10.05.2012. / 11:07

Autor: Ivan Pandžić

Natječaji za mazanje očiju

Blatnjavim stopama HDZ-a

I pučki pravobranitelj Jurica Maličić je lani upozorio na neravnopravnost jer se lakše zaposliti na visoko rukovodeće mjesto, nego biti obični službenik na šalteru. Ništa ne pomaže, i Kukuriku Vlada ne želi se odreći lijepih povlastica zapošljavanja svojih

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL (arhiva)Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL (arhiva)Vlada danas usvaja promijenjenu uredbu o zapošljavanju u državnoj službi kojom se propisuje da se rukovodeća, visoka službenička mjesta, popunjavaju isključivo putem javnog natječaja. Radi se o glavnim tajnicima, ravnatelja državnih ureda, njihovih zamjenika i pomoćnika i slično. Kako su javni natječaji ukinuti, primjerice za direktore javnih tvrtki i članove Nadzornih odbora, na prvi pogled bi se učinilo da je napokon napravljen veliki pomak. Ali nije.

Radi se samo o formalnim uvjetima koji se traže javnim natječajem, primjerice završena visoka stručna sprema. Sve ostalo i dalje odrađuje komisija koju imenuje nadležni ministar ili predstojnik. "Time se nastavlja dosadašnja loša praksa stvaranja instant službenika koju niti ova Vlada ne želi promijeniti" kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika.

Ako udovolje osnovne formalne uvjete, nema nikakvih kriterija bodovanja za prijavljene na natječaj. Nema provjere znanja. Samo jedan intervju je dovoljan za dobivanje posla. Na nižim razinama zapošljavanja, provode se natječaji s puno više kontrola, bodovanja i tek onda je najuži krug pozvan na razgovor pred komisijom. Za visoke službenike to ne vrijedi. I pučki pravobranitelj Jurica Maličić je lani upozorio na neravnopravnost jer se lakše zaposliti na visoko rukovodeće mjesto, nego biti obični službenik na šalteru. Ništa ne pomaže, i Kukuriku Vlada ne želi se odreći lijepih povlastica zapošljavanja svojih.

" Članovi Vlade će postati suučesnici u devastiranju službeničkog sustava i nastavljači „svijetle" tradicije prethodne vlade, koja je najviše rukovodeće službenike birala po „instant" postupku. Imaju tendeciju da ju i pretekne po broju politički postavljenih osoba u državnoj službi, budući da je krug takvih osoba već proširila i na "kabinetske službenike", koji se u dužnosničkim kabinetima već mogu zapošljavati primjenom kriterija "sviđaš mi se - zaposlit ću te", ali i institutom premještaja službenika iz javnih službi i lokalne samouprave u državna tijela po kriteriju stručnosti koju ocjenjuju politički dužnosnici" zaključuje Kuhar.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.05.12. 11:49

Najvažnije nije napisano ; zapošljavanje pa cijeni od 10 do 15 000 Eura mita za radno mjesto.. Filozofsko pitanjeje kako da djeca ne postanu alkoholičari u obitelji gdje su oba roditelja upravo alkoholičari.Ili narkomani?Tako je i sa hrvatskim društvom.Nemože narod biti pošten kada je vlast kriminalna,nedosljedna i nepoštena.Kakav narod - takva vlast.I obrnuto!


registracija
31/1/10

STTony, 10.05.12. 15:03

NAjbolje da se svi normalni i pošteni ljudi isele iz ove vukojebine pa da 'pravi kroati' i oni na vlasti fino pljačkaju same sebe jer ovo više nema nikakvog smisla.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.05.12. 15:51

Kurta i Murta.


registracija
14/8/10

rubix, 10.05.12. 16:51

Znači nije dobro kad se ne provode natječaji, niti kada se provode?!? Pa što bi vi novinari onda htjeli?


registracija
9/2/12

adele27, 10.05.12. 17:49

Većina rukovodećih mjesta u državnoj upravi već je odavno zacementirana. I to bez obzira na promjenu vlasti. Najčešće je ovako - dodje nova vlast i ako nema nekog svoga člana da ga postavi na rukovodeće mjesto - ostavi stari kadar. A ako ima svoga kandidata onda ove stare postavi na savjetnička mjesta, na kojima obično nema ni odgovornosti ni posla, a koeficijent je popriličan. I tako ti savjetnici u miru i komodu čekaju dok njihovi ne dodju na vlast za četiri godine. A onda opet isti krug i tako dok god netko od njih ne ode u mirovinu.


registracija
9/2/12

adele27, 10.05.12. 17:52

Ne daj Bože da bi ikoja politička opcija uvela malo žešće uvjete za rukovodeća mjesta: godine iskustva u odgovarajućoj struci, rezultate rada, poznavanje jezika i primjene kompjutera. Dapače, ove posljednje kompetencije svakom su državnom službeniku samo nedostatak jer rukovodeći imaju intelektualne komplekse upravo u odnosu na njih te ih najviše šikaniraju.


registracija
9/2/12

adele27, 10.05.12. 17:56

Ako se netko želi zaposliti u državnoj službi treba proći testiranja, a rukovodeći službenici za šetanja po rukovodećim mjestima do mirovine - ne prolaze nikakva testiranja. Nema niti internih natječaja - samo tzv. "preraspodjele". Rezultat - godinu dana prije ulaska u EU niti 20 % rukovodećih državnih službenika ne zna engleski, niti bilo koji drugi europski jezik.


registracija
9/2/12

adele27, 10.05.12. 18:02

@rubix - novinari misle da nije dovoljno imati obvezu raspisivanja natječaja nego trebaju i kriteriji. Kompetencije, kriteriji, testiranja, to je ono što ponovno nedostaje. Vidjet ćete uskoro, kada budu objavljeni natječaji EU za prijem Hrvata, kakve oštre kriterije ima Bruxelles, i to već za asistentska mjesta. A kod nas rukovodeći kadar mogu biti i praktički polupismene osobe koje nabrzinu završe neko od veleučilišta.


registracija
9/2/12

adele27, 10.05.12. 18:08

Testiranja koja se provode za zapošljavanje u EU institucijama obuhvaćaju: verbal reasoning, numerical reasoning, abstract reasoning i situational judegements. Kod nas je: politička podobnost, veze i poznanstva, a možda čak i podmićivanje. I onda se netko čudi što je državna uprava glomazna, neučinkovita, nekoordinirana, nesvrsishodna i jednom rječju više štete nego koristi.


registracija
3/9/10

vasiona55, 10.05.12. 20:17

@adele27, nekada, u doba mraka, širila se krilatica "pametnome savjetnik ne treba, a budalu savjetovao, ne savjetovao, svejedno je". Čemu onda služe savjetnici? Da ih se uhljebi za dobru plaću. Točka.


registracija
2/1/11

prohujalo, 11.05.12. 10:54

Jao kako nam je sad cudna Kukuriku Vlada.....
pa da su bili i najposteniji(?????) preko dvadeset godina uceci od domoljuba i gledajuci da sto veci kriminalac to bolje prosperiras, bilo bi glupo ocekivati drugaciju situaciju.....barem jos slijedecih dvadesetak godina.....
Dali je nekome poznato od 91 do ovamo kome je oduzeta protupravno stecena imovina(osim Senaderu, a ni u to ne vjerujem).....sve je to vec ozakonjeno....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika