31.03.2012. / 09:25

Autor: Hina

Nove sankcije Iranu

"Danas obavještavamo sve zemlja koje nastavljaju uvoziti iransku naftu da imaju tri mjeseca da znatno smanje takvu praksu ili riskiraju nametanje teških sankcija protiv njihovih financijskih institucija", kazao je senator Robert Menendez

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama zaključio je kako je svjetsko naftno tržište sposobno podnijeti nove sankcije na izvoz iranske nafte krajem lipnja, objavila je u petak Bijela Kuća.

"U sadašnjoj gospodarskoj situaciji, uz povećanje proizvodnje nekih zemlja, razine raspoložive proizvodnje i strateške rezerve i uz ostale čimbenike, moguće je znatno smanjenje nabave nafte i naftnih proizvoda od Irana", napisao je Obama u memorandumu koji je objavilo američko predsjedništvo.

Obama je po zakonu bio dužan do 30. ožujka, i zatim svakih šest mjeseci, objaviti dopuštaju li okolnosti na naftnom tržištu mogućnost da potrošači "znatno" smanje nabavu iranske nafte.

Sankcije su oblik pritiska na Iran da zaustavi svoj nuklearni program za koji zapadne zemlje smatraju da služi razvoju atomskog oružja.

Zakon predviđa sankcioniranje stranih financijskih institucija koje kontaktiraju s iranskom središnjom bankom, preko koje se vodi trgovina iranskom naftom.

"Danas obavještavamo sve zemlja koje nastavljaju uvoziti iransku naftu da imaju tri mjeseca da znatno smanje takvu praksu ili riskiraju nametanje teških sankcija protiv njihovih financijskih institucija", kazao je senator Robert Menendez, suautor zakona o sankcijama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 31.03.12. 11:41

Kmica, nadam se da će tvoju zemlju pogoditi asteroid dovoljne veličine da vas izbrise sa lica zemlje, a nakon toga prevladat će mir u svijetu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika