02.04.2012. / 15:57

Autor: Nacional.hr

Humanitarna akcija Lions kluba Zrinjevac „8. Zagrebački umjetnički medaljoni“

Cilj i svrha ove humanitarne akcije je skrenuti pozornost na neregulirana građanska prava osoba s autizmom. Konkretni cilj je prikupiti donacijska sredstva za opremanje radionice za radnu okupaciju djevojaka i mladića koji žive u životnim zajednicama u Novom Jelkovcu. Članice Lions kluba Zrinjevac pripremile su prodajnu izložbu umjetničklih slika akademskih slikara i grafičara. Korisnici i djelatnici Centra u keramičkim radionicama mjesecima su strpljivo izrađivali keramičke pisanice s dušom koje će biti ponuđene donatorima zajedno s jednom slikom korisnice Centra. Humanitarni događaj uz uvodni umjetnički program realizirati će se 4. travnja u 19,30 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Pozivamo sve potencijalne donatore da se priključe ovoj akciji.

O CILJU HUMANITARNE AKCIJE ZA CENTAR ZA AUTIZAM

Centar za autizam je prije godinu dana otvorio 1. životnu zajednicu izvan ustanove u kojoj živi 6 djevojaka koje su deinstitucionalizirane. Životna zajednica formirana je prema suvremenim načelima skrbi u zajednici, a socijalni stan na korištenje dodijelilo je Poglavarstvo Grada Zagreba. Stan je opremljen donacijama. U riješavanju prostora za radne aktivnosti aktivno sudjeluju Vijeće gradske četvrti Sesvete i Poglavarstvo Grada Zagreba. Lions klub Zrinjevac sa ovom humanitarnom akcijom prvi je i glavni donator za opremanje radionice u Sesvetama. Radionicu će koristiti odrasle osobe s autizmom, korisnici dviju životnih zajednica: jedne Centra za autizam i druge Udruge za autizam-Zagreb, moguće i druge osobe s autizmom s područja Sesveta.

SADRŽAJ HUMANITARNE AKCIJE

Članice Lions kluba Zrinjevac prikupile su kao donaciju pažnje vrijedan broj umjetničkih djela eminentnih autora koje će biti ponuđene donatorima i ljubiteljima umjetnosti. U keramičkim radionicama Centra za autizam u Zagrebu za ovu akciju izrađeno je gotovo 300 keramičkih pisanica s dušom koje će pronositi svijest o postojanju i potrebama odraslih osoba s autizmom u domove donatora ili obitelji koje će ih dobiti na dar. Veći dio pisanica izradile su odrasle osobe s autizmom zajedno sa djelatnicima Centra a pod stručnim vođenjem Biserke Slovinić-Perjan, samostalne likovne umjetnice, članice Hrvatske zajednice umjetnika ULPUH-a. U izradu pisanica uključili su se i učenici i djelatnici osnovnoškolskog programa okupljeni u školsku zadrugu Centra za autizam „Grana“.

Na aukciju će biti stavljena slika „Moj Cvjetni trg“ akril na platnu koju je izradila korisnica Centra Miriam Belsö pod stručnim vođenjem i uz pomoć likovnog terapeuta Anite Mamić. Mia je 33-godišnja mlada žena koja živi u Centru za autizam, bavi se slikanjem i oslikavanjem keramike, a vikende provodi sa svojom obitelji. Njena opsesija su sakupljanje privjesaka, posebno plastičnih u bojama i prepisivanje pjesama i kraćih tekstova. Redovito nastupa s plesnom grupom odraslih korisnika Centra. Tijekom osnovnog školovanja radila je pod stručnim vodstvom Ivane Ježić, prof. likovne kulture. Izlagala je više puta na izložbama učenika osnovnih škola Grada Zagreba i R. Hrvatske, sudjelovala na izložbama u Školskom muzeju, Krašu, Domu umirovljenika „Medvešćak“, knjižnicama „Medvešćak“ i „Savski gaj“ itd. Sudjelovala je na humanitarnim izložbama radova korisnika Centra u INA dd 2007. i 2011., a neki njeni radovi izlagani su i na humanitarnoj izložbi u New Yorku 2007. Najveći uspjeh do sada joj druga nagrada za dječji crtež koju je osvojila na izložbi "Peace and Corporation School Competition" u Madridu 1998. godine. Jedan njezin rad je 2000. godine bio odabran i izložen u Galeriji moderne umjetnosti (GOMA) u Glasgowu na Svjetskoj izložbi radova osoba s autizmom.

O LIONS CLUBU ZRINJEVAC

LC Zrinjevac je dio svjetskog lionističkog pokreta - međunarodne udruge Lions clubova od 1998. godine. U današnjem svijetu, kada je proces globalizacije gotovo uništio sve prave vrijednosti, svaki humanitarni rad koji pomaže čovjeku ulijeva nadu da temeljne ljudske vrijednosti neće biti uništene. Proteklih desetak godina pomogli smo mnogima, prikupili i donirali u ciljane svrhe preko 2 milijuna kuna pružajući tako konkretnu materijalnu pomoć. No, jednokratna pomoć obično rješava neki akutni problem dok kronični, vitalni problemi ugroženih, zanemarenih, marginaliziranih skupina često ostaju neriješeni. Zato našim djelovanjem nastojimo senzibilizirati javnost i potaknuti širu zajednicu na sudjelovanje u rješavanju nekog problema. Sve što smo postigle rezultat je prije svega zajedničkog rada i truda, prijateljstva i razumijevanja. Za dobrotvoran rad potrebno je nadahnuće pojedinca, no tek u zajedništvu takvih pojedinaca rezultati su mnogostruki. Pritom treba naglasiti da nas u našim nastojanjima prati nesebična pomoć mnogih sponzora koji su svojim donacijama pridonijeli uspjehu naših akcija. Stoga zahvaljujemo svim darivateljima kao i medijima koji sa zanimanjem prate naš rad.

Na našem popisu primatelja donacija nalaze se Lions očna banka Zagreb, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča imobilitet Zagreb, Sportski klub slijepih Zagreb, Zvučni semafori za potrebe slijepih osoba Zagreb, Udruga gluho-slijepih osoba "Dodir", Centar za rehabilitaciju Stančić, Centar za rehabilitaciju Zagreb - Dom na Paunovcu, Centar za autizam, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život-Puž", Udruga SOS-ženska pomoć za žrtve obiteljsko nasilja Zagreb, Udruga udomitelja djece "Nadomak suncu" - Oprtalj, Udruga za borbu protiv ginekološkog raka Zagreb, Udruga "Sve za nju" za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka dojke, Udruga za međusobnu pomoć "Udah", Udruga "Kišni čovjek", Udruga "Glava gore", Opća bolnica u Vukovaru, KBC Split, dječji odjel, Klinika za ženske bolesti i porode Zagreb, Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Dom "Blaženi Alojzije Stepinac" Vugrovec (stalna akcija), Dom za djecu - UKA, Dom za starije i nemoćne "Sv. Ana" u Zagrebu, Pučka kuhinja Dom Sv. Josipa Zagreb, Pučka kuhinja na Kaptolu Zagreb, Pučka kuhinja u Kninu (višegodišnja akcija), Zajednica za liječenje ovisnosti "Cenacolo" u Vrbovcu, Regata "Jedrima protiv droge", Akcija za razminiranje Hrvatske, Beli Manastir - gimnazija, Sarvaš, OŠ i Dječji vrtić, Zagreb - Glazbena škola "Vatroslava Lisinskog", Hrvatski savez dijabetičkih udruga Zagreb, Misionarke ljubavi sestre majke Terezije, Zagreb, Fundacija Ružičkina kuća, Vukovar, Stacionar za roditelje djece oboljele od leukemije, Zagreb, Za žrtve poplave u njemačkim pokrajinama i za žrtve poplave u Austriji i Češkoj.

Bit našeg postojanja je dobrotvorni rad - u potpunosti smo odane našem motu WE SERVE!

CENTAR ZA AUTIZAM U ZAGREBU

Centar za autizam u Zagrebu osnovan je 1983. godine na inicijativu udruge roditelja djece s autizmom kako bi im se omogućilo školovanje i za autizam primjereni programi rehabilitacije. Sa školskim odjelima u Rijeci i Splitu kao ustrojbenim jedinicama, Centar za autizam u Zagrebu je jedina specijalizirana ustanova koja pruža usluge predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, radnog osposobljavanja, smještaja i radnih aktivnosti za sve dobne skupine i teže kliničke slike poremećaja iz autističnog spektra. Osnivač Centra za autizam je Grad Zagreb, a resorno je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovnja i športa. Trenutno Centar za autizam pruža usluge za 370 korisnika, od čega su 235 polaznika programa Autizam svih dobnih skupina i 135 polaznika osnovnoškolskog programa za intelektualne teškoće. 2009. godine uz veliku podršku Ureda Razvojnog programa UN-a u Hrvatskoj (Ured UNDP-Hrvatska) izrađen je projekt transformacije Centra za autizam u moderne službe podrške u zajednici. Mobilne službe podrške za sve dobne skupine, životne zajednice i radionice, centar za doedukaciju profesionalaca i savjetovalište za roditelje, pravci su željenog razvoja Centra za autizam. S velikom nadom i potrebom očekuje se izgradnja prvog školskog objekta za učenike s autizmom na Oporovcu, daljnja adaptacija objekta stacionara te riješenje nadležnosti i financiranja programa za odrasle osobe s autizmom. Grad Zagreb kao osnivač Centra za autizam i Gradska četvrt Gornja Dubrava snažna su podrška razvoju Centra za autizam u Zagrebu, no treba istaći i značajnu podršku gradova Rijeke i Splita u čiju će nadležnost uskoro prijeći ustrojbene jedinice u tim gradovima.

PRVA GODINA PRVE ŽIVOTNE ZAJEDNICE CENTRA ZA AUTIZAM U ZAGREBU

Točno prije godinu dana otvorena je prva životna zajednica Centra za autizam u Zagrebu u Gradskoj četvrti Sesvete u Novom Jelkovcu. U toj zajednici danas živi 6 djevojaka – mladih žena koje su deinstitucionalizirane iz stacionara Centra za autizam. Za to je bilo potrebno puno znanja i hrabrosti profesionalaca, povjerenja roditelja i nadležnih službi. Treba istaći da je socijalni stan od gotovo 100 m2 osigurao Grad Zagreb na inicijativu Vijeća roditelja Centra za autizam u Zagrebu, a da je stan opreman isključivo iz donacija (Zagrebačke otpadne vode, Hrvatska elektroprivreda, Elektroindustrija Končar d.d., Rotaract club Sesvete, Udruga žena Sesvete, roditelji, zaposlenici Centra i drugi privatni donatori) i da još uvijek ima potreba za istima. Stručnu podršku dobili smo od Ureda UNDP-Hrvatska, Udruge za promicanje inkluzije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Cilj ovog projekta bio je dokazati kako osobe s autizmom i kompleksnim potrebama podrške mogu živjeti u zajednici i to nakon dugogodišnjeg življenja u instituciji. Istovremeno s ovom životnom zajednicom i Udruga za autizam-Zagreb otvorila je dvije životne zajednice za odrasle osobe s autizmom, jednu također u Novom Jelkovcu i drugu u Mostarima kraj Ivanićgrada. Dva korisnika tih životnih zajednica deinstitucionalizirani su iz Centra za autizam, a većina ostalih osoba živjela je dotada u obitelji i bili su dnevni korisnici Centra za autizam. Nakon godinu dana života u „Sopani“ (kako neke djevojke zovu svoj kvart) možemo reći da se naš san u velikoj mjeri ostvaruje. Djevojke imaju stručnu podršku edukacijskog rehabilitatora, radnog terapeuta i voditelja slobodnog vremena, a s njima život provode njegovatelji i medicinske sestre u ulozi osobnih pomagača i domaćica. Razina podrške se postepeno smanjuje no uvijek će biti trajna i sveobuhvatna. Djevojke uz podršku osoblja pripremaju obroke i održavaju svoj dom, idu u kupovinu, liječniku, voze se javnim prijevozom, trudimo se da budu dobri susjedi i brinu o stubištu, jednom tjedno još uvijek simbolično se priključuju radnicama Zrinjevca u održavanju obližnjeg parka, vikendom idu na događanja u Kulturni centar u Sesvetama ili na disko zabavu, primaju i idu u posjete itd. Ono što još uvijek nismo uspjeli riješiti jest radionica za ove djevojke i momke iz susjedne životne zajednice Udruge na području Gradske četvrti Sesvete, ali imamo veliku podršku i od strane Gradske četvrti Sesvete i Poglavastva Grada Zagreba i nadamo se uskorom riješenju mjesta za grupnu radnu okupaciju. Nadamo se i uključivanju djevojaka u različite sadržaje rekreacije u mjesnoj zajednici. Dvije Ane-Marije, Romana, Žana, Josipa i Arijana zajedno sa svojim profesionalnim pomagačima, naravno i dečkima i profesionalcima iz životnih zajednica Udruge za autizam-Zagreb, svi oni utiru put boljem, kvalitetnijem i jednakopravnijem životu osobama s autizmom u Hrvatskoj. Njihov život kakav danas imaju nada je i san svakog roditelja suočenog s težinom života s autizmom i svakog profesionalca koji uslužuje osobe s autizmom.

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika