10.03.2012. / 11:10

Autor: Hina

Reeker: Za Srebrenicu druga izborna pravila

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker ocijenio je da bi za Srebrenicu trebala vrijediti posebna izborna pravila zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima u posljednjem ratu čime je uvelike promijenjena demografska slika ove općine, izvješćuje u subotu Dnevni avaz.

Philip ReekerPhilip ReekerZamjenik pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker ocijenio je da bi za Srebrenicu trebala vrijediti posebna izborna pravila zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima u posljednjem ratu čime je uvelike promijenjena demografska slika ove općine, izvješćuje u subotu Dnevni avaz.

"Demografska slika Srebrenice promijenjena je genocidom i zato se sada mora voditi računa o tome tko će biti politički predstavnici u tom gradu", rekao je Reeker stranim dopisnicima na brifingu u State Departmentu.

Dodao je da je pitanje Srebrenice, u kojoj će se ove godine kao i u drugim općinama održati lokalni izbori, od 'iznimne važnosti za sve građane u BiH'. Pri tome je negirao postojanje pritisaka iz Sjedinjenih Država oko promjene izbornih pravila.

Vodeće bošnjačke stranke u BiH inzistiraju da se u Srebrenici omogući glasovanje i osobama podrijetlom iz te općine a u kojoj trenutačno ne žive, što je vrijedilo na izborima 2008. godine.

Istodobno srpske stranke protive se drukčijim izbornim propisima za Srebrenicu u odnosu na druge općine u BiH.

U zaštićenim enklavama Srebrenici i Žepi tijekom 1995. godine postrojbe bosanskih Srba počinile su najteže ratne zločine na području Europe od završetka Drugog svjetskog rata. Po službenim podacima likvidirano je oko 8.000 bošnjačkih civila i vojnika.

Zbog toga se pred Haaškim sudom vodilo više sudskih procesa koji su okončani doživotnim i višegodišnjim kaznama zatvora, a u tijeku je suđenje protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića i zapovjednika oružanih snaga Ratka Mladića koji se terete za srebrenički masakr.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 10.03.12. 17:45

Samo nemojte naći izdajicu koji će protiv muslimana raditi.
Na silu treba barem pola od ubijenih naseliti i napraviti im kuće u Srebrenici i to bi bio dobar početak.
Naseliti žive muslimane naravno tko želi i tu ga skućiti i posao dati pod budnim okom USA i EU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika