10.04.2012. / 15:32

Autor: Hina

Novo vještanje: Breivik je mentalno zdrav

Norvežanin Anders Behring Breivik bio je mentalno zdrav prošlog ljeta kada je ubio 77 osoba u samoproglašenom križarskom pohodu obrane domovine od useljeničke prijetnje, zaključak je novog vještačenja i proturiječi prethodnom nalazu da je ubojica psihički bolesnik.

Anders Behring BreivikAnders Behring BreivikNorvežanin Anders Behring Breivik bio je mentalno zdrav prošlog ljeta kada je ubio 77 osoba u samoproglašenom križarskom pohodu obrane domovine od useljeničke prijetnje, zaključak je novog vještačenja i proturiječi prethodnom nalazu da je ubojica psihički bolesnik.

Breivik pak sebe smatra zdravom osobom te je na raniji nalaz reagirao pismom u kojem je nazvao sadizmom i zloćom proglasiti ga bolesnim, što je po njegovu mišljenju gore nego da su ga ubili.

"Glavni zaključak stručnjaka za mentalno zdravlje jest da Anders Behring Breivik nije bio psihotičan u vrijeme napada 22. srpnja 20211.", objavio je okružni sud u Oslu.

Prema prijašnjem nalazu Breivik je trpio napad paranoidne shizofrenije dok je ubijao 22. srpnja.

Konačnu presudu u ubojičinu mentalnom stanju dat će peteročano sudsko vijeće pri kraju njegova suđenja koje treba početi idućeg tjedna i trajati oko 10 tjedana.

Najnoviji psihijatrijski nalaz pruža temelj da Breivik bude osuđen bude li proglašen krivim, navode dvoje stručnjaka Agnar Aspaas io Terje Toerrisen. Oni tvrde da su imali više materijala nego njihovi kolege kada su prošle godine ocjenjivali Breivikovo mentalno zdravlje.

No također navode "kako postoji visoki rizik od recidiva" u Breivika kojega su procjenu izradili na temelju 11 razgovora s optuženikom, na temelju tri tjedna stalnog promatranja te policijskih zapisnika sa saslušanja, piše AFP.

Breivik (33), je priznao da je aktivirao bombu pred sjedištem vlade u Oslu kojom je ubio osam osoba, a zatim je na obližnjem otoku Utoeya vatrenim oružjem pobio 69 osoba, uglavnom vrlo mladih ljudi u ljetnome kampu laburističke stranke.

Pred sudom je odbacio optužbe o krivnji i obrazložio da je "križarski" pohod izveo kako bi spasio europsku kulturu.

Vezane vijesti

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika