14.03.2012. / 16:43

Autor: Nacional.hr

Island u EU već ove godine?

"Island bi mogao postati punopravnim članom Europske unije možda već ove ili sljedeće godine", rekao je optimistično Fuele

Island bi mogao ući u EU s HrvatskomIsland bi mogao ući u EU s HrvatskomZastupnici u Europskom parlamentu dali su podršku ulasku Islanda u Europsku uniju. Zastupnici su prihvatili rezoluciju o napretku Islanda u približavanju Europskoj uniji, ali i istaknuli kako je njegov najveći problem podijeljenost u želji za priključenjem između islandske vlade i parlamenta.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u obraćanju zastupnicima kako bi 2012. mogla biti presudna godina za pregovore s Islandom.

"Island bi mogao postati punopravnim članom Europske unije možda već ove ili sljedeće godine", rekao je optimistično Fuele najavljujući otvaranje ključnih poglavlja o ribarstvu, poljoprivredi i sigurnosti hrane.

Podsjetimo, Island je godinama bio protiv ulaska u članstvo EU sve dok ga financijska kriza 2009. godine nije natjerala da potraži pomoć Europe. U lipnju 2010. i službeno su započeli pregovori o članstvu koji bi mogli biti među najkraćima. Naime, Island je već ranije svoje zakonodavstvo u mnogočemu prilagodio europskom pa su pregovori u pojedinim poglavljima otvarani i zatvarani gotovo istog dana.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 15.03.12. 08:06

Ma nevjerojatno , oni netrebaju ratfikaciju od godinu dana ? Ovo se zove dvostruka mjerila , da ne povjerujes !


registracija
29/11/09

Ivis, 22.03.12. 18:23

Sto se sada cudis a zavrtio si okolo "ZA"!


registracija
29/11/09

Ivis, 22.03.12. 18:26

Hrvatska dobiva na tezini a to je dobro! Ranije je tezila 28, a ima priliku teziti 29.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika