunija blokirati, na tihi nagovor Njemačke, onako kako je Slovenija nas blokirala 2 godine na nagovor V.Britanije!

A čak i da dobije kandidatski status, taj status objesi mačku o rep dok ne dobiješ datum početka pregovora, kandidatski status ti ništa ne vrijedi!

Pogledaj C.Goru i Makedoniju, već godinama imaju taj status, a nisu se makli sa mrtve točke!

I što im znači taj status?

Ništa!

Ja sam uvjereni eurofil, ali se također nadam da Srbija neće postati nikada član EU!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika