13.03.2012. / 09:36

Autor: Hina

Ruski ciljevi: Mjesec, Mars, Venera i Jupiter

"Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljene studije Mjeseca s robotima (uključujući donošenje na Zemlju uzoraka tla), Venere i Jupitera", piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa do 2030

Photomontage: CheesPhotomontage: CheesRusija namjerava poslati misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, razviti novu raketu i modernizirati do 2030. svemirski sektor u krizi, piše u utorak dnevnik Komersant koji citira ambicioznu strategiju Roskosmosa, ruske svemirske agencije.

"Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljene studije Mjeseca s robotima (uključujući donošenje na Zemlju uzoraka tla), Venere i Jupitera", piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa do 2030.

Prema tom dokumentu koji je predan vladi prošlog tjedna, Roskosmos namjerava prije 2030. izvesti "nadlijetanje Mjeseca s ljudima nakon čega bi poslao kozmonaute na njegovu površinu i potom ih vratio na Zemlju", dodaje se u dnevniku.

"Osim toga, Roskosmos u suradnji sa stranim partnerima namjerava razmjestiti na Marsu mrežu trajnih znanstvenih postaja", ističe Kommersant.

Ruska svemirska agencija namjerava izgraditi novu raketu Angara, svemirski brod za letove s astronautima, i zamijeniti sovjetske tehnologije koje se trenutno još uvijek koriste i koje su imale puno problema prošle godine.

Kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku trebao bi biti spreman za lansiranje satelita 2015.

Rusija će do 2015. ulagati u nabavu strane tehnologije kako bi modernizirala sektor, a onda bi se već 2020. okrenula prvenstveno ruskim komponentama.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 13.03.12. 23:11

Bez obzira na kontraverzne metode natezanja demokratskog procesa, moram priznati da je Putin napravio cudo u Rusiji I vratio je na svjetsku scenu puno brze nego su se mnogi manipulatori tome nadali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika