06.03.2012. / 13:26

Autor: Hina

Netanyahu: Izrael neće živjeti pod prijetnjom uništenja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u govoru pred američkim židovskim lobijem u ponedjeljak u Washingtonu da njegova zemlja neće živjeti pod "prijetnjom od uništenja".

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u govoru pred američkim židovskim lobijem u ponedjeljak u Washingtonu da njegova zemlja neće živjeti pod "prijetnjom od uništenja".

"Nažalost, iranski nuklearni program nastavio se razvijati. Izrael je čekao da diplomacija proradi, čekali smo da sankcije daju rezultate. Nitko od nas si ne može dopustiti da čeka još puno duže", kazao je Netanyahu pred 13.000 osoba u ponedjeljak navečer na konferenciji moćne proizraelske organizacije AIPAC.

"U svojstvu izraelskog premijera, nikada neću dopustiti da moj narod živi pod prijetnjom uništenja", kazao je on.

Netanyahu boravi u službenom posjetu SAD-u. U utorak će se sastati s državnom tajnicom Hillary Clinton te posjetiti Kongres, dan nakon intezivnih razgovora s predsjednikom Barackom Obamom posvećenih iranskoj nuklearnoj prijetnji i usred spekulacija o mogućem izraelskom napadu na Iran.

Po diplomatskim izvorima, Netanyahu je uvjeravao Obamu tijekom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije niti rekao da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije. Dok je Obama tražio od izraelskog čelnika suzdržanost još neko vrijeme kako bi međunarodne sankcije ojačale pritisak na režim u Teheranu, ocjenivši da je diplomatsko rješenje još moguće, razlike oko načina kako spriječiti razvoj iranskog nuklearnog programa nisu prevladane, kažu izvori.

Iako su se dvojica čelnika dogovorila da će koordinirati svoje napore oko rješavanja toga pitanja, Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati "gospodarom svoje sudbine" pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 06.03.12. 20:31

Izrael može spriječiti izradu atomske bombe, ali kako je riješit problem arapske demografske bombe tog mora unutar kojeg se nalazi poput malog ali kočopernog otoka?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika