17.04.2012. / 15:01

Autor: Hina

U mrežu srbijanskih kradljivaca umjetnina uključeni Hrvati i Albanci

Srbijanski su kriminalci, kaže Gober, najveći dileri ukradenih umjetničkih djela u zapadnoj Europi, vrlo su uigrani, opasni i teško ih je zaustaviti, kazao je čelnik specijaliziranog tima austrijske policije

IlustracijaIlustracijaNačelnik austrijske kriminalističke policije Wolfgang Gober, koji vodi tim specijaliziran za krađu umjetnina, izjavio je za beogradski dnevnik ''Blic'' od utorka kako nije slučajan podatak da su ukradene slike Pabla Picassa i Paula Cezannea, vrijedne stotine milijuna eura, pronađene u Srbiji te da postoji cijeli kriminalni milje vezan uz krađu umjetnina koji uz Srbe uključuje i Hrvate i Albance.

Srbijanski su kriminalci, kaže Gober, najveći dileri ukradenih umjetničkih djela u zapadnoj Europi, vrlo su uigrani, opasni i teško ih je zaustaviti, kazao je čelnik specijaliziranog tima austrijske policije.

''Mi smo u nekoliko navrata otkrivali da u nelegalnom otkupu ukradenih slika sudjeluju ljudi podrijetlom iz Srbije. Iznimno su dobro povezani sa svim kriminalnim strukturama, rade zajedno s Albancima i Hrvatima i uigrali su cijeli sustav – od krađe umjetnina do njihove prodaje. Bave se i otkupom i švercom ukradenih slika pa umjetnine prenose iz jedne zemlje u drugu i onda ih prodaju'', navodi Gober.

On otkriva da je zajedno s kolegom iz Švicarske, detektivom Richardom Elisom, surađivao s policijom u Srbiji na otkrivanju krijumčara ukradenih slika izrazivši zadovoljstvo najnovijim uhićenjima koja svjedoče da on i njegovi suradnici dobro rade svoj posao.

''Međutim, sumnjamo da su uhićeni u Srbiji imali suradnike u Europi i njih treba uhititi. Potrebno je spriječiti i šverc ukradenih slika na Kosovo, odakle se dalje prenose u Albaniju, Rusiju, ili ih prodaju bogatim šeicima. Srpska policija mora odlučnije istražiti privatne kolekcije bogataša, u kojima se, kako mi sumnjamo, nalaze neke ukradene slike'', ukazuje Gober.

Proteklog tjedna u Beogradu je, u akciji Službe za borbu protiv organiziranoga kriminala srbijanskoga MUP-a i srbijanskog Tužiteljstva za organizirani kriminal, provedenoj u suradnji sa švicarskom policijom, pronađena slika čuvenoga Paula Cezannea ''Dječak u crvenom prsluku'' (Boy in a red waistcoat), vrijedna oko 100 milijuna eura, ukradena u veljači 2008. iz muzeja u Zuerichu.

U listopadu prošle godine srbijanski su policajci, u suradnji sa švicarskom policijom i tužiteljstvom, u Beogradu pronašli i oduzeli umjetničke slike Pabla Picassa "Glava konja (Téte de chaval)" i "Čaša i vrč (Verre e pichet)".

Umjetničke slike ukradene su, kako je tada navedeno, u kulturnom centru Seedamm, u mjestu Pfaffikon blizu Zuericha 2008. godine, a njihova vrijednost iznosi više milijuna švicarskih franaka odnosno 3,1 milijun eura.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika