15.04.2012. / 22:06

Autor: Hina

Srbija neće organizirati izbore na Kosovu

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je u nedjelju kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu, potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnosti organiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovor vezano uz održavanje tih izbora.

Goran BogdanovićGoran BogdanovićSrbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je u nedjelju kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu, potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnosti organiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovor vezano uz održavanje tih izbora.

Bogdanović je za srbijansku agenciju Tanjug izjavio kako Srbija ne želi na bilo koji način kršiti Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te dovoditi u opasnost Srbe naseljene južno od rijeke Ibra na Kosovu.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Bogdanović je također kazao kako nisu dobre najave da će u dvije (od četiri) općine naseljene Srbima na sjeveru Kosova biti održani lokalni izbori jer, kako je rekao, nije dobro da se na taj način Srbi dijele.

Uputivši apel da se odustane od provođenja lokalnih izbora na sjeveru Kosova, ustvrdio je kako nitko nema pravo kršiti Rezoluciju 1244.

Istaknuo je kako Srbija na temelju te rezolucije očekuje da ubrzo započnu pregovori o statusu Kosova te ukazao kako se, ako srbijanska strana pokaže sklonost ka nepoštivanju rezolucije, ne može od predstavnika međunarodne zajednice i od kosovskih Albanaca u budućnosti očekivati da na temelju rezolucije sa srbijanskom stranom razgovaraju o statusu Kosova.

Po riječima Bogdanovića, neće se odustati od kasnijeg održavanja lokalnih izbora i nakon završetka ovog izbornog ciklusa ponovno će biti razgovarano s predstavnicima UNMIK-a i od njih će biti traženo da organiziraju lokalne izbore na Kosovu.

Sredinom ožujka u Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Dan pošto su raspisani izbori izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i britanski ministar za Europu David Lidington u odvojenim izjavama upozorili su Srbiju da bi održavanja srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova bilo suprotno politici Europske unije i međunarodnom pravu.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika