21.03.2012. / 12:35

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjedočit će i J. Kosor

Suđenje za Fimi-mediju počinje 16. travnja

Ratko Maček, upitan je li iznenađen zbog priznanja suoptuženika rekao je: "Ne, nisam iznenađen jer oni i jesu krivi."

Ratko Maček; Photo: Žarko Bašić/PIXSELL Ratko Maček; Photo: Žarko Bašić/PIXSELL Zagrebački Županijski sud objavio je kako će 16. i 17. travnja započeti suđenje za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija te koji će svjedoci biti ispitani u prvom slučaju protiv HDZ-a i njegova bivšeg predsjednika i premijera Ive Sanadera optuženih u aferi "Fimi media".

Za sad je prihvaćeno 150 svjedoka, među kojima su najzanimljivija imena Jadranka Kosor i članovi tadašnjeg Predsjedništva HDZ-a. Hoće li biti dodatnih svjedoka, sud će odlučiti naknadno.

Prve kazne i nagodbe

Podsjetimo, u prva dva dana pripremnog ročišta svi su optuženici, osim Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka, priznali krivnju ili su se, u zamjenu za manju kaznu, nagodili s USKOK-om.

Nagodbe su nekoliko dana prije pripremnog ročišta postigli Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih tvrtki se, u suradnji s Fimi medijom, također izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki u HDZ-ov "crni fond". Lončar Papeš je temeljem nagodbe osuđena na 11, a Dimić na 6 mjeseci zatvora, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

Jučer su pred vijećem sutkinje Ivane Čalić krivnju priznali i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" po kojoj je slučaj dobio ime.

No, iako su priznali kaznena djela, troje optuženih nije se nagodilo s USKOK-om pa će im se suditi zajedno sa Sanaderom i Mačekom koji negiraju krivnju te HDZ-om čiji predstavnik tvrdi da je, umjesto predsjedništva stranke, sve sporne odluke donosio Sanader.

Na ulasku na Županijski sud, jedan od dvojice optuženika koji nije priznao krivnju Ratko Maček, upitan je li iznenađen zbog priznanja suoptuženika rekao je: "Ne, nisam iznenađen jer oni i jesu krivi."

Optužnica na više od 500 stranica

Odvjetnik bivšeg premijera Čedo Prodanović rekao je da bi suđenje za Fimi mediu trebalo početi sredinom travnja i kaže da je danas na sudu inzistirao da se neki od svjedoka koje je predložila optužba neposredno ispitaju: "Ako smatraju da su ti svjedoci toliko važni za postupak, onda tražimo da dođu na sud a ne da se njihovi iskazi iz istrage čitaju", rekao je Prodanović.

Optužnica u slučaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo" i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt, a Sanaderu se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

USKOK je najavio da će poseban postupak pokrenuti protiv ministara i šefova javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije, a nisu obuhvaćeni ovom optužnicom.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 21.03.12. 11:36

Zgodno postavljena obrana hdza, da je sve odluke donosio Sanader umjesto Predsjedništva stranke. A oni, kao, nisu ništa znali.
Nego su svi samo dizali rukice u znak pristanka. Gluho, slijepo i nijemo.
Zašto mu se nisu usprotivili, pa nije im prijetio smrću!? Nego, dok je njemu bilo dobro, bilo je i njima. Karakterne hulje, moralne nakaze.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.03.12. 14:10

Maček zna da su oni krivi.Kad je to saznao?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika