Objavljeno u Nacionalu br. 852, 2012-03-13

Autor: Ivan Pandžić

Sve se mijenja, a ostaje isto

Kadrovski usud HAC-a

Dugo se vagalo tko će zasjesti na čelna mjesta problematičnog HAC-a, pogotovo stoga što se preklapaju interesi SDPa i HNS-a. Iako je promet SDPov, HNS ga se nije htio odreći. Na kraju se unatoč određnim mrljama ipak odlučilo dati ponovno priliku "provjerenim kadrovima"

Hrvatske autocesteHrvatske autoceste"Teško je i naći nekoga potpuno čistog nakon toliko godina." Komentar je to jednog dugogodišnjeg zaposlenika Hrvatskih autocesta o aferama koje isplivavaju pri gotovo svakom novom imenovanju u toj ionako problematičnoj tvrtki. Posljednje u nizu spornih imenovanja je Tin Dumbović, favorit za direktora sektora održavanja. Dumbović je na početku svoje karijere u HAC-u prije deset godina vodio povjerenstvo koje je zaključilo da se varaždinskoj tvrtki Ekol može isplatiti 2,5 milijuna kuna jer su obavili sve ugovorene poslove. Unutarnja kontrola samo mjesec dana kasnije utvrdila je potpuno suprotno. Ekol je trebao na četiri trase raditi hortikulturno uređenje, ali su posadili jeftinije, troškovnikom nepredviđene vrste pa su i te zamjenske biljke posadili u znatno manjim količinama od predviđenih.

"Našoj tvrtki nanesena je šteta koju bi trebali platiti u tvrtki Ekol i odgovorni ljudi u sektoru održavanja", zaključuje kontrola. Osim Dumbovića koji je potpisao da je sve odrađeno, sektor odražvanja tada je vodio SDP-ov Dražen Guštin. On je sada novi predsjednik uprave HAC-a po odluci Vlade. Član uprave je i Nikola Bačurin iz HNS-a. Prema drugom izvješću kontrole koje posjedujemo, njega se tereti da je pogodovao odvjetničkom uredu Barać- Marinković dok je vodio sektor općih i pravnih poslova u HACu. Unutarnja kontrola utvrdila je izravnu štetu od 907.000 kuna, kao i da je odvjetnički ured htio naplatiti još 1,1 milijun koji mu ne pripada. Kontrola je utvrdila da je Bačurin neovlašteno potpisao punomoć uredu. Ukupno je ured zaradio 7,7 milijuna kuna, a kontrola nije uspjela dobiti sve ugovore. Treći član nove uprave HAC-a je Jure Bajić, bivši predstojnik ureda za javnu nabavu i pomoćnik ministra za nabavu u vladi Ivice Račana. Njemu je svojedobno sindikat iznio dokaze da je svojim mišljenjima legalizirao protupravni natječaj za čišćenje. Jedini zasad bez ikakvih repova je SDP-ov izbor Narciz Delsaso iz Autoceste Rijeka- Zagreb.

Dugo se vagalo tko će zasjesti na čelna mjesta problematičnog HAC-a, pogotovo stoga što se preklapaju interesi SDPa i HNS-a. Iako je promet SDPov, HNS ga se nije htio odreći. Na kraju se unatoč određnim mrljama ipak odlučilo dati ponovno priliku "provjerenim kadrovima". Kako nova uprava ionako smatra da je dilanje dokumenata unutarnje kontrole samo osveta kadrova s desecima kaznenih prijava koje će posmjenjivati, imat će priliku dokazati svoje poštenje. Ili potvrditi da ni nova vlast u HACu nije donijela ništa novo.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika