17.04.2012. / 18:30

Autor: Hina

'Saborsko 'nepokroviteljstvo' Bleiburga je licemjerno'

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je licemjernom ocijenila odluku vladajućih da Sabor uskrati pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, ali da je još ove godine financira s pola milijuna kuna, ocijenivši da će takva odluka rezultirati novim podjelama u hrvatskom društvu.

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je licemjernom ocijenila odluku vladajućih da Sabor uskrati pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, ali da je još ove godine financira s pola milijuna kuna, ocijenivši da će takva odluka rezultirati novim podjelama u hrvatskom društvu.

"Odluka većine u saborskom Predsjedništvu je da Sabor ne bude pokrovitelj, ali da se isplati novac, što mislim da je licemjerno jer očito nije bilo dovoljno hrabrosti kod vladajućih da idu do kraja", izjavila je Kosor nakon sjednice saborskog Predsjedništva, koje nije prihvatilo prijedlog HDZ-a da Sabor o komemoraciji na Bleiburgu raspravi na plenarnoj sjednici.

Nakon takve odluke Predsjedništva, naglasila je, postavlja se pitanje zašto vladajući namjeravaju isplatiti novac poreznih obveznika za nešto što smatraju lošim.

"Smatramo da je to loša odluka i ona će sigurno uvjetovati nove podjele u hrvatskom društvu, nove rasprave, a mi smo mislili da su te rasprave završene", poručila je Kosor.

Podsjetila je da su na Bleiburgu bili predsjednici SDP-a Ivica Račan i Zoran Milanović kao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, što je, naglasila je, jasno pokazalo da je i SDP smatrao kako je Bleiburg mjesto gdje se na komemoraciji treba odati počast nevinim žrtvama Križnog puta.

"Naše je pitanje što se promijenilo. Radi se o odluci koja je polovična, koja pokazuje nedostatak hrabrosti, nedostatak vizije jer sigurno da ako je politika SDP-a do sada bila da tamo treba ići, ona se preko noći promijenila", kazala je Kosor.

Ponovila je prozivke na račun vladajućih da su temu Bleiburga nametnuli kako mediji i javnost ne bi raspravljali o aktualnom trenutku Hrvatske, odnosno o povećanju cijena struje i plina te rasta nezaposlenosti.

"Mislim da je to bio jedan proziran manevar vladajućih", ocijenila je Kosor.

Upitana hoće li ove godine ići na Bleiburg, odgovorila je kako je bila prošlih godina, a da će ove godine još vidjeti hoće li za to biti prostora.

Lošim potezom ocijenila je i nakanu vladajućih da se 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježi i spomendan u znak sjećanja na sve žrtve pale za neovisnost i slobodu.

"U Vukovaru se sjećamo žrtava agresije, a u Bleiburgu komemoriramo žrtve koje su likvidirane nakon rata", poručila je Kosor.

Ne slaže se ni sa stavom vladajućih da se nevinih žrtava Križnog puta Hrvatska prisjeća 23. kolovoza, kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, jer se to obilježavanje, naglasila je, prije svega odnosi na komunistički režim i "nema veze s ovim što sada vladajući predlažu".

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 17.04.12. 18:56

Tu lovu treba dati meni, taman bi me izvuklo iz teških govana.
Inaće Jaca po starom....muuu....muuuuuuuuuu..........beeeeeeeee


registracija
14/11/07

laufer, 17.04.12. 19:50

"Saborsko 'nepokroviteljstvo' Bleiburga je licemjerno"
U ovome je Kosor potpuno u pravu.
Neću biti pokrovitelj, ali ću dati lovu?!

Nedostatak hrabrosti i odlučnosti da se ide do kraja - ne prvi put - postaje nažalost zaštitni znak Milanovićeve vlade.


registracija
24/3/10

bagsy, 17.04.12. 20:15

nosonja,u potpunosti se slažem s ovim drugim dijelom.


registracija
26/12/06

capica, 17.04.12. 20:21

Licemjerno bi bilo obećati lovu ( a lova je već osigurana) i onda , 28 dana prije komemoracije reći---nema.To bi bilo u stilu Kosorice. Najprije obećati i kad se sve organizira, onda lovu uskratiti. To je njezin način, ali ne način poštenih ljudi.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 17.04.12. 20:48

Kpj drolja koja se zalagala za opstanak jugoslavije i rovarila protiv katolicke crkve, danas nekome spocitava licemjernost povodom blajburga !?
Sto ceka ova vlast ....pa ovoj glupaci je mjesto na optuzenickoj klupi a ne u saboru !?


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 17.04.12. 21:58

Maknite ovu peravu ispred očiju.


registracija
26/11/09

CH2710, 17.04.12. 22:33

Tko živ još ide nekome na groblje, pa makar se radilo i o članovima uže obitelji, nakon skoro 70 godina...???

DOSTA je tog licemjerja... i treba KONAČNO gledati naprijed, a ne novac bacati na takve stvari... ovo i pored sveg razumijevanja za članove obitelji nastradalih.


registracija
24/7/11

mrvek, 17.04.12. 23:06

Nije mi jasno zašto davati novce Austriji kad može ostati kod nas. Nisu tamo pobijeni ljudi. Lova Hrvatskoj!


registracija
24/3/10

bagsy, 17.04.12. 23:51

Tako je,napravit ćemo mi bleiburg ovdje,veći i bolji


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika