09.05.2012. / 13:56

Autor: Nacional.hr

Uoči Splitskog Pridea

'Otvoreni poziv na nasilje'

S obzirom na obujam fašizma koji je ispoljen nad prosvjednicima prošlogodišnjeg izdanja Split Pridea, organizatori izjavu profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta smatraju 'otvorenim pozivom na nasilje prema sudionicima/-cama javnog okupljanja Split Pride'

Ranko Ostojić (Pixsell)Ranko Ostojić (Pixsell)Organizatori Split Pridea zabrinjavajućim su ocijenili diskriminatorske izjave profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Ante Mateljana, koji je prema medijskim napisima za vrijeme blagadna Svetog Dujma izjavio kako je nadolazeća parada "antiprocesija koja je vrijeđanje kršćanskih vrednota", te tome dodao kako "vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje."

S obzirom na obujam fašizma koji je ispoljen nad prosvjednicima prošlogodišnjeg izdanja Split Pridea, organizatori ovakvu izjavu smatraju 'otvorenim pozivom na nasilje prema sudionicima/-cama javnog okupljanja Split Pride'. Pozivaju stoga DORH da pokrene odgovarajuće radnje zbog pokretanja kaznenih postupaka protiv svih koji pozivaju na nasilje protiv sudionika Split Pride-a ove godine.

Nužna jedinstvena poruka Vlade

Organizatori splitske gay parade pozdravili su odluku ministra policije Ranka Ostojića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić o dolasku na Paradu. "Međutim, budući da se radi o podršci jednom od osnovnih ljudskih prava - pravu na javno okupljanje, koje je bilo grubo prekršeno od strane državnih institucija prošle godine, smatramo da je također nužno potrebna jasna i jedinstvena poruka od strane Vlade koja će pokazati stav Vlade u donosu na ljudska prava LGBT osoba", stoji u prioćenju.

Prizor s prošlogodišnjeg Pridea; Photo: Dino Stanin/PIXSELL Prizor s prošlogodišnjeg Pridea; Photo: Dino Stanin/PIXSELL Glasnogovornica Vlade Ivana Grljak izjavila je kako je još prerano govoriti o tome tko će od članova Vlade 9. lipnja sudjelovati na Prideu i kako će to biti individualna odluka svakog ministra. Podsjetimo kako je Vesna Pusić do sad često ustrajala u borbi za prava LGTB osoba. Ministar Ostojić isto je najavio svoj dolazak, što bi trebalo biti još veći poticaj policiji u zaštititi prava na javno okupljanje LGTB osoba i većoj sigurnosti za okupljene. Prošlogodišnja povorka obilježena je brutalim nasiljem od strane protivnika skupa, koji su između ostalog kamenovali članove parade.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović objavio je kako ne može doći 'zbog obaveza', ali će potporu iskazati video porukom.

Tema ovogodišnje povorke i slogan je 'Jednake/-i pred zakonom' što se odnosi na pravo na obiteljski život istospolnih parova. Poruka skupa je ista kao i prošle godine.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 09.05.12. 14:47

Civilizacija mora pobijediti primitivne divljake.

Plus za navedene ministre i minus za fikus predsjednika.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.12. 15:24

Tako je.


registracija
1/4/07

ulomax, 09.05.12. 15:32

terajte se pederi i supporteri u 300p.m-dosta vas je .siljite se u dupe i ne zamlacujte one kojima niste bitni


registracija
12/10/11

hiperborejac, 09.05.12. 15:56

Nitko nema pravo pozivati na nasilje zbog drugačijeg mišljenje, življenja i ideologije. Ako je nešto protivno mome uvjerenju to držim za sebe jer je to moja privatna stvar a ne opća ili javna stvar. Ideje koje netko živi u manjinskom krugu građana, trebale bi i ostati u tom manjinskom okruženje, jer je to isto osobna stvar svakoga iz te manjinske grupe građana. Život i ponašanje tih u manjini ne bi smjeli promovirati svoje manjinske stavove kao da su to opće stvari ili javne stvari. Svatko ima pravo na svoj način življenja ali u okvirima svoga morala i svoje zajednice. Ne bi smjeli ugrožavati ostalu večinu koja živi svoj život u svojoj zajednici.


registracija
6/4/12

elem, 09.05.12. 16:06

Hm, pozivaju na nasilje, pa zapravo u tim redovima ima najviše iz njihovih krugova samo što neće biti u povorci.
Inače, nemam ništa protiv ničije seksualne orijentacije, ali smatram da je to ipak za unutar 4 zida a ne za ulicu. Ne vidim čemu ti prosvjedi. Nitko nikome ne brani da bude u svoja 4 zida što hoće. No, nigdje nisam vidjela da dvije mačke ili dva mačora imaju mlade mačiće. Neka se žene, neka dijele imovinu, samo sam protiv toga da odgajaju djecu. A pogotovo ne da ih usvajaju.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.05.12. 18:38

Organizatori homoseksualne parade pozivaju na nasilje državnog aparata nad svećenikom koji ima svoje mišljenje o toj paradi drugačije od onog kako bi to oi željeli.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga jedni smiju izreći a drugi ne. Tako ispada po ovima iz LGTB......


registracija
13/5/12

maar, 13.05.12. 19:21

svi vi koji ovo čitate i komentirate...zar nije to trošenje energije u krivom smijeru...poremećaj pojedinca je i poremećaj društva...poremećaj kulture...poremećaj ljudskog odnosa spram duha...i duhov odgovor čovjeku...jednostavno je...ovo u čemu živimo umire...i to brzo...rađa se novo društvo...vrlo brzo ( u okvirima povijesti planete i ljudskog roda na njoj-brzinom svjetlosti )...kod poroda grčevi i bol su prirodni...ti pederi i lezbe su zrcalni odraz bračkog jadran kamena...bolno je i jedno i drugo...ali tako mora biti...šta prije prođe prije će biti bolje...neka paradiraju...neće na njih biti spomena vrlo brzo


registracija
29/11/09

Ivis, 17.05.12. 16:11

Pederska posla!


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 09:57

Mene osobno iznenaduje ovakva reakcija......
Nitko od nas ne sagledava te iste kao pojedince, nastupamo vec sa predrasudama.....
Osobno sam srela i druzim se sa takvima....iskreno receno divne su osobe, pa zar samo da im sudimo zato sto imaju drugacije poglede i potrebe nego mi "koji smo nazovimo normalni"
U cem smo mi to normalni, a oni nisu
S kim ce netko spavati, to je apsolutno njegova osobna stvar koja ne treba da ima presudan uticaj dali cemo tu osobu osuditi prije no sto i saznamo kakva je ta osoba.....
U nasem normalnom svijetu?????? silovanja koliko hoces, to nam je normalno, nasilja u porodici.... i to je normalno.....ali zato skloni Boze kad dva muskarca zive zajedno, u zajednici bez nasilja, kao i kad dvije zene zive zajedno.....
Izvinite me, ali jos nisam cula da je u tim "nakaradnim zajednicama "doslo do ubistava, silovanja ili nasilja.....
Pokazimo malo tolerancije i prema ljudima koji nisu kao mi........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika