22.03.2012. / 14:54

Autor: Sanija Hasanić

Savjeti za mlad duh!

Starimo, ne možemo zaustaviti vrijeme. Znanstvenici, izumitelji i ostali učenjaci još nisu toliko napredovali da izume stroj koji će ga zaustaviti, ali vi možete učiniti nekoliko vrlo jednostavnih stvari kako biste se mladima osjećali što duže....

Sigurno vam se mnogo puta u životu dogodilo da neka starija osoba na pitanje kako je odgovori da se osjeća poput djevojčice/dječaka, a vi u čudu pitate: “Kako to?” Umjesto neke floskule, kao odgovor uslijedi recept njihove mladosti koji se često sastoji od preporuke da prošećete umjesto da se odvezete tamo kamo ste krenuli, da ne pušite, da ne pijete alkohol, a zacijelo bude i pokoji savjet o tome što jesti. Zar ne bi bilo lijepo da se, kako starite, osjećate sve mlađim? Uz konzumaciju vitamina D, održavanje normalnog krvnog tlaka i upravljanje stresom, sljedeći savjeti za usporavanje osjećaja starenja pomoći će vam da se ove godine osjećate mlađe.

VITAMIN D OBAVEZNO!
Neki liječnici vitamin D nazivaju "ultimativnim antistarosnim vitaminom". To je zato što hrani memoriju (mozak), kožu, srce, kosti i arterije te pomaže u borbi protiv raka. Uzimanje dovoljno vitamina D dnevno (1000 mg, a 1200 mg nakon 60. godine) može učiniti da se osjećate i gotovo 10 godina mlađe i da se vaše tijelo tako i ponaša.

OSJEĆAJ BLISKOSTI
Kontaktirajte obitelj i prijatelje, nazovite ih, pošaljite im e-mail i, kad god možete, posjetite ih. Ostati povezan s dragim osobama može pomoći da se osjećate mlađe.

CENTIMETRI, PAZITE NA NJIH!

Pazeći na opseg struka, ali i na krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol uvelike smanjujete rizik od većine zdravstvenih tegoba, uključujući kardiovaskularne bolesti.

KONTROLIRAJTE STRES

Stres se manifestira u raznim oblicima i različitim intenzitetima. Iako postoji i onaj s pozitivnim učincima, loši oblici stresa postarat će vas i iznutra i izvana. Smanjite razinu stresa meditacijom ili nekim posebnim meditativnim tehnikam i pomoći ćete svom tijelu da se osjeća mlađe.

PRONAĐITE NAJBLIŽU TERETANU!
Vježbe s utezima pozitivno djeluju na mišiće i kosti. Trening za snagu po 10 minuta tri puta tjedno pomoći će da budete u izvrsnoj formi, a samim tim i da se osjećate mlađe.

SMIJTE SE
Činite stvari koje vas vesele! Samo naprijed! Pogledajte dobar film i zabavite se s prijateljima koji vas nasmijavaju i uveseljavaju, činite što god vam srce želi i što vam ispunjava dušu. Smijeh može učiniti da se vaše tijelo osjeća do osam godina mlađe.

BIRAJTE NEPRERAĐENE ŽITARICE!
Volite doručkovati ili večerati žitarice? One su hranjive i zdrave, ali savjetujemo vam da se odlučite za neprerađene žitarice koje su bogate vlaknima i hranjivim tvarima i koje pomažu u prevenciji bolesti i debljanja. Najmanje pet puta dnevno jedite nešto s cjelovitim žitaricama ako se želite osjećati mlađima.

JEDITE VOĆE I ORAŠASTE PLODOVE!

Voće i orašasti plodovi su ukusni, a njihovom konzumacijom omogućavate svom srcu i umu zdravlje. Četiri do pet porcija voća i šaka oraha dnevno pomladit će vas.

REDOVITO VJEŽBAJTE!
Ne morate biti maratonac, ali redovitom tjelovježbom možete svoje tijelo pomladiti za devet godina. Neka vam cilj bude 30 minuta fizičke aktivnosti svaki dan.

MISLITE POZITIVNO!

Pozitivno raspoloženje i stav pomaže da vitalni, važni sustavi vašeg tijela ostanu u ravnoteži i tako čine da se osjećate mlađima.

SPAVAJTE!
Dovoljno sna pomaže vam zadržati energiju i održava vašu tjelesnu težinu u normali. Najmanje šest sati sna noću, ali ne više od devet, pomaže da se osjećate bolje, a samim tim vitalnije i mlađe.

Vezane vijesti

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Postmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika