01.05.2012. / 09:43

Autor: Hina

Slijepi kineski aktivist uzrokovao kinesko-američku 'napetost'

Riječ je o kineskome aktivistu koji je 19 proteklih mjeseci proveo u kućnom pritvoru te odande pobjegao 22. travnja i sklonio se u američko veleposlanstvo u Pekingu, iako to nijedna od zemalja ne želi potvrditi

Američki i kineski predsjednikAmerički i kineski predsjednikAmerička državna tajnica Hillary Clinton otputovala je u najavljeni i dugo očekivani posjet Kini, usred krize koja je nastala pošto je iz kućnoga pritvora pobjegao slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng i sada se navodno nalazi pod američkom zaštitom u veleposlanstvu u Pekingu.

U Peking će Clinton zbog vremenske razlike doputovati u srijedu. Tamo će je dočekati ministar financija Timothy Geithner koji će u četvrtak i petak sa svojim kineskim kolegama sudjelovati u nastavku "strateškog i ekonomskog dijaloga" između dviju zemalja.

Sjenu na putovanje američke državne tajnice bacio je "slučaj" Chen. Riječ je o kineskome aktivistu koji je 19 proteklih mjeseci proveo u kućnom pritvoru te odande pobjegao 22. travnja i sklonio se u američko veleposlanstvo u Pekingu, iako to nijedna od zemalja ne želi potvrditi.

"Svakodnevno dobivam informacije o situaciji u Kini i nemam komentar u pogledu tog pitanja", rekao je u ponedjeljak novinarima američki predsjednik Barack obama. I Hillary Clinton odbila je u ovom trenutku komentirati situaciju, iako je u studenome prošle godine osudila njegov smještaj u kućni pritvor.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je da je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod američkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini između američkih i kineskih dužnosnika".

"Zbog Chenove velike popularnosti Obamina administracija mora biti čvrsta ili će izgubiti kredibilitet kao zaštitnik slobode i vladavine prava", rekao je Bob Fu, predsjednik te organizacije za zaštitu vjerskih i političkih prava. "Ako postoji razlog zbog kojega kineski disidenti vole SAD, to je zbog ovakvih trenutaka", dodao je.

Uoči odlaska u Peking američka državna tajnica najavila je da će s kineskim dužnosnicima "razgovarati o svemu", uključujući ljudska prava.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika