06.04.2012. / 09:40

 

Robert Reich:

Prozirno zamaskirani socijalni darvinizam

Vjerojatno ćemo još mnogo slušati o socijalnom darvinizmu u nadolazećim mjesecima. To je konzervativno vjerovanje krajem 19. stoljeća davalo legitimitet politici u sklopu koje su lakeji "baruna-razbojnika" isporučivali vreće novca na stolove zakonodavaca i opravdavalo ekonomiju u kojoj je eksploatacija radnika bila uobičajena, urbani slamovi bujali su poput gnojnih čireva, a značajan dio Amerike bio je osiromašen

IlustracijaIlustracijaJoš nisu stigli konačni rezultati današnjih republikanskih predizbora, ali predsjednik Obama nije htio čekati. Svoju kampanju za 2012. protiv Mitta Romneyja započeo je silovitim govorom usredotočenim na proračunski plan republikanaca iz Predstavničkog doma, koji je Romney oduševljeno podržao.

Taj je plan, usput budi rečeno, najradikalniji obrnuto robinhoodovski prijedlog koji je iznijela ikoja politička stranka u modernoj Americi. Milijunašima bi uštedio najmanje 150,000 dolara godišnje u porezima, istodobno uništavajući programe zdravstvene skrbi Medicaid i Medicare, program bonova za hranu, javni prijevoz, ishranu školske djece, financijsku pomoć za studente i gotovo sve drugo o čemu ovise Amerikanci s prosječnim ili ispodprosječnim primanjima.

Evo što je predsjednik imao za reći o tome:

"Prerušen u smanjenje deficita ... to je zapravo pokušaj nametanja radikalne vizije našoj zemlji. To je prozirno zamaskirani socijalni darvinizam."

Vjerovanje republikanaca

Vjerojatno ćemo još mnogo slušati o socijalnom darvinizmu u nadolazećim mjesecima. To je konzervativno vjerovanje krajem 19. stoljeća davalo legitimitet politici u sklopu koje su lakeji "baruna-razbojnika" isporučivali vreće novca na stolove zakonodavaca i opravdavalo ekonomiju u kojoj je eksploatacija radnika bila uobičajena, urbani slamovi bujali su poput gnojnih čireva, a značajan dio Amerike bio je osiromašen.

Socijalni darvinizam utjelovio je ideju opstanka najsposobnijih (fraza koju Charles Darwin nikada nije uistinu upotrijebio) primijenjenu na društva u cjelini. Njegov glavni propovjednik u Americi bio je profesor na Yaleu William Graham Sumner.

Evo što je Sumner imao za reći u svom socijaldarvinističkom klasiku "Što društvene klase duguju jedna drugoj" (1883.):

"Neka bude shvaćeno da ne možemo ići dalje od ove alternative: sloboda, nejednakost, opstanak najsposobnijih; nesloboda, jednakost, opstanak najnesposobnijih. Prvo od toga pokreće društvo unaprijed i daje prednost svim njegovim najboljim članovima; potonje vuče društvo nadolje i daje prednost svim njegovim najgorim članovima."

Ima li boljeg sažetka onoga u što vjeruju današnji regresivni republikanci?

Autor Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika