11.04.2012. / 10:01

Autor: Nacional.hr

Agonija se nastavlja

Prije prosvjeda, štrajk u poduzećima

Hrvatska udruga sindikata pozvala je građane da se u što većem broju odazovu na prosvjed, kako bi na taj način upozorili na sve alarmantnije stanje u tamošnjim kompanijama, poput Jadrankamena, Dalmacijavina, Trimota, Adriachema, ali i na neizvjesnu budućnost Brodosplita te Brodotrogira

Prizor s prošlotjednog prosvjeda radnika Jadrankamena; Photo:Ivo Cagalj/xPIXSELLPrizor s prošlotjednog prosvjeda radnika Jadrankamena; Photo:Ivo Cagalj/xPIXSELLSplitsko-dalmatinska županija je prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje apsolutni rekorder u Hrvatskoj po nezaposlenosti. To je jedan od razloga zbog kojih će se večeras održati prosvjed na splitskim Prokurativama.

Hrvatska udruga sindikata pozvala je građane da se u što većem broju odazovu na prosvjed, kako bi na taj način upozorili na sve alarmantnije stanje u tamošnjim kompanijama, poput Jadrankamena, Dalmacijavina, Trimota, Adriachema, ali i na neizvjesnu budućnost Brodosplita te Brodotrogira.

Prema evidenciji HZZO-a, krajem ožujka u Hrvatskoj su 339.882 osobe nezaposlene, od čega u Splitsko-dalmatinskoj njih 46.360. Uz to što ima najviše nezaposlenih, u ovoj županiji prosječna je plaća 14 posto niža od državnog prosjeka.

"Ova je Vlada dobila povjerenje građana, ali ne da zatvara radna mjesta ondje gdje su potrebna i ne da vrijeđa te iste radnike", rekao je Ozren Matijašević, predsjednik Udruge sindikata, prenosi HTV.

Uoči večerašnjeg prosvjeda, radnici tvrtki Monter Split i Monter Projekt započeti će štrajk u prostorijama poduzeća, zbog devet neisplaćenih plaća. Riječ je o tvrtkama koje su također u većinskom vlasništvu tajkuna Brune Orešara. Rečeni je vlasnik i Uzora iz Splita te Jadrankamena iz Pučića, koje su već duže vrijeme u financijskim teškoćama.

Radnici Jadrankamena plaće nisu dobili od studenoga prošle godine, a prosvjedom ulicama Splita uz traženje isplate zaostalih plaća prije tjedan i pol tražili su i da menadžment tvrtke vrati desetak službenih vozila u pogone tvrtke u Pućišćima na Braču.

Sindikalni povjerenik Tonči Drpić kazao je kako je od policije tražio da im se omogući ulaz u tvrtku, no unatoč činjenici što su i dalje zaposlenici iste, odobrenje nisu dobili

"Predsjedniku Uprave poručujem da može svoju mamu poslati u stečaj, a ne Jadrankamen. Poručujem i Vladi da nijedan stečajni upravitelj neće ući u Jadrankamen. Ovo se sve može riješiti na sastanku u trajanju od sat vremena', rekao je ispred zgrade Uprave tom prilikom Tonči Drpić.

Orešar opovrgava vlasništvo nad Monterom

"Posljednjih se dana, vezano uz vijesti o štrajku radnika splitskih tvrtki Monter, u medijima pojavila netočna informacija kako sam ja vlasnik tvrtki Monter Split i Monter Projekt. Ovim putem ističem kako s tim tvrtkama nemam nikakve vlasničke veze, što je vidljivo i lako provjerljivo u sudskim registrima.

U prošlosti sam imao dionice tvrtki Monter Split i Monter Projekt te smo radili zajedno nekoliko projekata koji su, nažalost, ostali dijelom nenaplaćeni. U duhu dobre zajedničke suradnje u nekoliko navrata angažirao sam se i u pronalasku poslova za njihovo daljnje poslovanje, a što je u posljednje vrijeme jako otežano s obzirom na tešku situaciju u građevinskom sektoru.

Ovom prilikom, molim medije da vezano uz vijesti o tvrtkama Monter iz Splita, ubuduće ne iznose pogrešne podatke te me ne spominju kao vlasnika navedenih tvrtki."

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 11.04.12. 10:31

Žao mi je radnika, i treba nešto napraviti s ovim problemom. Nije mi jasno zašto nitko ne zatvori tog Brunu Kradezeovca za sve što je napravio tim ljudima? Zar ne postoji ovdje pravde? Zašto ne kazniti ni KRADEZE što je dopuštao svojim ljudima da unište ove firme? Dokle više? Zašto više glume ovi sindikati i sad se bune a dok je KRADEZE uništavao tvornice i zemlju onda su šutjeli i ulizivali se njima. Govna najobičnija. Neka se pokriju ušima i šute. MRŠ stoko sindikalna licemjerna.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.04.12. 12:14

U žestokoj konkurenciji sindikalnih govna lidera po meni bi vjerojtno v ribič izborio prvo mjesto,a visoko drugo mjesto bi vjerojatno dijelio matijašević i ona fina gospođa koja mužu kupuje erotske časopise sindikalnim novcem ana knežević.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.04.12. 13:11

Danas je teško biti glup. Konkurencija je prevelika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika