14.03.2012. / 08:27

Autor: Deutsche Welle

Diplomatske napetosti

Iran ne 'popušta'

Napetosti oko iranskog atomskog programa i dalje se povećavaju. Zapad i IAEA su zabrinuti no za sada ne postoji neki zajednički plan rješenja ovog problema. Teheran za sada ne odustaje ni za milimetar

„Iranski narod ne dozvoljava da ga se raznim zastrašivanjima, invazijama ili povredom njegovih prava stavlja pod pritisak. Nama atomska bomba nije ni potrebna jer posjedujemo više od 20.000 raketnih bojevih glava“, jedna je od ratobornih izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, dok ajatolah Ali Hamenei dodaje kako ništa Iran ne može spriječiti u tome da nastavi sa svojim atomskim programom.

I dok Teheran nastavlja po starom, Zapad je sve zabrinutiji budući da nitko zapravo sa sigurnošću ne može procijeniti do koje mjere je Iran uspio proširiti svoj nuklearni program. Za sada isto tako nitko ne može točno reći ni koja je njegova svrha ili cilj. Služi li on doista u civilne, miroljubive svrhe ili se ipak u njegovom sklopu gradi i atomska bomba? „Čini se kao da ipak postoje naznake da Iran radi na izgradnji ove bombe. No, dokaza za sada nemamo“, kaže primjerice orijentalistica Katajun Amirpur. Prema njezinoj procijeni, Teheran trenutno prvenstveno pokušava stvoriti uvjete kako bi u jednom relativno kratkom vremenu uspio izgraditi atomsku bombu. Za sada međutim, kako se čini, još u tom smislu nisu donesene neke konkretne političke odluke.

Činjenica je da su se sukobi, koji zapravo već godinama postoje između Irana i mnogih drugih zemalja, od početka ove godine još više zaoštrili. U međuvremenu se ne može sasvim isključiti ni izraelski napad na Iran. No, neka zajednička svjetska politika ili volja da se ovaj problem riješi vojnim putem, za sada nije na vidiku. Trenutno se ovaj problem još uvijek pokušava riješiti uz pomoć diplomacije i sankcija. „Istodobno se u medijima pojavljuju nedokazane i upitne optužbe kako je primjerice Iran svoju atomsku bombu već podvrgnuo ispitivanjima u Sjevernoj Koreji. Isto tako navodi se kako Iran tijesno surađuje sa Sirijom. Ovakvi navodi se povremeno čine kao jedna vrsta pripreme svijeta na rat protiv Irana“, kaže Amirpur.

Vojna akcija ne može zaustaviti nuklearni program

Neka vojna akcija kao učinkovito sredstvo – u tome primjerice Omid Nouripour, stručnjak za Iran stranke Zelenih u njemačkom parlamentu, ne vidi nikakav smisao. Zračni napadi, po njegovom mišljenju, ne bi mogli zaustaviti Iran da i dalje radi na svom atomskom programu. Katajun Amirpur sličnog je mišljenja. Ona drži da bi vojni napad na neki način samo usporio rad na programu a nikako ga zaustavio.

Ni unutarnja previranja, kako se čini, također ne mijenjaju ništa bitno. Prema mišljenju mnogih promatrača čak ni promjena u odnosima moći u Iranu, kakva se dogodila usljed parlamentarnih izbora početkom ožujka ove godine, ne mijenja ništa po pitanju daljnjeg rada ove zemlje na njezinom nuklearnom programu. Naprotiv, Iranom još uvijek vlada Ali Hamenei i stručnjaci polaze od toga da će Laridžani baš kao i Ahmadinedžad po pitanju nuklearne politike činiti ono što mu naredi Hamenei.

Povijesni razlozi

S atomskim programom Iran je započeo još 1959. godine. Šah koji je tada još vladao ovom zemljom smatrao je naftu „predragocjenom“ da bi ju se koristilo kao gorivo. Devet godina kasnije Iran je potpisao međunarodni ugovor o prekidu proizvodnje i korištenja atomskog naoružanja. Zemlje potpisnice ovog ugovora obvezuju se između ostalog i da će dozvoliti pristup kontrolorima Međunarodne agencije za atomsku energiju, IAEA, svojim centralama. No, upravo se ovoj obvezi Iran već godinama suprotstavlja. Početkom 2012. godine su inspektori IAEA već u dva navrata pokušali doći do iranskih nuklearnih centrala, no u oba puta su bili spriječeni. Iran kao argument navodi činjenicu kako „nitko ne kontrolira ni Izrael, pa zašto bi njih…“, iako Izrael nikada nije ni potpisao spomenuti dokument. K tome političar stranke Zelenih Nouripour dodaje kako do sada još niti jedan izraelski čelnik nije prijetio niti jednoj zemlji uništenjem, dok je Ahmadinedžad, kako što svi znamo, prijetio Izraelu.

Ovakva nepokolebljivost i neodustajanje Irana ima razne uzroke i oni se mogu naći u povijesti ove zemlje. Amirpur primjerice navodi kako je Zapad, prije svega Rusija i Velika Britanija, stoljećima pokušavao utjecati na Iran, često s uspjehom. Ovo iskustvo je prema njezinom mišljenju još uvijek u sjećanjima vrlo živo kao i strah da bi se slično moglo ponoviti. Po tom pitanju je čak i iranski narod na strani svoje, inače ne toliko popularne vlade. „Stoga bi neki rat kao posljedica sukoba između Irana i Zapada ovu podršku naroda vlastima samo još više učvrstio. Ništa ih ne bi moglo toliko udružiti kao neki napad izvana“, upozorava Amirpur.

Autorica: Sabine Hartet-Mojdehi / Ž.Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 14.03.12. 10:52

Iran nije Libija,napasti Iran znači započeti veliki ako ne svjetski a onda regijski rat.Amerikanci skupa sa Izraelom ako bi i dobili taj rat jako bi ih skup koštao i nikada nebi završio,zato će Amerika i Izrael odustati od ovakvog plana a Iran će u svojoj državi proizvodit što hoće i kako hoće to je njegovo nacionalno pravo bez obzira što velike sile o tome mislile.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 14.03.12. 11:09

Zašto Amerika i ostale nuklearne sile ne unište svoj arsenal nuklearnog oružja.? Tek bi onda imale moralno pravo da to traže da učine i drugi.
Amerika i dalje razvija svoj vojni osvajački pohod
na Istok. Dokle?!!!!


registracija
12/12/10

hazl113, 14.03.12. 12:51

vferari i BivsiYU
Nemate vi pojmao o ničem. Iran je glavni sponzor svjetskog terorizma više od 30 godina, i nikako mu se ne smije dozvolit razvoj "A" bombe. Malo razmislite gdje bi se ta "A" bomba mogla upotrijebit. Možda čak i na ovim prostorima. Država nam je u NATU, a muđahedine imamo odmah pokraj sebe. Amerika i Rusija moraju imati taj arsenal, jer se time stvara svjetska ravnoteža. Da toga nema, više od pola svjetske populacije ne bi bilo živo. Na koncu svjetski stričnjaci govore da naš planet može prehraniti max. 12 milijardi ljudi. Taj broj, ako se nešto u međuvremenu ne desi ostvarit će se za 30-40 godina i radi toga je neizbježan 3 sv. rat. Tko zna, možda je jako blizu radi ovih zadrtih idiota u Iranu.
Članak dobro govori da se napadima iz zraka ništa neće riješit, zato je jedina opcija kao i uvijek do sada pješadija. Čak ako je potrebno upotrijebit i "H" bombu, da dobo ste pročitali "H" bombu, ne "A". Toga se najviše i bojim, ali na žalost, mislim da će to biti jedina opcija za daljnji mir na Zemlji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika