29.04.2012. / 18:33

Autor: Hina

'Trebalo je riješiti problem protjeranih Srba prije ulaska u EU'

Predsjednik srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i kandidat te stranke na predstojećim izborima za predsjednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je odnos Hrvatske prema protjeranim Srbima i njihovoj imovini u Hrvatskoj prepreka suradnji Srbije i Hrvatske te da, kada bi Europska unija (EU) radila strogo po pravilima, Hrvatska ne bi mogla postati članicom EU dok ne riješi to pitanje.

Tomislav NikolićTomislav NikolićPredsjednik srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i kandidat te stranke na predstojećim izborima za predsjednika Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u nedjelju da je odnos Hrvatske prema protjeranim Srbima i njihovoj imovini u Hrvatskoj prepreka suradnji Srbije i Hrvatske te da, kada bi Europska unija (EU) radila strogo po pravilima, Hrvatska ne bi mogla postati članicom EU dok ne riješi to pitanje.

"Ja nikome ne bih zamjerio ako kaže da Hrvatska treba rješiti pitanje Srba, posebice srpske imovine, i o tome sam često u Bruxellesu razgovarao. Koji je razlog bio da EU podigne Hrvatsku na tom putu dvije ili tri stepenice iznad nas, ne znam", kazao je Nikolić gostujući na beogradskoj tv postaji "Prva srpska TV".

Nikolić je ustrdio kako Hrvatska to pitanje nije regulirala i da "kada bi EU strogo po pravilima rješavala, Hrvatska ne bi mogla biti punopravni član EU dok to ne riješi".

Dodao je kako je to kamen spoticanja u odnosima između Srbije i Hrvatske te da on osobno nema nijedan drugi problem sa Hrvatskom.

"Niti sam podrijetlom iz Hrvatske, niti pamtim šta se događalo prije pet, 10, 50, 100 godina, niti na to imam pravo kao onaj tko računa da će biti predsjednik države, ali zaista, ono što nas sprječava da surađujemo to je taj odnos Hrvatske prema Srbima koji su protjerani, vjerojatno se nikada neće vratiti, ali im se ne dozvoljava ni da koriste svoju imovinu", zaključio je Nikolić.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, Nikolić je glavni konkurent na izborima za predsjednika Srbije donedavnom srbijanskom predsjedniku i sadašnjem predsjedničkom kandidatu vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiću. Predpostavlja se da će Nikolić i Tadić ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

Nikolićev SNS, također po istraživanjima javnog mnijenja, je vodeća oporbena stranka a zajedno sa koalicijom koju predvodi navodi se kao glavni konkurent na parlamentarnim izborima Tadićevom DS-u i koaliciji okupljenoj oko te stranke.

SNS je nastao potkraj listopada 2008. od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke (SRS) koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Nikolića nakon njegova sukoba s čelnikom radikala Vojislavom Šešeljem. U Srbiji su za 6. svibnja zakazani predsjednički, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.04.12. 18:51

M A R Š !!!


registracija
26/12/06

capica, 29.04.12. 19:36

Hm, hm. Srbin zvan Tomislav? Zgodno.


registracija
1/3/11

Laudate, 29.04.12. 19:57

Bre, ovaj Nikolić mnogo principjelan čovek.

Šta reče ono kad će se vratiti Hrvati u Vojvodinu i Posavinu, Banja Luku, itd.?


registracija
14/11/07

laufer, 29.04.12. 20:40

O svemu treba razgovarati.
A na dnevni red treba staviti i pitanje ratne štete koju je SR Jugoslavija/SiCG ili kako se već sve zvala ta država, počinila u Hrvatskoj.


registracija
26/1/08

Rampa, 29.04.12. 20:53

Baš htjedoh odgovoriti ovom Šešeljevom smradu Nikoliću, ali vidim da mu je Laudate već odgovorio, pa da ne ponavljam, sve je rečeno!

Inače Tomislav???

Hmmm, "tipično" srpsko ime!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.04.12. 20:58

Kako iz srpskih izvora dolaze informacije, hrvatska i srpska strana užurbano rade na Josipovićevim uvjetima prema kojima bi se povukle međusobne tužbe za genocid. Svjesno se u medije plasiraju dezinformacije da Hrvatska ima slabe šanse tu tužbu i dobiti te da je puno jeftinije ići na međudržavni sporazum. No, posljednja presuda ICJ-a Charlesu Tayloru za genocid u Sierra Leoneu i Liberiji nad 50 000 ljudi nam govori da je ovaj sud, za razliku od ICTY-a, puno pravedniji a puno manje politički pristran. Takva ohrabrujuća presuda je kod nas svjesno prešućena, bez veće javne rasprave.
Ukoliko budu potvrđene presude Gotovini i Markaču a potom i bosansko-hercegovačkoj šestorci, stvaraju se političke pretpostavke za revitalizaciju Z-4 plana. Isti se kontekst spominje i u Memorandumu 2 srpske akademije pa nas ne smiju iznenaditi ni budući takvi pritisci, i ne samo iz Beograda, nego i iz Bruxellesa. Kako će u dogledno vrijeme Hrvatska ući u EU, mehanizmi za blokadu istih zahtjeva od hrvatske strane će biti gotovo smješni. Do tada će i Srbija biti pred ulaskom u EU a i BiH, pa će se sve rješavati u paketu koji bi mogao završiti nekim vidom postratne mirovne konferencije o raspadu Jugoslavije.

Ovi zahtjevi Nikolića se ne razlikuju ni malo od Tadićevih. Pušta se Srbiju kroz razne predpristupne mehanizme, zahvaljujući poltronstvu i nedostatku jasnog protivljenja Zagreba i Sarajeva, da se agresor amnestira. Jedan od rezultata takve politike je i rehabilitacija četništva te raspored sredstava donatorske konferencije kojom Srbi, kao agresori i pokretači spirale zla, dobivaju najveći dio za povratak. Osim što su nagrađeni genocidnom tzv. republikom srpskom sada im se, i kroz prioritetni status u povratku izbjeglih, stvaraju uvjeti za neke buduće ratne pohode. Srbi izvan Srbije su bili uvijek mamac za velikosrpske snove akademije nauka i umetnosti.

Hrvatske kapitulanske politike od 2000. do danas ili konglomerati loših politika, su otvaranjem prema svijetu i Europi, prepustile sve stupove suvereniteta, tako da su nam u budućnosti skučene mogućnosti utjecaja na mnoga, ne tako bezazlena laprdanja, koja malo pa malo dolaze iz Beograda. Još kad u sve to dodaš otvorenu orjunaško-antihrvatsku vanjsku politku Josipovića i Pusićke, nema puno razloga za optimizam. I panici je vrijeme prošlo!


registracija
10/2/12

Hazu, 29.04.12. 21:23

Četnik i kanibal ostaje četnik i kanibal


registracija
10/2/12

Hazu, 29.04.12. 21:26

Tomislave,neće se Hrvati pravoslavne vjere vrate,snašli se sa Hrv dokumentima po svietu,u engleskoj,aiustraliji,kanadi(namjerno malim slovima pišem)i nežele se vratiti zbog četnikovanja i ubijanja svojih susjeda,a ovi što su po smrdiji ostali,istjerali su zadnje Hrvate i nema više povratka Hrvatima ni u smrdiju ni u Banjaluku nikad NIKAD,a četničija se ponešto i vraća,ali malo ih je nesnalažljivih ostalo


registracija
9/2/12

bobance, 29.04.12. 21:46

Pusite ga Rvati.


registracija
30/9/09

davor12345, 29.04.12. 22:38

Kad je ovakva "Srpska "napredna" stranka", kakva je tek neka nazadna???


registracija
30/9/09

davor12345, 29.04.12. 22:53

Dokle god Republika Srbija jednim okom gleda na teritorij Hrvatske i pokušava se dočepati dijela njega na bilo koji način, do tada neće biti kruha u našim odnosima. Srbija preko ideje Jugoslavije nije uspjela ostvariti svoje ciljeve, pa preko "Srpske krajine" nije uspjela ostvariti svoje ciljeve, a sada pokušava to i dalje, preko "srba izbjeglica" kojima su ugrožena "elementarna prava". Njima ništa ne smeta što je mnogo tih" kojima su sada ugrožena prava" osobno sudjelovali u razaranju svoje Domovine do koje im je sada toliko stalo i do ostvarivanja svojih "prava" u njoj.


registracija
24/7/11

mrvek, 30.04.12. 00:20

bobance popušiš mi hrvatstko govance!!! Spremajte traktore jer kreće srpska traktorijada uskoro iz Vojvodine. Izvježbani ste dovoljno. Vježbali ste iz krajine i kosovo a sad valjda znate proceduru.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.04.12. 10:00

kad platite Ratnu odstetu Hrvatskoj onda cete u EU jel tako.....


registracija
10/2/12

Hazu, 30.04.12. 14:02

Mrvek,mrvek,neka i ti kažeš pravu hahahaha,izvježbali se barabe ,nema ta i to na otetim traktorima

brrrm
brrrmmmmm
brrmmmmmmmmmmm
Za beograd
za beograd.................


registracija
12/11/11

Janko1979, 30.04.12. 21:52

Po komentarima se vidi kako izgleda primitivna strana Hrvatske.Neznam gdje je admin,koji ovo tolerira.U svakom slucaju primjer ste cistog primitivizma.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika