02.05.2012. / 14:22

Autor: Hina

Brammertz u četvrtak u Zagrebu

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, u okviru priprema za redovito izviješće Vijeću sigurnosti UN-a, posjetit će u četvrtak Hrvatsku, a nakon toga posjetit će i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, najavio je u srijedu u Haagu na redovitoj konferenciji za novinare njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni haaški tužitelj Serge Brammertz, u okviru priprema za redovito izviješće Vijeću sigurnosti UN-a, posjetit će u četvrtak Hrvatsku, a nakon toga posjetit će i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, najavio je u srijedu u Haagu na redovitoj konferenciji za novinare njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen.

Brammertz će se u četvrtak u Zagrebu susresti s potpredsjednikom vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom te ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem.

Sljedećeg tjedna od 7. do 9. svibnja Brammertz će putovati u Sarajevo gdje će se susresti s članovima predsjedništva, tužiteljstva i pravosudnih vlasti te predstavnicima međunarodne zajednice, a nakon toga posjetit će i Beograd.

Brammertz je prošlog mjeseca izjavio medijima kako tužiteljstvo više ne ustraje na dostavi dokumenata koji se odnose na Oluju, što je dugo opterećivalo suradnju Hrvatske sa sudom. Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije koji je usvojio Hrvatski sabor u prošlome sazivu ocijenio je nesretnim razvojem događaja i preprekom regionalnoj suradnji te je pozdravio najave nove vlade da taj zakon ukine.

Brammertz je u prosincu u redovitom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a posvećenom suradnji država s Tužiteljstvom, istaknuo da Hrvatska primjereno rješava smanjeni broj zahtjeva za pravnu pomoć iz njegova ureda, ali je tada izrazio zabrinutost zbog izjava tada vladajućih hrvatskih dužnosnika kojima se dovodila u pitanje vrijednost i nepristranost haaških presuda, kao i zbog donošenja zakona o ništetnosti.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 02.05.12. 18:18

Stiže da rezervira ljetnu rezidenciju,mamu.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika