Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Sandra Bartolović

Za kunu

Vjesnik na meti lažnog grofa Frankopana

Ako mešetar nekretninama i vlasnik nebodera na Trgu bana Jelačića Peter Doimi de Frankopan Šubić Zrinski kupi novine, mora platiti 9 milijuna kuna duga, zadržati novinare i jamčiti da će Vjesnik i dalje izlaziti

Vjesnikov novinarski sindikat užasnut je mogućnošću da novine isporuči tandemu Lopandić-Divjak Vjesnikov novinarski sindikat užasnut je mogućnošću da novine isporuči tandemu Lopandić-Divjak Vjesnik ne ide u stečaj jer ima zainteresiranog kupca, najnovije je iznenađenje iz Vlade. Postojanje potencijalnog kupca potvrdio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u intervjuu Net TV-u ponedjeljak navečer, ali bez iznošenja detalja. Kako neslužbeno doznajemo, navodno je riječ o Peteru Doimiju de Frankopanu Šubiću Zrinskom, vlasniku i direktoru tvrtke Frankopan Nekretnine i nebodera na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, koji je prošlog tjedna o kupnji Vjesnika razgovarao u Ministarstvu gospodarstva. Peter Frankopan u hrvatskoj je javnosti poznatiji kao predstavnik obitelji koja se lažno poziva na pripadnost slavnoj lozi Frankopana.

Navodno mu Vlada Vjesnik prodaje za jednu kunu, ali je Vladin uvjet da Frankopan plati Vjesnikove dugove i da ne dira novinare. Iz Ministarstva gospodarstva zasad se odbijaju službeno izjašnjavati, ali neslužbeno ipak potvrđuju da postoji zainteresirani kupac. Prerano je govoriti o kondicijama cijele transakcije, kaže dužnosnik Ministarstva, navodeći kako zapravo pregovore vode Narodne novine kao vlasnik Narodnih novina press d.o.o. koje izdaju Vjesnik. Odbija govoriti o imenu zainteresiranog kupca jer bi "objavljivanje imena moglo ugroziti transakciju", ali potvrđuje kako su razgovori o prodaji Vjesnika u toku, a hoće li se dovršiti i hoće li biti udovoljeno kriterijima, znat će se, veli, sljedećih dana.


Nacionalov sugovornik ističe da je Ministarstvu gospodarstva, iako formalno ne vodi pregovore, važno da im se dostave kvalitetna bankarska jamstva za ispunjenje dospjelih obveza, da dospjele obveze budu podmirene i da budu preuzeti svi zaposleni. Bitno nam je, posebno ističe, i da se jamči da će list nastaviti s izlaženjem. Dospjele obveze Vjesnika u ovom trenutku su oko 9 milijuna kuna, kaže, i riječ je o 4-5 milijuna kuna duga doprinosa za plaće i otprilike sličan iznos duga tiskari. Nije htio reći ni je li riječ o samo jednom ili je u pitanju više zainteresiranih za kupnju Vjesnika.

U FRANKOPAN NEKRETNINAMA nisu smatrali potrebnim odgovoriti na pitanja Nacionala jesu li uistinu iskazali interes Vladi za kupnju Vjesnika, kao ni kakav je interes tvrtke koja se bavi nekretninama za kupnju medija. Bez odgovora su ostala i pitanja o sadržaju njihove eventualne ponude, uvjetima pod kojima bi kupili Vjesnik i planovima s tim dnevnom listom. Prema informacijama Vjesnikovih zaposlenika, do Frankopana je, navodno posredstvom odvjetnika Marijana Hanžekovića, došao smijenjeni, ali i dalje službujući vrh lista Vjesnik - glavni urednik u ostavci Bruno Lopandić i direktor Bojan Divjak, inače nećak potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa. Dvojac se trudi zadržati svoje pozicije premda su te novine u njihovu mandatu pale na najnižu nakladu u svojoj povijesti – navodno 2500 prodanih primjeraka, čime je tvrtka Narodne novinepress, izdavač Vjesnika, dovedena pred stečaj. Iz Hanžekovićeva se pak okruženja čuje kako on ne radi za Frankopana, ali se ističe i kako "ima još zainteresiranih za Vjesnik koji su poslali ponudu Vladi", te da odvjetnik radi za "nekog drugog". U političko-medijskim krugovima pojavila se informacija da postoji i grupa domaćih lijevo-liberalnih poduzetnika zainteresiranih za kupnju Vjesnika. U svakom slučaju, ulagač mora imati jak motiv za kupnju kad u izrazito kriznoj godini želi preuzeti gubitaša, i to dnevne novine koje su i inače "skup sport".

Tvrtka Frankopan Nekretnine specijalizirana je za područje nekretnina, odnosno, bavi se upravljanjem i razvojem vlastitih poslovnih i stambenih nekretnina, ima temeljni kapital od 44,35 milijuna kuna, a osnivač joj je Starwing Investments Inc. s Britanskih Djevičanskih Otoka. Neslužbena informacija da će se Vjesnik prodati nekom tko se bavi nekretninama Vjesnikov sindikat i HND je zabrinula, a posebno ih je užasnula mogućnost da Vlada Vjesnik praktički isporuči tandemu Lopandić- Divjak, koji teško da se u vođenju Vjesnika mogu pohvaliti novinarskim i poslovnim rezultatima. O tome, naime, kakvu je poslovnu politiku vodio Divjak najbolje govori činjenica da zaposlenima - unatoč tome što je prošle godine iz državnog proračuna dobio 18 milijuna kuna - mjesecima ne uplaćuje doprinose, a posljednja dva ni plaće, zbog čega su se stekli uvjeti da ih Porezna uprava blokira te da se pokrene stečaj.

ZBOG NEUPLAĆIVANJA DOPRINOSA Divjaka je Vjesnikov sindikat prijavio DORH-u. O Lopandićevu pak glavnouredničkom mandatu ostat će zapisano pogodovanje politici i dužnosnicima HDZ-a, o čemu svjedoči i nedavni skandalozni pokušaj da kolegu koji je pisao o umiješanosti bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete u slučaj "Fimi-media" natjera da mu oda izvor informacije. Lopandić i Divjak pokušali su se spasiti obrativši se predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor i tu namjeru odlučili podijeliti s javnošću održavši s njom potkraj siječnja zajedničku konferenciju za novinare u Saboru tražeći spas za te novine. Da su zaposlenici zabrinuti zbog najnovijeg obrata u sagi o Vjesniku, potvrdila nam je predsjednica Sindikata novinara u Vjesniku Biljana Bašić: "Zgroženi smo informacijom da bi list Vjesnik mogli preuzeti lažni grofovi Doimi Lupis de FrankopanŠubić. Posebno zato što su iz vrhova Vlade stalno stizale najave da će se problem Vjesnika riješiti razumno - pokretanjem stečaja s preustrojem i postavljanjem uređivačke ekipe s novim glavnim urednikom izvana. Sindikat i ogranak HND-a Vjesnika prije mjesec i pol dana zatražili su ostavke predsjednika Uprave Bojana Divjaka i glavnog urednika Brune Lopandića. Zasad, smijenjen je Divjak, ali je i to farsa jer u listu ostaje do kraja ožujka, pa se i dalje sudaramo na hodniku." Ona dodaje kako je zanimljivo da se samozvani Frankopani bave isključivo nekretninama i da se za njima vuku sumnje u prijašnje poslove.

"Posebno ih privlače stariji neboderi, jer nakon sumnjivih ulaganja u kupnju nebodera na Jelačić- placu ne bih se čudila da su se zainteresirali za Vjesnik radi nekretnina - i nebodera - u Slavonskoj. Znamo koliko tu ima kriminala, što je itekako poznato i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Nadamo se da premijer Milanović neće izručiti Vjesnik u HDZ-ove ralje pa očekujemo hitno i jasno premijerovo očitovanje o najavama 'kupnje' Vjesnika, kao i ono ministrice kulture Andree Zlatar", apelira Bašić. Nasuprot njoj, glavni urednik u ostavci Lopandić koji odbacuje bilo kakvu povezanost s Frankopanom, potpuno podupire privatizaciju Vjesnika. On kaže kako se iskreno nada da će novine izići na tržište i na njemu pokazati vrijedi li Vjesnik kao tiskovina ili ne. Vjesnikova dugogodišnja agonija kulminirala je početkom godine potaknuta dvjema izjavama - ministra financija Slavka Linića i prvog potpredsjednika Čačića - da Vjesnik ide u stečaj i da se gasi.

Otad su, neslužbeno se doznaje, predstavnici Vjesnikova HND-a i Sindikata novinara Hrvatske u posljednja tri mjeseca u kontaktima s ministricom Zlatar i ministrom Linićem za te novine zagovarali model javnog glasila. Predlagali su i projekte, ali je odlučeno da će se ipak ići na stečaj s preustrojem u kojem će se definirati model budućeg, novog Vjesnika. U međuvremenu su ispisane stranice teksta za i protiv opstanka tog lista opterećenog dugovima i stigmom ulizivačkog novinarstva u kojem je 98 stalno zaposlenih i tridesetak honorarnih suradnika, lista koji se može podičiti zavidnim prosjekom plaće od oko 8000 kuna, a čiji urednici imaju ugovore koji im osiguravaju tretman državnih dužnosnika, jer još šest mjeseci nakon smjene primaju visoku uredničku plaću.

Vezane vijesti

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Nekrolog Vjesniku od Vjesnika

Vjesnik se definitivno ugasio. Premda je prije više tjedana prestao izlaziti u tiskanom obliku, dio novinara nastavio je pisati za online izdanje,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika