02.04.2012. / 13:09

Autor: Hina

Čolak: Nema pravnih zapreka suradnji BiH i Srbije oko ratnih zločina

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine (BiH) Bariša Čolak ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od ponedjeljka da nema pravnih zapreka za potpisivanje Protokola između BiH i Srbije o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida te dodao kako se radi na tome da protokol uskoro bude potpisan.

Bariša ČolakBariša ČolakMinistar pravosuđa Bosne i Hercegovine (BiH) Bariša Čolak ocijenio je za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od ponedjeljka da nema pravnih zapreka za potpisivanje Protokola između BiH i Srbije o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida te dodao kako se radi na tome da protokol uskoro bude potpisan.

O tom protokolu bilo je riječi već ranije te je bilo dogovoreno njegovo potpisivanje u Bruxellesu potkraj studenog 2011., ali je tih dana, kako su tada prenijeli lokalni mediji u BiH, potpisivanje protokola otkazano na zahtjev tri člana Predsjedništva BiH koji su ocijenili kako je tijekom pregovora o tom dokumentu prekršen uobičajeni postupak za sklapanje međudržavnih sporazuma.

U razgovoru za ''Večernje novosti'' Čolak kaže da se njegovo ministarstvo i on osobno zalažu za potpisivanje protokola između tužiteljstva BiH i srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine.

''Osobno mislim da ne postoje pravne zapreke za potpisivanje ovog protokola i da bi on sigurno unaprijedio međunarodnu pravnu pomoć između dvije države na području procesuiranja ratnih zločina. Tu je naše stajalište jasno i činimo sve napore da do potpisivanja protokola dođe uskoro. Zahvalan sam i Europskoj komisiji, koja daje doprinos da se ovaj protokol što prije potpiše'', ističe Čolak.

Ocjenjujući kako su problemi vezani uz nepotpisivanje protokola ''očito vezani uz prošlost'', ministar navodi kako BiH u svim pitanjima, osim u procesuiranja ratnih zločina, sa Srbijom ima dosta dobru saradnju u pružanju međunarodne pravne pomoći.

Po njegovim riječima, ogroman broj postupaka međunarodne pravne pomoći između dvije države funkcionira besprijekorno, ali je, kako kaže, dovoljno da slučajevi ''Jurišić'', ''Ganić'' i ''Divjak'' sav uspjeh na tom polju zasjene jer se samo takvi predmeti medijski obrade, dok su ostali nevidljivi.

''Naravno da je za BiH najbitnija regionalna suradnja na svim poljima, a to Ministarstvo pravde BiH najvećim dijelom ostvaruje kroz međunarodnu pravnu pomoć i koristimo svaku mogućnost da se ta suradnja unaprijedi, poboljša i učini učinkovitijom'', dodaje Čolak.

Govoreći o suradnji sa Srbijom u borbi protiv organiziranog kriminala, Čolak navodi kako su dva ministarstva već razmijenila tekstove ugovora o izručenju vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala i da su već pokrenute odgovarajuće procedure za zaključenje ovog ugovora.

To će, smatra on, zasigurno biti najveći pomak u odnosima između dvije države u unapređenju međunarodne pravne pomoći i tim će ugovorom postići učinkovitija borba protiv organiziranog kriminala u regiji, jer će, kako najavljuje, isti ugovori biti zaključeni i s Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom.

''Ovi ugovori će otkloniti pogodnost dvojnog državljanstva za osobe koja to državljanstvo zloupotrebljavaju na način da bi izbjegle kaznene postupke ili kaznene osude. Do zaključenja ovog ugovora svakako je moguće ovaj problem riješiti kroz institut ustupanja kaznenog gonjenja'', zaključuje Čolak.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika