03.04.2012. / 15:07

Autor: Hina

Polovina djece danas provodi premalo vremena na otvorenome

Gotovo polovina djece u predškolskoj dobi ne provodi dovoljno vremena igrajući se na otvorenom prostoru poput parkova i igrališta, unatoč činjenici da je igra u prirodi korisna za zdravlje tako što smanjuje rizik od razvoja pretilosti u dječjoj dobi, pokazalo je američko istraživanje.

Djeca se ne igraju dovoljnoDjeca se ne igraju dovoljnoGotovo polovina djece u predškolskoj dobi ne provodi dovoljno vremena igrajući se na otvorenom prostoru poput parkova i igrališta, unatoč činjenici da je igra u prirodi korisna za zdravlje tako što smanjuje rizik od razvoja pretilosti u dječjoj dobi, pokazalo je američko istraživanje.

Proučavajući podatke prikupljene od roditelja gotovo devet tisuća djece stručnjaci su utvrdili da je manje od polovine majki i svega četvrtina očeva izvodila barem jednom dnevno svoju djecu na igru u park ili na šetnju.

"Za roditelje koji su zaposleni rade izvan doma... nije lako organizirati vrijeme za igru u prirodi svaki dan", kazala je pedijatrica Pooja Tandon s Washington sveučilišta u Seattleu koja je radila na istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Pediatric&Adolescent Medicine po kojem je 44 posto majki i 24 posto očeva kazalo da svaki dan provodi s djetetom vrijeme u prirodi ili na otvorenome.

Prema tom istraživanju polovina djece provodila je vrijeme izvan kuće igrajući se barem jednom dnevno s jednim od roditelja.

Nacionalno američko udruženje za sport i tjelesne aktivnosti preporučuje da djeca provedu barem sat vremena u tjelesnim aktivnostima svaki dan kako bi se to pozitivno odrazilo na zdravlje među ostalim i sprječavanjem razvoja pretilosti u dječjoj dobi.

Stručnjaci upozoravaju da je također važno da se djeca tijekom boravka na otvorenome bave intenzivnijom aktivnošću umjesto da primjerice sjede u pješčaniku i grade dvorce.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika