04.05.2012. / 07:31

Autor: Hina

Pobuna u Siriji povećava strah od širenja kemijskog oružja

Međunarodna zajednica počela je strahovati da bi slabljenje vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog pobune moglo dovesti do njegova gubitka nadzora nad tajnim zalihama kemijskog oružja, što bi militantima moglo omogućiti pristup smrtonosnim otrovima.

Strahuje se od širenja kemijskog oružjaStrahuje se od širenja kemijskog oružjaMeđunarodna zajednica počela je strahovati da bi slabljenje vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog pobune moglo dovesti do njegova gubitka nadzora nad tajnim zalihama kemijskog oružja, što bi militantima moglo omogućiti pristup smrtonosnim otrovima.

Sirija je jedna od tek osam država - među kojima su Izrael i Egipat iz te regije - koja nije pristupila Konvenciji o kemijskom naoružanju iz 1997., što znači da međunarodna nadzorna tijela ondje nemaju jurisdikciju.

Zapadne zemlje vjeruju da Sirija ima najveće zalihe neprijavljena kemijskog oružja na svijetu - među kojima je iperit i smrtonosni nervni plin VX - koje Asad čuva kao protumjeru za izraelski neprijavljeni kemijski arsenal.

Sirijska vojska uvježbana je za uporabu otrovnog plina i, po tvrdnjama američkih i izraelskih obavještajaca, može ga staviti na dalekometne projektile.

"Arsenal (kemijskog oružja), po informacijama, jako je alarmantan", rekao je za Reuters voditelj Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu.

"Ako su ta izvješća točna, doista bi trebalo puno sredstava i napora da se unište i uklone te zalihe", dodao je.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika