20.03.2012. / 16:37

Autor: Hina

Krasniqi: Srbijanski izbori na Kosovu bit će i silom spriječeni

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno, prenose u utorak elektronički mediji u Beogradu i Prištini.

Jakup KrasniqiJakup KrasniqiPredsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno, prenose u utorak elektronički mediji u Beogradu i Prištini.

Krasniqi je u razgovoru za kosovski medij na albanskome jeziku RTV 21 naveo kako je rezolucija o provedbi srbijanskih izbora na Kosovu, nedavno donesena u kosovskom parlamentu u suradnji s političkim subjektima Kosova. Skupština je, po njegovim riječima, ispunila svoju obavezu i sada bi izvršna vlast trebala poduzeti mjere na sprječavanju srbijanskih izbora na Kosovu.

Upitan obavezuje li rezolucija kosovsku vladu na uporabu sile kako bi zabranila održavanje tih izbora, predsjednik kosovskog parlamenta rekao je kako rezolucija obavezuje vladu da spriječi bilo kakvu nezakonitu radnju koja je u sukobu s kosovskim ustavom i zakonima. "Naravno da to podrazumijeva i uporabu sile", objasnio je Krasniqi.

Kosovski parlament u četvrtak je donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova. Raspisivanje srbijanskih izbora na Kosovu u toj rezoluciji ocjenjuje se napadom na suverenitet države Kosova te se zaključuje kako kosovski parlament ne dopušta održavanje srbijanskih izbora na Kosovu i od kosovske vlade traži djelovanje u skladu s tim.

U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo. Srbijanska državna televizija RTS prenosi u utorak, pozivajući se na neimenovani izvor u srbijanskoj vladi, da će predstavnici vlade sljedećih dana poslati pismo međunarodnoj civilnoj misiji UNMIK-u kako bi se postigao dogovor o provođenju izbora i na teritoriju Kosova.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od petka kako je činjenica da se bez potpore međunarodnih čimbenika srbijanski lokalni izbori na Kosovu ne mogu održati, a to pogotovo vrijedi južno od rijeke Ibra. Najavio je kako će međunarodnoj misiji UNMIK-u biti poslano pismo te da Srbiju očekuju konzultacije s tom misijom te s ostalim misijama na Kosovu.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni dio u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Upitan šta će biti ako ne bude potpore međunarodnih misija na Kosovu, Bogdanović je odgovorio kako srbijanska strana u tom slučaju mora "racionalno i hladne glave razmotriti koje su joj opcije na raspolaganju" te njihove prednosti i posljedice.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 20.03.12. 16:46

Tesko da ce biti spreceni ako budu pod pokroviteljstvom UNMIK-a. I ovaj se pravi pametan dok mu ne budu rekli da zacuti.


registracija
10/2/12

Hazu, 20.03.12. 16:49

Ma kakvi srbijanski izbori poludjeli srbi kao što i jesu


registracija
10/2/12

Hazu, 20.03.12. 16:49

Nema smrdije više,a Vojvodina će dobiti status pravi vidjet ćete


registracija
20/8/10

McCoy, 20.03.12. 16:58

@Hazu

Opet sanjas vlazne snove....


registracija
19/3/12

vojvoda, 21.03.12. 10:03

Jebali Vas šiptari !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika