10.03.2012. / 18:04

Autor: Hina

Juppe ne želi kritizirati rad Ashton

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe odao je u subotu priznanje visokoj predstavnici EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, pohvalivši njezino veliko zalaganje na vodećoj dužnosti Europske službe za vanjsko djelovanje.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe odao je u subotu priznanje visokoj predstavnici EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, pohvalivši njezino veliko zalaganje na vodećoj dužnosti Europske službe za vanjsko djelovanje.

"Napisao sam Ashton pismo u kojemu joj iznosim stanoviti broj prijedloga. Neki su to protumačili kao kritiku, ali pismo nipošto nije bilo napisano u tom duhu", ogradio se Juppe u prigodi sastanka s europskim kolegama i Ashton u Kopenhagenu.

U pismu koje je u četvrtak uputio Ashton i kojega je agencija France Presse dobila presliku, Juppe je istaknuo da "snažna afirmacija Europe na svjetskoj pozornici zahtijeva da se ojača njezino jedinstvo i djelotvornost vanjskog djelovanja EU-a".

"Moramo primijeniti načela djelovanja o kojima smo se dogovorili, ali ih dosad zapravo nismo primjenjivali", dodao je Juppe u tome pismu.

"Mislim da Ashton izvršava svoju tešku zadaću s puno uspjeha. Ona ima veoma važnu ulogu primjerice u pregovorima s Iranom", naglasio je Juppe.

Što se tiče Službe za vanjsko djelovanje osnovane prije dvije godine sa zadaćom da omogući EU-u da poveća svoj utjecaj u svijetu, "ona je još maleno dijete", kazao je. "Ono jača i raste i mi želimo da još poboljša svoju suradnju s domaćim diplomatskim službama i na terenu", dodao je.

Po njegovim riječima diplomatska služba EU-a trebala bi štititi europske "vrijednosti" poput demokracije, ljudskih prava i mira te "ne biti naivni u obrani naših interesa".

Za postizanje toga cilja "(Europljani) moraju biti punopravni sudionici na međunarodnoj pozornici. Ne možemo biti tek bankomat" koji će dijeliti "puno novca", kazao je.

Ashton je nerijetko na meti kritika zbog nedovoljne prisutnosti u javnosti i nereagiranja, usprkos objektivnim uspjesima, primjerice na Balkanu gdje su njezine službe djelatno sudjelovale u potpisivanju ugovora između Srbije i Kosova te u njihovu približavanju EU-u.

Vezane vijesti

EU zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova

EU zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova

Europska unija u petak je izrazila zabrinutost zbog nasilja i pozvala na suzdržanost na sjeveru Kosova, gdje su u sukobima koji su uslijedili nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika